Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se obvykle dává dlažba pod vanu a pod vaničku sprchového koutu. A jestli se obvykle obkládá celá plocha za vanou. Děkuji za odpověď!
Obvykle se pod a za vanu dlažba či obklad nedává. Dokonce se má správně usazovat vana, či vanička sprchového koutu před obkládáním tak aby byl obklad jakoby posazen na vaně (vaničce). Vzniklá spára je pak jednak užší (onen komplikovaný rádius vany zmizí pod obkladem) a hlavně svislá, takže se na ní logicky nedrží voda a nehnije to tam. V prrxi se to často provádí tak, že se vana přiloží na zkoušku (případně se i lehce podle potřeby zaškrábne do omítky) vyznačí spárořez obkladu (pochopitelně o spáru výše) pak se vana odnese (co nejdál aby se nezničila) a teprve po dokončeném a vyspárovaném obkladu a vymalovaném stropu, se čistá nová vana usadí, doštelujou se nožky dopojí se odpad a vymázne ona malá svislá spára mezi obkladem a vanou. Přísluší se uvést, že se Vám zajisté dostane i rady, spočívající v krásných lištách kterými lze tento detail ošetřitjá je však v oblibě zrovna nemám.
To Ron: já to pochopil tak, že se tazatel ptá na tu část za vanou, která je vanou zakryta, a tedy nemůže vypadat lépe bo není nikdy vidět, ale mohu se mýlit
Dobrý den.
Celou plochu za vanou je dobré obložit. Lépe to vypadá a snadněji se udržuje.
Pod vanu a vaničku sprchového koutu se dlažba dávat nemusí, je to celkem nákladné. Stačí, když prostor pod vanou je bez zbytků stavebního materiálu, malty a jiných nečistot, které by vanu mohli poškodit.
doplněno 02.07.12 16:58:Ano, špatně jsem to pochopila. Plocha za vanou, která je zakrytá, může být samozřejmě bez obkladu.
Dobrý den. Když nám dělali koupelnu, tak jsem chtěla udělat i podlahu pod vanou. Byla jsem upozorněná, že obklad pod vanou, nebo lino apod. materiál se nesmí z jednoho důvodu: Při napouštění teplé vody do vany, nebo při sprchování se vana ze spodu potí a voda odkapává na beton, kde se vsákne. Proto pod vanou nemá být nic, kachlička, lino atd. Tak mi to vysvětlil instalatér.
P.S. Má pravdu, dívala jsem se okénkem pod vanu po koupání.
Vše co není vidět, je zbytečné obkládat či dláždit.
Výjimku mohou tvořit sprcháče na nožičkách, které se pak lépe usazují, nebo masážní vany s vlastní kovovou konstrukcí, které ja také nutné "posadit na rovinu"...
Zdravím. Pod vanu dlažbu nedávám . Pouze pokud chce někdo vanovou baterii z vany , tak mu v místě vyustění baterie dám dvě kachle , aby se sprchová hadice nedřela o beton. Také dělám dvířka na vanový sifon z obkladu a pod vanu vložím ještě volně dvě obkladačky. Kdyby se dvířka někdy při rozdělávání poškodily tak aby byly náhradní. Pod sprchovou vaničku , pokud není podezděná dávám dlažbu vždy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.