Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused mě nechce pustit na svůj pozemek

Od: vevay odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, co se sousedem, který mě nechce pustit na svůj pozemek, abych si mohl opravit svoji nemovitost? Jinudy nemám ke své zadní části nemovitosti přístup, než přes jeho pozemek. Domluva a dohoda s ním není možná, tento stav trvá již několik let, je velmi arogantní, buď tvrdí, že v uvedený den nebude doma, nebo huláká, že celý pozemek je jeho soukromý majetek. Letos na jaře dokonce necelý metr od mé nemovitosti pohřbil svého psa, na místě, kde je velký spodní pramen vody. Nevím už si rady, myslíte, že pokud požádám policii, pomůže mně v tom smyslu, že porušuje stavební zákon a bude toto řešit jako přestupek? Děkuji za odpověď.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Občanský zákoník. (zákon č. 40/1964 Sb.
§ 127 (1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízenébez toho, že by učinil dostatečnéopatřenína upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné
době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.
(2) Je-li to potřebné a nebrání-li to účelnému využívání sousedících pozemků a staveb, může soud po zjištění stanoviska příslušného stavebního úřadu rozhodnout, že vlastník pozemku je povinen pozemek oplotit.
(3) Vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky, popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.
Zákon je na Vaší straně, jen nějak musíte přesvědčit souseda, že ho porušuje. Požádejte o pomoc obecní úřad.
Pohřbením psa mohl porušit zákon... Např
agroweb.cz/...
doplněno 11.07.12 02:53: "Nerozhodl-li příslušný orgán veterinární správy z nákazových důvodů jinak, může chovatel sám na vlastním pozemku neškodně odstranit kadáver zvířete v zájmovém chovu, pokud tento kadáver nepochází ze zvířete náležejícího mezi přežvýkavce nebo prasata, anebo ze zvířete nemocného nebezpečnou nákazou nebo podezřelého
z této nákazy. Neškodným odstraněním se v tomto případě rozumí zahrabání na místě vhodném z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat a ochrany životního prostředí, a to do hloubky nejméně 80 cm s použitím dezinfekčních prostředků
Pokud jste si jistý tím, že pes je zahrabaný špatně a může ohrožovat spodní vody, informujte orgán životního prostředí
vevay
hodnocení

Dobrý den, děkuji moc za odpověď, velmi jste mně pomohl. Na obecní úřad se se žádostí o pomoc obrátím. Když psa zahrabával, tak jsem u toho nebyl,tak nevím, jestli tam hodil nějakou desinfekci.

robin1*

Souhlas s Hejkalem, ještě bych doplnil, že na Vašem místě bych se věci, vstupu na sousední pozemek, za účelem údržby stavby, zkusil obrátit na stavební úřad. Ve svém podání bych navrhnul stavebnímu úřadu aby vydal ve věci rozhodnutí, o tom, že je Váš soused povinnen v předem dohodnutém termínu, Vás vpustit na svůj pozemek a umožnit Vám údržbu Vaší stavby.

Jelikož výše uvedené bývá občas i součástí rozhodnutí o stavebním povolení, tak mám za to, že takovéto rozhodnutí ač není běžné lze vydat (nemusel by jste se obracet na soud). Bude však záležet, na personálním obsazení Vašeho stavebního úřadu, a zejména na tom jak se stím dokáže poprat.:)

Kolikrát i pomůže, šetření úřadu na místě a poučení souseda, o tom, že Vaše žaloba u soudu bude bezesporu úspěšná, a soused ponese náklady vymáhacího řízení (v prvním kole bez právníka od 3000 kč)

vevay
hodnocení

Dobrý den, děkuji moc:) Kdybych tohle všechno věděl dříve, mohl jsem si ušetřit spoustu nervů a ponižování, stavební úřad zkusím, kromě obecního úřadu, také. Přeji pěkný den.

hodnocení

2x

vevay, obrátil bych se na obec, aby pomohla řešit problém. Často stačí, když starosta na vsi řekne sousedovi... Josefe, neblbni, pusť ho na pozemek, jinak to budu muset řešit a to se mi nechce...

Nebo požádat jiného souseda, který kamarádí s Vaším sousedem...

doplněno 11.07.12 09:36:

Ne každý důchodce je prevít, ale když se takový najde...to je očistec...

vevay
hodnocení

Dobrý den Milane, půjdu do toho písemnou formou. Se sousedem tady nikdo nekamarádí, šťourá do všech, jako invalidní důchodce má spoustu času a starost o druhé je u něj na prvním místě. Přeji pěkný den*slunce*

Když je tak ,,nepřizpůsobivej,,a do všeho vrtá,tak v případě,že by to byl ještě invalidní důchodce mladšího,než důchodového věku,tak bych mu asi vzkázala,že mu ten jeho invalidní důchod nechám prověřit.:)Já vím,je to asi ,,blbost,,ale s některýma nic nehne,pokud sami se nebudou aspoň trochu něčeho obávat.Tu hygienu kvůli tomu pohřbenému psovi bych ale zavolala určitě.

vevay
hodnocení

Růže, ano je mladší, ale nestojí mně to za to, je mstivý a já chci mít svůj klid. A ještě...ani jsem si na něj nemusel stěžovat písemnou formou, jak jsem psal v předchozích odpovědích, stačilo zavolat starostovi a ten mu důrazně domluvil.

vevay
hodnocení

Souhlasím na 100%!

mowla*
hodnocení

1x

No - vaše vztahy to nevylepší - ale můžete zkusit právě toho "zakopanýho psa" - pozvat hygienu, případně podat trestní oznámení - s podezřením na možné znečistění spodních vod apod...

hodnocení

0x
Policie vám určitě nepomůže. O vstupu na sousedův pozemek může pouze soud. To je ale záležitost na několik let... Hromada nervů a peněz!
doplněno 11.07.12 00:37: ...může rozhodnout...

hodnocení

0x

Tak to je O.K.když starosta zakročil,člověk se prostě nesmí vzdát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]