Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce jádra - jak začít?

Od: fuking odpovědí: 11 změna:

Hezký den,

kupujeme byt 3+1 a protože bude byt vybydlený, chtěli bychom rekonstruovat jádro a podlahy. Jenže jsme mladí a vůbec nevím jak začít :)

Je sice mnoho firem co nám to udělají a klíč , ale máme zase mnoho známých co by mohli pomoci.

Jak tedy začít? Máme někomu zadat nejdříve tvorbu projektové dokumentace? Kolik asi stojí?

Naše vize byla taková, že s projektovou dokumentací si pak postupně zajistíme tam zedníka, tam elektrikáře a materiál sami (známí)

Na závěr otázka, co si laik je schopný udělat sám? Bourat a odvozit? Můžu například vyzdít ytongem?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

začněte minimálně nákresem,plánkem, nejlépe projektem. Jádro vyzdít můžete, ale z co nejlehčích materiálů. Laik si to sám moc dobře vystavět nemůže, páč je potřeba hafo nářadí a nástrojů a musí se s nimi umět zacházet. Co setýče bourání, tak je asi dobré to připravit/realizovat svépomocí.Otázka je, kam s vybouranými konstrukcemi. Nejlépe do sběrného dvora.

doplněno 09.07.12 20:08:

soused to tu dělal svépomocí postupně jak píšete. Už to dělá asi rok a po tu dobu je v bytě pořád steveniště a nepořádek. Je to divočina.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Na co potřebuješ projektovou dokumentaci? Pár bytových jader jsem už udělal . Několik jich mělo projekt , ale zkušenost je taková , že projekt ležel zaprášen v koutě a vše se dělalo jinak. Pokud budeš mít zájem , tak tě tou stavbou povedu. Teď se mi podařil jeden kšeft , tak to musím nějak vrátit.

lidus*
hodnocení

0x

Pokud nebudete měnit propozice jádra, není třeba projekt, některá družstva i družstva vlastníků požadují statika ale stavíte-li z ytongu tak většinou není rovněž třeba. Obecní byty mají pravidla většinou na nástěnce v přízemí a obvykle chtějí statika i projekt. Na bourání potřebujete flexu a hrubou sílu, 2 chlapi to mají i uklizené a odvezené do ekodvora za půl dne. Instalatér odpojí vodu-dobré je udělat si hadicí vývod do kuchyně aby voda tekla, wc nechat připojené co nejdéle, plynař odpojí plyn, elektrikář elektřinu ale zase je dobré vytáhnout drát na žárovku ať je na práci vidět. Ytong potřebujete různou tloušťku (nosné zdi myslím10, pak 7 a 5 (zedník poradí). U dcery stavěli dva dědci a zeť-měli poradce na telefonu a občas se zašli kouknout, eventuelně instalatér průběžně udělal co zrovna mohl, plynař a elektrikář také. Stavět z yrtongu když se ví jak-v rozích se váže jádro dlouhými šrouby (to ba třeba zrovna mě nenapadlo) Až je hotovo potřebujete revizní zprávy, plyn pokud se v šachtě nehýbe plynoměrem není třeba ovšem družstvo nebo i družstvo vlastníků vyžadují revize všeho-záleží jak je uvedeno v podmínkách, 1 revize cca 1000kč. Pokud máte na umakartu nalepené kachlíky musí se v ekodvoře platit, když je vše zvlášť je to zdarma (aspoň u nás). Pokud jste šikovní a na odborné práce máte známé tak to zvládnete, jen upozorním, že u nás to trvalo dost dlouho jelikož se pracovalo jak kdo měl čas. Vůbec nepřemýšlejte zda na wc dáte mýtko s bidetovou sprchou, nestojí to mnoho a je to výborné. A´t se dílo podaří!

Když jsem to orientačně zjišťoval na stavebním úřadě tak by chtěli zjednodušenou projetovou dokumentaci na ohlášku a pak byl nutný souhlas vlastníků- to chtěl jak úřad tak družstvo. Nicméně každej druhej na to dlabe a město od města se to řeší malinko jinak

přece jen nákres či schéma bych udělal. Bez výkresu je to amatérské a jak budete počítat výměry pro materiál a podobně.

instalater*

Projektová dokumentace od projektanta se mi zdá zbytečná . Když jsem dělal poslední jádro a viděl jsem tam od projektanta příčku 150 ytong , tak jsem šel do kolen. Navštívil bych pár přátek , který už to mají udělaný obkoukl to , doma si to hodil na papír . Já ještě lidem doporučuji si to někde na větším placu křídou namalovat 1 :1 . Důležité si ujasnit pár bodů. WC v koupelně nebo zvlášť , kombi nebo závěšák , vana nebo sprcháč, kam pračku , umývátko na WC ,..

Lidi ještě dělají jednu chybu . Zvětšují zbytečně koupelnu na úkor kuchyně.

Pro přestavbu jádra z původního na ytong se nic nemusí žádat,pouze oznamovací povinnost!Samozřejmě platí pro byty v OV!Jinak přestavba ny ytongy je hromadně schválená a oznamovací povinnos znamená hlavně pro vaše sousedy!Tzn umístit dole ve vchodu na nástěnce!

PS ověřoval jsem osobně na stavebním odboru!

doplněno 10.07.12 21:35:

Pro fuking-pkd chcete písněte sz a já Vám oskenuji a v mejlu pošlu co jsem k tomu měl (nákres,rozpočet materiálu atd!)

jirkamx*
hodnocení

0x

Ahoj,právě rekonstruuji byt v cihlové zástavbě v osobním vlastnictví.Co se týče povolení,atd..na stavebním úřadě mi řekli,že nepotřebuji žádné ohlášení ani povolení,pokud nezasahuji do nosných částí domu,tak sem ze slušnosti vylepil na chodbě info že se bude stavět:).Na projekt se vykašli,stačí strohý nákres,ať máš přehled co a jak bude,taky kvůli objednání materiálu.Ještě před samotným bouráním sem zlikvidoval veškeré dřevěné věci z bytu,pro které si dojel známý na topení(skříně,dveře,parkety,linka..).Na druhou stranu vše kovové,jako vana,baterie,trubky,zárubně...sem odvez do sběru a hodilo to víc než sem čekal.A začlo se bourat,bez kombi kladiva ani ránu,kontejner na suť sem objednal u technických a bylo.Teď už jen stavím z šedého porobetonu,moc zkušeností nemám,ale jdeto skvěle.Akorát si člověk musí poschánět vercajk a pak to jde.

... to jste dobrej. Postup OK, akorát kdy má pak člověk čas chodit do práce . . . :)

Jen tak pro zajímavost.Já si to dělal sám (panelák ,2+1,kolaudace 1968,4členná rodina) za plného provozu! Demolice a následná výstavba v dovolené (týden) a zbytek po práci,např dlažbu jsem dělal asi půl roku po jádru,ale jen chodba a kuchyně se 4 hodinovým.lepidlem (po 4 hod spárovatená a po 12 hod.100% pochůzné!)Vše sám jen vodu a elektro nee.To mi dělal kolega z práce,vodák a znáný (velmi dobrý) elektro! Mám ela výhodu,že jsem z oboru.

jistě jste velice zručný (upřímně), ale uvádět příklady "jak to běželo zrovna u Vás" je podle mého názoru zbytečné. Průběh bude případ od případu a nebude/nemusí se vůbec konkrénímu režimu budování podobat. Proto je zbytečné to tu uvádět. Jinak oprava či rekonstrukce realizovaná "za pochodu" je dost složitá, páč je potřeba se někdy i denně někde koupat a používat wc. Pokud to jde je lepší na čas byt neobývat. Sám si to moc nedokážu ředstavit, jak se to realizuje, když jsou tam i obyvatelé bytu. hoj. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]