Nejste přihlášen/a.
Vsechny Vas zdravim,
mam problem s jisticem a nevim co s tim, jsem si ale jist ze mi dokazete poradit :o)
Mame virivou vanu, kde je v navodu uvedeno, ze by zasuvka mela byt za 6A jisticem. Protoze pred zasuvkou je 16A jistic, pridelal jsem misto zasuvky krabicku do ni dal 6A jistic a zasuvku. Do te je zapojena ona viriva vana. Asi 3 tydny vse fungovalo bez problemu. Jeden den byl jistic vypadly. "Nahodil" jsem ho a vse opet fungovalo nekolik dnu bez problemu. Kdyz jsem asi po 3ti nahazoval jistic (vzdy nahodne po nekolika dnech provozu bez problemu), vsiml jsem si, ze po zapnuti vany v jistici kratce jakoby zadrnci, zarezonuje, nevim jak presne popsat, nicmene je to docela dobre slyset. Rozebral jsem tedy krabicku v domeni, ze je nejaky drat asi spatne utazeny, nebo se tam dostala vlkhost, ale nic jsem neobjevil. Zkousel jsem vse promerit, ale nic jsem nezjistil - vse vypada dobre. Dle merice spotreby ma motor odber cca 800W a myslim ze 4A, takze by mel jistic bez problemu udrzet (navic je 6A predepsany vyrobcem). Do zasuvky jsem zkusil pripojit rychlovarnou konvici (cca 2100W) a vrtacku (780W) ale vse funguje tak jak ma - samozrejme rozbeh cerpadla ma jiny odber nez rozbeh vrtacky na prazdno.
Muj dotaz tedy je - da se nejak overit (zmerit) zda je problem v jistici nebo spise ve vane? Nerad bych sem volal opravare na vanu a platil mu za vyjezd, nebo naopak zbytecne kupovat novy jistic, pokud je problem ve vane. Nejde mi do hlavy, proc vypadne jistic pouze obcas, a proc v nem pri rozbehu motoru zadrnci.
Predem Vam vsem mockrat dekuji za napady jak overit kde muze byt "zakopany pes" :o)
Diky Honza
jak výše píše Mowla, "zakopaný pes" bude asi v charakteristice jističe. Ta v podstatě (zjednodušeně řečeno) ovlivňuje rychlost jističe, tedy jaký proudový náraz jistič snese při zapnutí spotřebiče. Tenhle nárazový proud je jen mžikový, ale může být u indukční zátěže (motor) až několikanásobný, proti proudu v běžném chodu. Starší pomalé jističe se označovaly "M" (motorový), nové jističe jsou značeny "A", "B", "C"... Čím vyšší písmeno, tím pomalejší.
(Tak páni elektrikáři - a teď do mě!)
Už zase chybí smajlíky!
Hmmm... a už tu zase jsou
Diky za odpovedi. Jistic je typu "B", stejne jako vsechny ostatni jistice ktere mame v byte.
V navodu je uvedeno nasledujici: "Samostatne pevne pripojeni s pouzitim spinac typu F1 - ochrany vypinac (GFCI)". Nic vic
Jeste jsem se nekde na i-netu docetl: "V motoru je zabudována ochrana proti jeho přetížení a není proto třeba motorový jistič"
Nicmene, vse fungovalo asi 3 tydny bez problem, az nyni zacalo pri kazdem spusteni v jistici bzucet, drncet, nebo co to je za zvuk :o) Takze bud je nacatej jistic, nebo se neco pok... v motoru.
Diky Honza
Zřejmě je vadný jistič - záběrový proud čerpadla bude podle mě celkem vysoký a tepelná spoušť jističe může mít načaté vnitřnosti.. Vyměnil bych jistič za nový, raději s charakteristikou "C" a považoval bych za samozřejmost dát do obvodu ještě proudový chránič.
doplněno 12.11.12 12:49:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.