Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Při dnešních rostoucích cenách za energie i já přemýšlím jak nějakou tu kačku ušetřit. Vlastním rodinný dům,kiterý vytápím plynem. Částka kterou protopím je zhruba okolo 50. tis kč což je docela dost. Nyní přemýšlím o alternativním topením a to dřevem/mám dostupnost/. Jenže nevím jak na to. Nevím zda mám zvolit krbová kamna zhruba s jmenovitým výkonem 20 kw/s výměníkem/,nebo jít do kotle na dřevo-tuhá paliva. V domě mám dva komíny,čili situaci bych řešil paralerním napojením na systém,ale nevím jestli jsou z hlediska životnosti a ůčinnosti krbovky vhodné. Kotlem se dá topit celou zimu,ale krbovkama si nejsem tak jist. Nemáte prosím někdo podobnou zkušenost? Nerad bych za rok měnil způsob vytápění znovu. Děkuji všem za cenné zkušenosti. Hezký den
Mám propojený kotel na dřevo a plyn,za použití veškeré dostupné automatizace.Samotným plynem propálím za 30000kč.Samotným dřevem,při ceně 1200kč/m3,taky 30000.Pokud by bylo dřevo měkké tj.700kč/m3 vyjde to nastejno,spálí se více. Proto radím,ať to vypadá sebelákavěji-nedělat,pokud nebude dřevo zcela zdarma.(Kradené,vlastní les,piliny,odpad z pily-práce okolo toho navíc).Cena kotle +nějaká automatika=moc drahé,nevyplatí se,nikdy se to nevrátí.Zlatý plyn a dodavatelé to vědí.
Jednoznačně kotel . U krbovek je problém , že mají malé topeniště a musíte každou chvíli přikladat. Dále topíte do místnosti ,kde máte kamna a potom do vody(ostatní místnosti) .Špatně se to reguluje v místnosti kde jsou kamna.
Plyn bych dále používal a pořídil do místnosti kde jste nejvíce obyčejná kamna na přitápění . Ložnicu stejně nepotřebujete vytápět
A nebo možná tady to .To už má dostatečně velké topeniště na staložarny provoz - dum.bazos.cz/...
Já bych šla taky do kotle. Vlastníme taky RD - bungalov 130 m2. Je nový, bydlíme zde cca 1,5 roku. Máme klasický kotel na uhlí Dakon Dor 20 a také krbová kamna. Ty využíváme pouze v chladných dnech, kdy není velká zima. Teplo je z nich okamžitě, ale je pravda, že v té místnosti, kde jsou kamna, je až moc velké horko, proto bych tuto variantu nedoporučovala pro stálé vytápění. S kotlem na uhlí jsme maximálně spokojení, protože jsme za jednu topnou sezonu protopili cca 30q uhlí za cca 8000,- Kč (topíme ořechem za cca 240,- Kč/q) a nějaké to dřevo, které ovšem máme skoro zdarma (příbuzní vlastní les). Když slyším ty hrozné cifry za topení, co tu ostatní uvádíte, tak se mi tomu ani nechce věřit!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.