Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Benzínový křovinořez - jak opravit

Od: libus* odpovědí: 7 změna:

Koupila jsem někdy v zimě křovinořez, bohužel účtenku jsem neschovala, nemůžu ho teď reklamovat.

Ze začátku s ním párkrát sekal přítel, při startování postupoval údajně podle manuálu, ale stroj špatně startoval, až třeba po pěti minutách se mu povedlo to nahodit. Pak přišel s tím, že křovinořez je rozbitý, a že už nestartuje vůbec.

Tak jsem přečetla manuál, a zkusila to sama, tak na páté zatažení za ten startovací špagát, se motor rozběhl,

pak přítel sekal asi deset minut a pak motor zhasl. Teď už nejde nastartovat, problém je v tom, že ten startovací špagát už nejde vytáhnout, je tam asi pět cm navolno, a dál už to nejde. Rozšroubovala jsem tu část se špagátem, jestli tam není někde zamotaný, a není. Přítel tvrdí, že je zaseklý motor, že jsem to způsobila špatným startováním, že jsem netahala dost svižně.

Teď mi prosím poraďte

1)Mám rozebrat i motorovou část jestli je tam něco zaseklého? nebo vyměnit svíčky, vyčistit karburátor nebo něco takového?

2)Kolik by přibližně stála oprava v servisu a můžete doporučit nějaký servis v Plzni?

3)Mám si koupit ruční sekačku? Je to dřina s tím sekat? Mám trávník jen nějakých 30 metrů , ale pak jsou tam cestičky, kolem záhonů a další místa kde bych to musela stejně dosekávat ručně. Tak jestli nebude lepší rovnou všechno dělat ručně.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

3x

Moc Vám asi nepomohu, ale máte můj obdiv za technickou zdatnost:). Akorát k tý trojce, já jsem se po deseti letech křoviňáků, strunovek a všech dalších, naučil sekat kosou, a dnes mi sekačka s ektrickým startováním a pojezdem stojí v garáži a nic jiného než kosu nepoužívám. Posekám soused si to vezme na seno, nemusí se sekat tak často a hlavně to tichooooooo při tom sekání - ničím nenahradíš*hi*

kozelzahradnik
hodnocení

0x

Může to být od drobnosti po nepř. rozlomený pístní kroužek zaseklý ve válci. Podle dotazu radit moc nejde, vemte to do servisu nebo k někomu kdo se vyzná. Servisy si rádi vydělají, i za prkotinu někdy chtějí hodně - záleží na solidnosti...

Při rozebírání startování příště pozor, je tam pružina ať vám nenafackuje...

"Netahala dost svižně" - tím těžko, ale někdy se chatrné startování rozlomí prudkým najetím do západek (správně pomalu zatáhnout až se západky opřou, pak zatáhnout svižně).

Jak "zhasl"? Postupně, nebo najednou, potichu nebo s ránou? Co to je za křovinořez? Špatné starty jsou často kvůli uchlasttání, startuje se se sytičem do prvního blafnutí, pak bez sytiče (dál se sytičem se uchlastá a nechytne, pomůže vyšroubovat svíčku a vyhnat benzín z válce). Přítel bude asi věštec, když pozná čím to bylo i co je zaseklé zvenku bez rozebrání ;) Motor nerozebírejte, dát dohromady je sice jednoduché, ale má to svoje mouchy a motor to nemusí přežít...

Ruční sekačka (myslíte vřetenovou) - nejlíp vyzkoušet, mohla by vyhovovat a aspoň budete mít pohyb, navíc je to bez starostí s motorem. Na 30 metrů stačí skoro cokoliv, i srp ;) Před obchodem určitě tráva roste, s vyzkoušením by neměl být problém.

libus*
hodnocení

Je to křovinořez značky Asist, přesný model vám teď neřeknu, mám ho na zahradě i manuál k tomu. Stál 1600,- takže úplně to nejlevnější co se dalo sehnat. (Ale zas zadarmo nebyl tak aspoň jednu sezónu by měl vydržet).

Motor zhasl náhle, ale nenásilně, jako když se vypne. Zvuk motoru byl celou dobu stejný, ani žádný kouř nebo tak.

Nechce se mi dávat tisícovku nebo víc za opravu, to už bych si za to mohla koupit tu novou vřetenovou sekačku,

takže ten motor teda rozeberu sama a skusím to s tou svíčkou, jí vyšroubovat.

kozelzahradnik

Servis asi nemá smysl, nejspíš by to vyšlo dráž než nový.. Tyhle levné jsou většinou šrot na jedno použití, lepší je buď připlatit na použitelný nebo radši tu ruční sekačku..

Zkuste reklamovat, stačí cokoliv čím prokážete kde a kdy jste to koupila. Nemusí to být účtenka nebo záruční list, může to být i čestné prohlášení nebo +svědek nákupu (ale prodejce nejspíš bude mít snahu cukat se). Kopii má i prodejce, podle toho můžeověřit že si nevymýšlíte. Pokud se bude cukat tak chtějte písemně zdůvodnění.

Spravit sama - pokud tam ne něco "kouslého", tak je třeba rozebrat a zjistit co tam je špatně, začal bych startováním, pak od spojky a až nakonec rozhodit motor (do válce se dá shora kouknout přes svíčku nebo výfuk). Jinak obecně motor: 1. dává jiskru? (kromě ověření jiskry zkusit i jinou svíčku), 2. jde palivo do válce? (je mokrá svíčka; filtr, trysky v karburátoru), 3. má motor kompresi? (odpor při startování), pak jsou další věci jako jestli dává jiskru ve správný okamžik, chudá/ bohatá směs (dovírá klapka sytiče). Hezkou zábavu, tyhle levné superstorje jsou často oříšek i pro zkušeného servisáka ;)

buss
hodnocení

0x

A byl použit doporučený olej? Tam nemá cenu šetřit.
Reklamovat lze i bez účtenky. Vemte přítele jako svědka nákupu. Účtenky je dobré uchovávat po dobu záruky!

1. Klidně lze rozebírat, vyčistit svíčky, (karburátor ale nevím proč).
2. To nikdo neví, každý má přece jinou cenu
3. Ruční sekačka je co? Mechanická? Mohla stačit elektrická, i když nějaké žabky.. , zahřívají se, oddělal jsem už tři motory.
Pokud rozeberete, rozlučte se s reklamacíí!

libus*
hodnocení

Olej i benzín jsou určitě vpořádku i správně namíchané.

Elektriku bohužel na zahradě nemáme

buss

Nebádejte, reklamujte, buď to uznají nebo ne. Ale aspoň to zkusíte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]