Nejste přihlášen/a.
Rád uvítám věcné názory na výběr materiálu a technologický postup s přihlédnutím na vyváženost pracnosti, nákladů a především účelnosti.
1/ Původní stav, dům ve svahu základová spára vpředu nula vzadu mínus 1,5 metru. Omítnutá izolační přizdívka penetrovaná a opatřená jednou vrstvou lepenkové IPY napojené pod zdivem na vodorovnou hydroizolaci z téhož materiálu.
2/ Současný stav stáří 30 let, přizdívka ani IPA nebyly ve vrchní části přichyceny, odchlipuje se, prorostlé pejřkou a přesličkou a to i skrz IPU. Jistá "oprava" před pár lety nepomohla.
3/ Navrhované řešení. Odkopat, strhnout přizdívku i s IPOU o tom není pochyb. Pod základovou spárou obnovím původní meliorační trubky meliorační hadicí. Otázka je zda geotextiliji dát na hadici či až na štěrk nebo 2x. Štěrku předpokládám tak 20 až 30 cm. Celý štít by byl asi nákladný.
Dále zda zeď
a/ omítnout a znova opatřit "IPOU" (jaký typ) obnovit přizdívku nebo místo přizdívky použít nopovou folii (jaký rozměr)
b/ omítnout a použít pouze nopovou fólii, (rozměr) případně jaký volit přesah i pod základovou spáru (základ je širší než zdivo) případně zda lepit nastavování
c/ vůbec se nezabývat omítnutím a dále viz bod b/
Je zde ještě jedna otázka. Předpokládá se tepelná izolace patra ovšem tato by byla přetažena asi 0,5 metru na toto technické podlaží. Možná z etetických důvodů by se tato tepelná izolace provedla až k "zemi".
A tato otázka zní. Má smysl pro tento případ do země použít ten EPS (jaký druh) popřípadě v jaké skladbě od zdiva po hlínu, zda kotvit nebo jen stačí zásyp.
Za věcnost předem dík.
Ahoj Jirko, zkus to tady : forum.tzb-info.cz/...
Doporučuji to všem co staví nebo něco dělají na baráku. JInak chci říct,že zkušený stavař vám vše neřekne. Chce taky z něčeho žít.
Tak jsem si nějak všiml napsat dotaz z kterého se nic nedá dozvědět, tak se "rádci" hned vrhnou, že tazatel nedokáže ani problém konkretizovat.
Ovšem popsat situaci zcela konkrétně (programátoři to ani jinak neumí) tak je klid po pěšině.
No o nic nejde, protože třeba radu "je mnoho jiných a levnějších řešení" skutečně neúpotřebuji.
Zkusim od začátku, geotextílii na drenážní turbku určitě, preferoval bych jednoznačně variantu a), použil bych extrasklobit, ale možná by stačilo něco levnějšího (já používám ve sklepech ten sklobit), pak bych pořešil ochranu sklobitu (třeba přizdívka), polystyren do země extrudovaný XPS.
Eventuelně bych kombinoval XPS s izolací, respektive použil XPS jako ochranu sklobitu, pod úrovní terénu bych nekotvil, nad ůrovní terénu bych na sklobit lepil? a nad urovní sklobitu kotvil.
Jistě varianta a) je klasika. Ovšem po všech sledování superrad jsem snad slovo IPA (ať mně nechytají za slovo, víme o čem je řeč) skoro nečetl a všude čtu jen nopovka.
Takže si tak říkám, zda ta nopovka splní obě funkce, plně nahradí tu IPU a zároveň "chrání" sama sebe či se používá jako "ochrana" IPY místo klasické přizdívky.
Budu jedovatej, bys na tu nopovku musel přidat perlinku a ještě to zapěnit a zasilikonovat.
Nopovka je k ničemu. Max jako ochrana IPY a to ještě z pochybnostma
. Jo znám architekta co mi trvdil že je to izolace proti tlakové vodě
, ale to byl architekt. Já osobně bych IPU chránil buď XPS nebo přizdívkou.
PS a Jak bys dole napojil tu nopovku na původní IPU?
Jirko ty ses nám do tý nopovky nějak zabouchl, a já myslel , že jsi chtěl odsouhlasit poměrně slušný a rozumný řešení co jsi měl na začátku.
Trocha terminologie Milan mně kdyžtak opraví
IPA - slengový název asfaltového pásu s nosnou vložkou z papíru, tkaniny, případně vložkou kovovou. Krom toho je IPA oficiální název jednoho z mnoha druhů asfaltových pásů. Tyto pásy se (vynecháme střechy a radon) zpravidla používají jako izaolace proti zemní vlhkosti, případně proti tlakové vodě.
Nopová fólie je fólie primárně určená k ochraně podzemních staveb (KCÍ). Její funkce spočívá zpravidla v mechanické ochraně před poškozením. Je součástí mnoha certifikovaných montážních systémů. V žádném z těchto systémů však neplní funkci izolace proti zemní vlhkosti.
XPS tepelná izolace- extrudovaný polystyren- materiál s poměrně velkým difůzním odporem, který je určen k tepelné izolaci převážně podzemních staveb. Případně jako tepelná izolace zatěžovaných podlah. Není určen k izolaci proti vlhkosti.
doplněno 19.07.12 16:44:Jsem rád, že si rozumíme, nopovku jako izolaci nech jiným. Jinak všimni si, že s asfaltovou izolací máš problém tam, kde není chráněna. Jeden čas se říkalo IPA nesmí přijít do země, a bylo tím právě myšleno to, že i v zemi má být chráněna a to dříve zpravidla přizdívkou.
doplněno 19.07.12 19:07: Proč by nemohla být IPA ve styku s vápennou maltou nechápu, bo běžne se lepí na vápennocementovou omítku
Nic proti tomu jen že mi to tvrdil jeden zedník že stačí nopovka a tady jsem četl taky mnoho příspěvků kde autor dával jako svislou izolaci nopovku, o IPĚ nebyla řeč a nikdo tomu neoponoval
A pokud nopovka stačí jako ochrana tak si ušetřím přizdívku a vybudou mi krásné cihly Brandovky které toho už moc zažily
doplněno 19.07.12 14:40:A pokud tedy se bude provádět i tepelná izolace technického podlaží a do země by se dalo XPS na které by pak izolace navazovala a nopovka by se vyšetřila tak to bude ještě levnější.
Uvažoval jsem že technické podlaží není třeba tepelně izolovat, ovšem Ti kolem mne ho izolovali ale tam mají v části udělanou garsonku a zároveň je to estetičtější.
doplněno 19.07.12 14:44:A ještě k té nopovce když izolace tak proti čemu. Tlaková voda mi nehrozí jedná se pouze o zemní vlhkost aby bylo chráněno zdivo v zemi. No a případnou dešťovku by snad odvedla drenáž pod základovou spárou. Jistě i ta nopovka při původním blbém návrhu by začínala pod základovou spárou.
Jirko, já toho již za život slyšel od zedníků... klidně bych mohl napsat knohu výmyslů od nich..
Před chvíli zde byli vrátit hmoždinky, že jim nedrží ve zdi...(vrtali velkým vrtákem a vůbec jim to nevadilo)
doplněno 19.07.12 14:55:Ale jistě ani by mne to nenapadlo vodu pouštět k baráku. Ovšem vidím na jaře jak voda vytéká ze stráňky co vznikla srovnáním terénu. Prostě když je moc vody tak teče po vrstevnici.
Ano Jiří, souhlasím, že se klidně může voda valit zestráňky, ale přeci jí nenecháš dovalit až k baráku, ale určitě jí zachytíš metr, dva...od baráku. Klidně d žlábku, či koryto nebo...
Jak už to mám napsat, pokud voda vytéká po vrstevnici ze stráňky která vznikla výkopem tak po téže vrstevnici může téci až k domu kde by ji měla zachytit izolace po ní stéci až k drenáži. Na jaře drenáž valí proud vody neboť je svedená do kanálu
Nezabouchl jen že to je nějak módní záležitost a i v této poradně slovo IPA nečtu jen pořád nopovka. Klasická IPA s papírohadrovou vložkou byla použita. Pejřka skz ní roste jedna radost. Na balkoně byla s tou skelnou vložkou myslím tkanou. Taky odešla (beton nebyl) nahrazoval jem Modifikačním pásem. Jistě IPA je sleng těch asfaltových pásů. No a ten s hlinikovou vložkou nevím, nevím.
Takže když zůstaneme u vše sundat, zeď omítnout, napenetrovat a navařit některý z těch pásů. Jistě jde taky o cenu ale především o trvanlivost. Připlácneme XPS (místo přizdívky i nopovky) a zasypeme. Pochopitelně bude hotovo řádné odvodnění pod základovou sparou.
No a ten pás je navařen tak 20 až 30 cm nad terén. Pokud by se izolovalo technické podlaží tak je vše OK. Pokud ne tak pamatuji asfalt ohřát, prohodit suchým pískem. Nebo snad zatlačit perlinku. To jen úprava pokud by se dělal kabřincový pásek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.