Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co jsou rovné zdi a co je v normě?

Od: vrba* odpovědí: 6 změna:

momentálně jsem dostavěl a budu kolaudovat . teď řeším interiéry domu a firma , která mi přišla vyměřit benátské štuky se zděsila nerovnostmi zdí . Ukázali mi , že když položí na zeď rovnou lištu , tak na několika místech je až půlcentimetrový rozdíl . Stavební firma ještě nedokončila veškeré práce na domě a tak jsem jim zdi reklamoval , protože na tak nerovné zdi nelze dát benátské štuky . Firma však tvrdí , že je to v normě . Mohu se nějak bránit? Opravdu je to v normě? . firma co by měla dělat benátské štuky požaduje za srovnání zdí desetitisíce korun navíc .

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

0x

Nemůžu ted najít to číslo normy která to říká, ale moc dobře si pamatuju jednu věc.. Na lati dlouhé 2m se smí projevit nerovnost dva milimetry. Jiné tolerance by měly zohledněny písemně. Solidní firma by se měla k takovým nerovnostem obrátit čelem. Pro firmu to může znamenat i to že si přizvete soudního znalce, který jim to vysvětlí jak se dělá poctivá práce. Co na to Váš technický dozor?

hodnocení

0x

Jiří má opět pravdu, ale:

Firma bude trvrdit, že je to OK, že za ty prachy co jste si domluvili, to lepší nebude. Upozornil jste je, že budou benátské štuky?

Takže jak říkal Jiří, jedině soudní znalec a tahanice.

vrba*
hodnocení

Děkuji za odpovědi .

Zapletil jsem cenu jakou si řekla firma , ani jsem nijak nediskutoval . Samozřejmě slibovali perfektní práci . nyní je vše trochu jinak a máte pravdu , že se vymlouvají na to , že je to všude takhle a někde ještě horší . Opravdu si nevím rady . Soudní znalec , který byl na stavbě minulý týden je vůbec nezajímá . Po zkušenostech co mám , tak už nevěřím žádné stavebvní firmě . Jedinej kdo odvedl velmi dobrou práci a naprostou vstřícnost a u práce také přemýšlel byli elektrikáři . Ještě mě čekají podlaháři a dlaždičkáři na koupelny

technikjirik*

Bohužel je situace s kvalitou práce na většině staveb podobná... je to někdy k uzoufání... Ale blýská se na časy ... díky světové krizi opadá ten stavební boom a přestává být taková nouze o dobré řemeslníky. Dnes stavařinu dělá každý kdo má ruce a nohy a kdo není schopný se uživit jinde a tak to dopadá tak jako u vás... Mám vytipovaných několik firmiček které si žárlivě střežím a hýčkám, protože vím co od nich můžu čekat a vím kde mají slabá místa a vím že se na ně můžu spolehnout, ale byl to opravdu dlouhý řetěz pokusů a krutých omylů, než jsem kápnul na ty správné... jenže tuto možnost malý stavebník nemá. Malý stavebník má ale peníze kterýma platí a neměl by zaplatit dřím než bude dílo hotové a bez závad...

svatá pravda, Jiří. Kámoš truhlář říká, "jak se narodí zedník, musí se zabít. Kdo to po něm bude předělávat."

jabraka*

O rovinnosti stěn a kolmosti rohů bych mohl napsat román,protože se dosti často věnuji tapetování.Je skutečně problém,klást pruhy tapety od rohu k rohu a ještě přesně podle stropu,aby to v rohu "běželo"Hodně pomlouvané paneláky jsou na tom dosti lépe než rodinné domky.Prohnutí stropu o 3 cm je perfektní.No a ten benátský štuk? nechci se zastávat nerovné zdi,ale právě ne až dobře vyvedené omítky v hale a schodišti jsme řešili právě Benátským štukem.Na zeď přijde totiž další materiál v několika vrstvách takže s případné nerovnosti,pokud se nejedná o vyložené boule a není to víc než 3-5 mm,tak pracovník to vcelku snadno srovná.Že by to mělo dělat desetitisíce navíc je nehoráznost.První základní vrstva se stejně dělá klasickým štukem.Ani další úpravy nejsou nerovnostmi omezeny,vždy každá vrstva se přebrušuje a zase se nějaký mm odbrousí.Pokud se zase někam přidají 3 mm stěrky,nezatíží to pracnost ,jen je třeba víc materiálu.Dezén benátského štuku velice dobře kryje nerovnosti.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]