Jarmilo, to je na stránku textu. Jestliže nenapíšete podrobnosti, tak odpověď je jednoduchá. Vlhký dům se zatepluje těžko. Každopádně se na místě musí navrhnout SPRÁVNÝ postup. Když doplníte asi 30 nutných informací, klidně navrhnu - navrhneme správný postup. Milan Zadrobílek 603 902 651 ICQ 55180641 skype: milancukrar mailto: milan.cukrar@volny.cz
Musí se tak jako tak začít výkopem podél zdi. Protože první zateplovací desky se musej dát pod úroveň terénu, těsně nad ním to trpí nejvíc, je to navlhlé a mrzne to, takže pata zdi se rozpadne jako první a pak to padá celé. Když je to odkryté, dá se jako základ pod tu izolaci nasypat štěrk a vyvést větrání. Ale jak bylo řečeno - zbavit se veškeré vlhkosti, které se zbavit lze. Pokud nelze, vyvětrat ji nebo nechat ji projít konstrukcí skrz tak, aby nikde uvnitř nekondenzovala. Z toho důvodu zateplení stěn přikládaným polystyrenem určitě půjde a pomůže, zvlášť když bude aspoň slabě podvětrávaná, ale třeba zateplení stropu a utěsnění střechy by patrně znamenalo průšvih (záleží na tom co to znamená vlhký barák, ale obvykle to tak je). Jenomže to chce výpočtovou rozvahu rosného bodu, to se nedá jen tak snadno odhadnout, ikdyž ten dům třeba znáte.
Velice nekvalitní odpověď. Je to snůška nesmyslů. Takto to URČITĚ NELZE UDĚLAT.
santafreud*
Smím se zeptat proč nelze a kde je v tom nějaký nesmysl? Pomineme-li fakt, že se to tak celkem běžně dělá, Vaše reakce mi přijde spíš jako konkurenční boj, když pod Vaší obchodní nabídkou řeknu pár triviálních samozřejmostí zadarmo. Vzhledem bezobsažnosti Vaší ctěné reakce nějak nečekám, žebyste to chtěl rozvádět a rozvedu to tedy sám: 1) Vlhkost se prostě někdy do konstrukce dostane, ikdybychom se nahlavu stavěli. Třeba je to stará budova postavená přímo na hlíně. Obvyklé podříznutí zdi ovšem zastaví průtok vlhkosti vzůru a tedy ten pařez už nebude vlhký, ale mokrý, a rpotože se to obvykel jenom podřízne a dál se to neřeší, je průšvih na obzoru. 2) Když už tam je a nemáme na to udělat pod celým domem tryskovou injektáž, musíme se s ní nějak vypořádat: buďto ji vyvětrat, nebo ji nechat projít. Zateplit si strop zespod nalepeným polystyrenem má za následek překrásnou sbírku plísní přímo v interiéru. Zateplit celou střechu vystavěním poctivé podvětrávané dvouplášťové je samozřejmě ideální, ale ne každý má půl mega na střechu, takže lidi co staví na etapy to obvykle udělají na teplý strop a udělají studenou půdu a uzavřený strop. Vlhkost pochopitelně zkondenzuje v tom polystyrenu, který cpou pod půdní záklop a za dva roky čouhaj z trámů žampiony. To se dá vyřešit podvětrávaným stropem, protože se trámy octnou ve studené zoně a skladba dvojité střechy se fakticky provádí v omezené ploše stopu ZEVNITŘ. Má to spoustu nectností, ale je to levné, rychlé, velice účinné a na pár let si to na dům dám i já. 3) Pata zdiva se, ikdyž je to spodivem, při běžném zateplování kolikrát vůbec nezatepluje! Kdykoliv to vidím, mám tendenci tzvonit na majitele, jestli je opravdu tak bohatý, aby si zateplil všechny pitomosti a to nejdůležitější vynechal: sokl prostě trpí nejvíc. Zatepluje se přednostně červeným polystyrenem, kvůli nasákavosti (PUR bude ještě lepší). A to se dělá tak, že se provede výkop, ideálně do nezámrzné hloubky, obloží se sokl XPS, přiloží se nopovka a zahrne drenážním štěrkem nebo rovnuo zeminou. Pokud se pereme z vlhkostí přicházející ZDOLA, je nám ale nopovka na dvě věci (k fakturaci a pro dojem). A protože kupodivu ze země vanou větry, tohoto se využívá k vysušování: dá se podsyp a odvětrání. Ostatně, tak se to maluje a tak se to má dělat. Jenomže úkáčka stojej skoro stovku za hodinu, firmy to chtěj mít hlavně pěkně uhrabané a aby nopovka koukala, aby zákazník viděl že ji tam dali. Pokud náhodou přijdete ně nějakou pitomost, rád se poučím, nebo ji uvedu na pravou míru. V opačném případě si, prosím, takovéto komentáře nechejte na jiná inzertní fora. Děkuji. doplněno 11.11.08 19:04: Obvykle začínají instantní rady takto Podřízněte to a izolujte. Jenomže ta voda prostě nazpět nezacouvá. Někde zůstane a pokud se má kudy dostat třeba pod podlahu, zbavíme se jenom map na zdi, ale vlhkosti ne. K tomu je odzkoušené udělat odvětrávaný drenážní věnec kolem a funguje to skvěle. Jenomže někdo, jako třeba já, má holt barák na opuce postaru a než se udělají odvětrávané podlahy na nopovkách a drenážní věnce, potrvá to a zateplit by se to mělo dřív.
troja*
Celkem dobrý text, ale rozhodující je stav budovy a její umístění. Bez těchto informací nelze ani uvažovat o nějakém řešení.
santafreud*
Bez těchto informací nelze ROZHODNOUT o řešení. Ani doporučit nejvhodnější bych se naodvažoval takhle na jednovětý dotaz. Ale dotaz zněl tak, jak jsem jej sám řešil poslední dva roky, takže je mi to dost povědomé. V počítačové sekci, jak už jsem byl varován, je jediná správná odpověď: zakupte legální software u autorizovaného dealera a otázku řešte s jeho helpline Doufám, že tady se nestane jedinou správnou odpovědí : kontaktujte naši stavební firmu na telefonním čísle... Zateplení má svoje principy a je dobré samostavitele varovat před některými fyzikálními principy, na které se zapomíná. Já chodím po narušených budovách a podílím se na jejich záchraně. Člověk by nevěřil, kolik jich dodnes má půdní záklop překrytý igelitem. Před lety tam koupelna nebyla a lidi se myli ve škopku, tak to fungovalo, ale najednou je nad koupelnou plesnivej flek a dřevomorka se dá krájet z trámů rovnou do polívky a lidi se podivujou, že ta střecha je asi někde dědravá...
Samozřejmě, že Vám to sdělim, i když raději rychleji přes mikrofon, nežli psát. Nejdříve do uvozovek napíšu text Váš a **** oddělím poznámku - nesouhlas. "Musí se tak jako tak začít výkopem podél zdi."****vykopat podle zdi rýhu? proč a co potom s tím, tím se vlhkost nedostane ze zdi. "Protože první zateplovací desky se musej dát pod úroveň terénu" , těsně nad ním to trpí nejvíc, je to navlhlé a mrzne to, takže pata zdi se rozpadne jako první a pak to padá celé." *****samozřejmě že je nutné zateplit i základy, ale v detailech ETICS je i jiné řešení. U starších domku, které nemají základy, nemůžete odkopávat terém do hloubky. "Když je to odkryté, dá se jako základ pod tu izolaci nasypat štěrk a vyvést větrání."*****jaký základ pod izolaci chcete dát. Copak je to potřeba. Vyvést odvětrání odkud a kam. Aby koukali ze země trubky? nebo někde mezera? " Pokud nelze, vyvětrat ji nebo nechat ji projít konstrukcí skrz tak, aby nikde uvnitř nekondenzovala." ****Vlhkost ve zdi nejde vyvětrat bez dodatečné izolace. Jen na povrchu oschne, ale uvnitř je neustále vlhko. "zateplení stěn přikládaným polystyrenem určitě půjde a pomůže, zvlášť když bude aspoň slabě podvětrávaná,"**** toto je největší hloupost, nemůžete vlkou a mokrou zeď polepit EPS a jak chcete slabě odvětrávat? Mezi zdi a EPS? nebo kde? " a utěsnění střechy by patrně znamenalo průšvih" ****jakýpak průšvich když utěsním střechu, co to udělá se stavbou? " výpočtovou rozvahu rosného bodu" myslíte tím kde bude rosný bod? nebo jaká rozvaha? Prot jsem reagoval a napsal, že je to hloupost a na tom si trvám. A teď rozeberu Vaší další hloupost. "když pod Vaší obchodní nabídkou " nemám žádnou značku, nejsem podnikatel nemám konkurenčí boj. nemám s kým bojovat. doplněno 11.11.08 19:48:
Jedeme dál. Už jste pochopil, že nejsem zástupce žádné firmy. Mohl bych probírat další odpověď, ale na to nemám tolika času. Jen okopíruji dotaz ze začátku "Jak nejlépe provést zateplení starého vlhkého rodinného domu" Každopádně vlhký a mokrý barák nelze zateplit polyšem. S vlhkostí domku ze smíšeného zdiva, kámen, opuka, přepálené cihly, báchory a podobně jsem řešil mnoho let a různými způsoby. Všechny selhali, jen dodatečná izolace. Samozřejmě, že se nemůže podříznout stěna i podlahy nechat bez hydroizolace. Ale to je na jiné téma.
santafreud*
1) Výkop se dělá prostě proto, že polystyren se pod úroveň terénu blbě zatlouká. 2) Základy se samozřejmě dají vysušovat i zatelpovat maximálněě do hloubky, které dosahují. Hloub to nejde, protože tam nejsou. A mimoto by se tím vytvořil zálomový úhel a ohrozila tím statika stěny. (Zde poznámka - nikde nemluvím o podkopávání ani o výkopu hlubším než je pata základu.) 3) na dno výkopu udělat štěrkové lože, nebo cokoliv, co nechá průstup vlhkosti, páře. Ze země stoupá vzduch a když mu zavřeme cestu na líci XPS dusamou ornicí ze zahrádky, vlhkost nám jde mezi zeď a izolaci, což právě nechceme. 4) ano, trubky. Podél správně zatepleného objektu si můžete všimnout štěrkového pásu a větracích průduchů. Pokud neznáte, vyfotím. 5) Pokud bychom zeď starého domu zcela vysušili, máme dost vysokou pravděpodobnost, že nám spadne na hlavu. Konkretně například opuka svoji vlhkost mít MUSÍ, protože zadržovaná/vázaná voda je součástí stavební hmoty kamene a při vyschnutí se okamžitě rozpadá. Stačí, když se vlhkost stabilizuje. Ano, na povrchu oschne, ale povrch je omítka, to se netýká zdi. 6) EPS se dá buďto lepit, obvykle celoplošně nebo na terče. Nebo se upevňuje na rastr. Větrací mezera se dělá buďto dole při soklu, což nechápu, tím si opět ochlazujeme nejvíc ten sokl, nebo ponechanými spárami na více místech (1/2cm kontaktní spáry mezi PS-deskami). Právě velikost mezer (třeba i uzavíracích, ale tohle už by asi bylo na zbytečně složité výpočty vhodné spíš pro jiné domy...) 7) Pokud ztěsníte střechu, například tím že ušetříte a místo paropropustné folie dáte levnější zahrádkářskou, máte všechnu vlhkost rázem nakondenzovanou a ze střechy vám kape. 8)Pokud to není obchodní nabídka... proč bylo soušástí Vaší odpovědi Ičo a to ostatní? doplněno 11.11.08 19:57: No, o MOKRÉM baráku řeč nebyla, mluvíme o VLHKÉM, to je už v definici dost podstatný rozdíl. Ale fakt je, že na jedno jsem zapoměl: pokud tam vzlíná vlhkost, smozřejmě nezapomenout na sanační omítku i pod ten PS. doplněno 11.11.08 19:59: ičo... jsem já to ale trubbera.. ono je to icq... V tomto bodě je to můj omyl a moje stydlivá omluva.
Začnu od konce, omluva přijata. Já stále přemýšlel co mě spojuje s nějakou firmou. To nic, to se stává i mě, že se překouknu. Moje jméno tam občas dávám, páč když mě lidí volají přes skype, nebo ICQ, osluvují mě pane Cukráři. Nevadí mi to, ale přeci jenom je to přezdívka. Kontakty tam dávám, páč se rychleji a přesněji domluvím on line. (třeba včera jsem skoro hodinku diktoval postup usazení roštu na SDK) 8. vyřešeno 7.souhlas, naprosto, ale o tom není třeba se zmiňovat při zateplení mokré zdi. 6) Nalepení desek ETICS není na buchty, ale zateplenidomu.cz/... Pokud zustane mezi deskou a stěnou mezera, tak to není zateplení, páč tam proudí studený vzduch a ochlazuje stěnu. 5) Nesouhlasím a přijedtě se podívat na zcela suché odizolované zdi z opuky. Nic to nedělá, naopak bydlet ve vlhkém domě... 4) opět se bavíme o jiném domku. Tady je to o mokré zdi. Vy píšete o "správně zatepleného objektu"**** chcete říci - napsat, že každý objekt když se správně zateplí musí mít to co píšete? 3) proto píši, že vlhký barák se "zatepluje těžko" 2)ikde nemluvím o podkopávání ani o výkopu hlubším než je pata základu.*** já to taky nikde nepíši. 1) taky se zatepluje i do strany, když se barák nedá odkopat, chcete dodat detaily jak se to dělá? Dovolím si poslat kontakty, abychom se bavili on line. ICQ 55180641 skype: milancukrar Děkuji
santafreud*
5) patrně si pletete pojem /zcela suchá zeď/ a pojem /zeď se stabilizovanou vlhkostí/. Tohle je ale spíš akademický žertík a Vaše nepozornost, protož efakt pochybuju, že byse podařilo zateplením opuku přesušit. Takže o tom, žeby se vysušená opuka nerozpadla se bavit nemusíme - petrograficky je to prostě nesmysl, to je něco jakobyste tvrdil, že v Senegalu už několik let slouží iglů jako veřejná knihovna. Prostě vaše opuková zeď má stabilizovanou vlhkost a to je správně. Pokud ji přesušíte, rozpadne se. Jako se to stalo už stovkám starých domů, na které se rchlokvašené firmy vrhly se podřezavačkou. 6) Pojem ETICS mi není povědomý, koneckonců se tím neživím, ale zateplení je buď plnokontaktní, zabraňující pohybu vzduchu, nebo s mezerou (podvětrávané fasády), ale zateplení to je a o jeho opodstatněnosti opět rozhodne výpočet vodní bilance a rosného bodu, ne osobní preference a vševědoucí zvolání že je to přece blbost. 4) Nerozumím. Ale každý zateplovaný objekt musí mít vlhkostní rozvahu: co za vodu vstupuje a kudy se jí budeme zbavovat. Jestli větráním okny, ventilací, odsáváním v teplé kapse, nebo jak. Zateplovaný (ani jiný) objekt nesmí mít zábranu, která zastaví pohyb vody. Pokud to není kalkul, že se k zakázce za dva roky zase vrátíme... 2) takže výkop je už vpořádku? Ono se totiž zárove%n s tím zateplením soklu takhle spláchne i kontrola základů, případně oprava, místy třeba podezdění a rovnou i odvlhčení. A zateplení bez venkovní meliorační rýhy je stejně jenom pro oko. 1) Netuším co nazýváte zateplením do strany, ale dělá se spousta věcí, lidská fantasie je kolikrát pestřejší než fyzikální zákony. Nepotřebuju se s Vámi bavit online. Vy jste se do mne navezl celkem argumentů, že plácám nesmysly. Nemám rád takové velkohubé mluvky, kteří cítí pudovou potřebu mne okřikovat, takže si to rád vychutnám veřejně, protože o tom celkem i něco vím. A konec konců - jestli někdo chtěl pár tipů na zateplení, tady má vypsaný celý prvák stavárny. Vzorečky na rosný bod byly až ve druháku. doplněno 11.11.08 21:17: mimochodem, že je zateplování vlhkého (a třeba klidně i toho mokrého) baráku blbost - proč myslíte, že se v Karlíně po povodni všechno rychle otlouklo, halabala ohodilo sanačkou a okamžitě balilo do izolace?
Pane reagoval jsem, že doporučujete mokrý barák zateplit polystyrénem. To je špatné řešení. Aby byla mezi EPS a zdí mezera je taky blbost. Zateplením do strany je to, že se izolace pokládá ne do hloubky pod základ ale vedle zdi třeba 50 a více cm. (V omezených případech) To že neznéte ETICS, jsem pochopil ihned.
Plnokontaktní systém, -kdo toto vymyslel. podvětrávané fasády- samozřejmě o tom jsem psal hned na úvod.
Pokud myslíte kontaktní, tak je to přilepením izolačních desek na fasádu, provětrávaná fasáda je, že mezi povrchem fasády a izolací je mezera. (tam kde je objekt mokrý se musí použít)
Opět kritizuji vaší odpověď na kterou jsem reagoval nejdříve. Mokrý domek zateplit vašim postupem a materiálem je blbost. To se nesmí. I když každý ať si udělá co chce.
santafreud*
Můžete citovat, kde doporučuji mokrý barák zateplit PS? Abychom si tady mohli dál kasat košile, doporučuji Vám napřed si zjistit rozdíl mezi mokrým a vhlkým, to není jen literární nadsázka. Otázka v záhlaví zní, cituji: Jak nejlépe provést zateplení starého vlhkého rodinného domu. Já si teď kupříkladu vygooglil: ETICS = external thermal insulation composite systems, Vnější kontaktní zateplovací systémy. Vzhledem k tomu, že se tu o nich celkem obšírně rozepisuji, zatímco vy znáte jen plnoplošně nalepované, myslím, že to nejsem já, kdo se tu nachytal na neznalost. Jenom to učeně nazýváte anglicky, a co má bejt... sudkulatý rystupije, tujekára, tentoryje... Ale tenhle link by bylo škoda zahodit, ten se tazateli jistě velmi hodí: si.vega.cz/... /kontaktní, tak je to přilepením izolačních desek na fasádu, provětrávaná fasáda je, že mezi povrchem fasády a izolací je mezera. (tam kde je objekt mokrý se musí použít)/ Jsem rád, že se konečně dobíráte tomu, co celou dobu říkám. děkuji. Přilepit plnou plochou PS na vlhké zdivo by jenom znamenalo problémy. Byla by to bariera v cestě vlhkosti, o které taky píšu, to pokud byste to chtěl v příštím postu opět objevit. (Proto se to v Karlíně nepolepovalo PS, ale balilo do termoizolační vaty, která se na jaře hned vyhazovala.) Pokud někdo dříve navrhoval POLEPIT MOKÉ ZSIVO PS, přidám se k vám a budu ho tepat zrovnatak, ale... já to tu nikde nevidím... doplněno 11.11.08 22:05: Já původní otázku chápu tak, že někdo chce před nastávající zimou vlhkému baráku ušetřit další mrazový cyklus a sobě strašlivé peníze za topení. Pokud jde o to /nějak to sflikovat/ a později to udělat pořádně, je to lepení na terče dobrý postup. Zdivo stihne vysychat, vydýchá se, spárami má vlhkost možnosti unikat (ikdyž v nich spíš vznikne námraza...). Přípaně se dá nalepit pás a na něj jako cihly - lepit PS na vazbu k sobě a na zeď jen tak občas, aby se to potom lépe sundávalo. Ale je to provizorní řešení. Někomu to vytrhne trn z paty, zvlášť když se použité PS desky, nebo jiné zbytky zateplovcích systemů, dají získat z oprav hal za odvoz. Hlavní je nenechat si poradit od sousedů a nenasypat polystyrenovou drť pod půdní záklop...
Datum: dnes 00:33 Předmět: RE: zateplení starého rodinného domu zde jste radil nalepit EPS Nemůžete mokrý, neboli vlhký domek zateplit kontaktně EPS!! ...konečně dobíráte tomu,... jenže vy provětrání navrhujete mezi deskou a zdí, jenže já mezi izolací a povrchem NOVÉ fasády, přejněji na co budete koukat po skončení práce! kontaktní vy a špatně*** provětrávaná navrhuji já
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.