Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem šel na půdu kde léta nikdo nebyl s tím že si tam udělám takovou zašívárnu k mému šoku bych ji musel sdílet s vosama a možná i jíným hmyzem . Asi 3 jsou tam klisická vosí hnízda ty placky "přimáčknuté" na stropě ty jak jdou vidět ty vnitřky a jedno malé takové to jak vysí na té stopce ta "koule" nebo jak to mám popsat a zde už si vážně nejsem jist jestli jsou to vosy , včely , sršní a jinej hmyz co my znepříjemňuje život. Jak je mám zlikvidovat?
Ty "placky",jak píšete,nejsou "klasická vosí hnízda",nýbrž jsou to hnízda Vosíků.To jsou ta kde jsou vidět jednotlivé buňky s larvami a dělnice jak o ně pečují.Vosíci jsou neagresivní a neutočná stvoření.Můžete je sledovat přímo u hnízda celé hodiny a nechají vás být.Lidé si je pletou s vosami. Když bodnou,stává se to vyjímečně,když je třeba nevědomky přimáčknete,tak to ale stojí za to.Bolí to více než od vosy.Hnízda ale staví spíše někde na slunci po širým nebem a vždy odkrytá... Spíše bych se ale vsadil,že ty odhalené vnitřky,které jste viděl,jsou rozpadlé staré opuštěné báně.Ty "koule",tedy báně jsou právě ta klasická vosí hnízda.Mohou to být i sršní.Ty jsou pak podstatně větší a dosahují velikosti i fotbalového míče. Pokud z báně nevyletují vosy,tak je prázdná a už nikdy ji vosy či sršně neobydlí.Každý rok totiž staví hnízda nová.Je na ně 100% spoleh. Pokud tam máte v nějaké té báni nějakou kolonii,ať už vos či sršní(pozná se to tak,že u vchodu stále nějaká vosa leze a občas nějaká přiletí či odletí) ,stačí počkat do podzimu,kdy kolonie vos,vosíků,sršňů zanikají a zůstávají po nich jen ta navždy opuštěná hnízda.Pak budete mít klid.Pokud si tu půdu ale nijak nezaděláte,na jaře se tam zase vzhlédne nějaké vyzimovaná královna(samička) a zařídí si tam fungl novou "dáču" i s dětmi .
Jeden nejmenovaný rádce zde z poradny likvidoval hnízdo plamenometem, hned poté co dostal asi 8 žihadel a naštval se.
No, když už mě Fatálek prozradil, tak to trošku upřesním...
Šlo o hořák na PB bombu, kterým letuji topení a v druhé ruce jsem měl "obrannou hadici" s vodou. Ovšem likvidoval jsem hnízdo již zuřivých vos na zahradě, pokud bych toto hnízdo objevil dříve než jsem je likvidací porostu naštval, asi bych zvolil jiný způsob. Navíc vlézt s otevřeným ohněm a proudící vodou na půdu by mohlo mít neblahé následky nejen pro tento obtížný hmyz, ale ve finále pro celý objekt. Proto můj postup nemohu v tomto případě doporučit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.