Nejste přihlášen/a.
Na chalupě mám odpad z WC do žumpy novodurovým potrubím o průměru 100 mm. Tři metry od WC směrem k žumpě potřebuji napojit další odpad pro nové WC tak, abych nemusel staré potrubí vysekat, prostě potřebuji do starého potrubí "vložit" odbočku. Měl jsem představu, že ve starém potrubí vyvrtám patřičný otvor a přilepím rozřezanou odbočku, nebo vyřežu část potrubí, udělám delší hrdlo a zasunu a zalepím odbočku. Prosím, poraďte.
Máte dvě možnosti jak to řešit, jedna je jistější a preciznější ale asi tak o 150 Kč dražší. Drruhá je lacinější, ale pracnější a v podstatě s nejistým výsledkem.
První možnost je použít převlečný rukáv tzv, manžeta. je to oboustrané hrdlo a má dvě gumová těsnění. Z potrubí vyřízněte přesně takový kus aby se vešla odbočka. Na spodní rouru nasadte manžetu tak že ji celou délkou nasunete na rouru, vsadíte odbočku hrdlem na horní rouru a manžetu ze spodní roury přetáhneta přez odbočku. zasypat pískem a je hotovo.
to mi přijde dost složité a pracné... odbočka se dá koupit jako originál a nemusí se nic tvořit ani řezat stejně tak manžeta. všechno se to těsní gumovým těsnění které je součástí jak odbočky tak manžety. žádné lepení ani přiřezávání a nesmysli s plechem. to vložené hrdlo jste asi nepochopil.. to se nedává do roury ale na rouru... to je toti standartní a profesionální řešení
Ten díl s převlečnou trubkou je dokonalý návrh,a hlavně spolehlivý.Snažit se napasovat dvě roury k sobě je sice technicky proveditelné,ale jistota pevnosti spoje a bezpečnosti,tu není.
JABRAKA
Chalupáři dělejte jak chcete, ale já doporučuji radu Jiřía za dobrou až skvělou. Domnívám se, aniž bych chtěl někoho urazit, že rada od Jiříka je dílo praktiků a znalců. Druhá rada od (doplním, páč není vidět kdo to byl) je spíše kutilská, chalupářská.
Obojí je možné, a funkční. Jen jsem si nevšiml, jestli Jiří používá mazadlo na trubky.
doplněno 10.11.08 06:59:@xxl toto jsem zapoměl.
Kdybych došel s návodem do krajnosti tak bych se zmínil nejen o silikonovém mazadle, ale také o tom že řez se musí sbrousit a místo spoje pečlivě očistit od všech hrobých nečistot... a také bych měl tedy i zmínit že v žádném případě se na namazání nesmí použít ani kuchynský a ani motorový olej a ani ne klasická vazelina a to z toho důvodu že tyto oleje a mazadla rozpouštějí těsnící gumu kterážto by pozbyla své funkčnosti... a tím jsem to snad vyčerpal... děkuju za pochvalu pane Milane.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.