Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uložení drenážní trubky

Od: elfur* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějaký postup a zhruba cenu uložení drenážní trubky{ODVEDENÍ VYSOKÉ HLADINY SPODNÍ VODY}. Jedná se o zhruba 100 metrů, mírný spád {1%}, průměr 10cm, dírkovaná. Nevím, jestli se má dávat nějaké podloží {štěrk{a podobně? Jináč podloží je jílovité společně s hlínou a trubka se bude pohybovat zhruba v hloubce 1-2 metry. Děkuji za zkušenosti.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Drenážku lze koupit od cca 1.000,- do cca 1.500.- (za 50m), doporučil bych určitě do štěrko - pískového lože (příp. přikrýt geotextilií) - to zabrání zanesení jílem. Cena štěrku a písku a hlavě výkopových prací se může silně lišit podle místních podmínek a sezony...

doplněno 10.07.12 13:33:

To MartinCakl: Máš pravdu, na druhou stranu mi drenáž jen ve štěrkopískovém loži (a taky jílovém podloží) funguje přes 35 let - tehdy jsem o geotextilii neměl ani ánung... Ale ano - obalit trubku s přesahem je lepší. ;)

Nejen štěrkopískové lože, ale hlavně nikoliv "přikrýt" geotextilií...nýbrž OBALIT geolextilií ze všech stran...s překrytím.

elfur*
hodnocení

spíš se mi nechtělo kupovat na těch 100 metrů ten štěrk, ale asi ho budu muset koupit.

A šířka lžíce na výkop bude stačit těch 40cm, že? My tam nejspíš dáme ty 10cm trubky radši 2x.

40cm šířka výkopu je v podstatě "minimum" ale stačit by to mělo.

Dvě trubky bych nedával, pokud máte dojem že DN100 nestačí, pak můžete použít dimenzi větší...

Pouze finančně je lepší 2xDN100 než 1xDN200...a to bohužel výrazně.

jirbar*

Ovšem taky průřez DN200 je pořád 2x větší než průřez 2 kusů DN100

jirbar>

Ano, ale to byl jen příklad...cenově je 2xDN100 pořád levnější i v porovnání s 1xDN160...dokonce i 1XDN125..to už je dost paradox...

jirbar*

Já to nezkoumal, ale souhlasím s tím že je dobré dosáhnout stejného účinku za nejmenší náklady. Ovšem kdybych šel do extrému tak menší průměry se pravděpodobně dříve zanesou

elfur*
hodnocení

já jen, že kolega tam dával 2x10cm trubku v textilii bez štěrku, jen to prostě opatrně zasypal a hotovo. Ono tam zas tolik vody není a pokud by ta voda odchazela postupně a netlakovala se byla by to pohoda. Počítal jsem i s bagrem, co si bere 650/h a drenážka+textilie, nějaké to vyměření... do 30 tisíc bych se snad měl vejít.

cesmina*
hodnocení

0x

My jsme pod ni nedávali nic a okolo a nad ni jsme nasypali štěrk.Cesmína

hodnocení

0x

pipelife.com/...

ceny matrše dle místa bydliště..

v klídku přečíst a kopat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]