Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dezinfekce studní - interval - a čím?

Od: robin1* odpovědí: 6 změna:

Jak často, pokud vůbec provádíte dezinfekci Vaší studny určené k zásobování domu (chaty či chalupy) vodou (pitnou či užitkovou), případně čím?

Pro úplnost uvedu svůj postup:

1) Cca jednou za měsíc vypnu vodu do domu (pro jistotu, bo se mi jednou stalo, že to hned za tepla někdo pustil do bojleru a pak jsme smrděli všichni savem 14 dní)

2) nadávkuju Savo dle návodu a naleju surově na hladinu vody ve studni.

3) po hodině zapnu vodu do domu.

Podotýkám, že dle rozboru máme vodu pitnou, bez bakterii a beru to jenom jako prevenci (bohužel máme vysoké Ph = 8,5 - 9, ona je to vlastně minerálka bez bublinek)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

My provádíme desinfekci cca jednou za 3 roky.

Viz:Jak čistit a desinfikovat

Základem každého čištění je vyčerpání vody, do které nalijeme asi 2 l Sava. Po vyčerpání vody následuje vybrání sedimentu, utopených živočichů apod. Pak je na řadě čištění stěn a jejich dezinfekce, kontrola a eventuální oprava funkčnosti sacího koše a sacího potrubí. Když část vody doteče, dolijeme opět asi 0.5 l Sava, ostříkáme stěny studny a vodu odčerpáme. Znečištěný rozvod vody v domě dezinfikujeme tak, že do studny nalijeme asi 2 l Sava na m3 vody a pootevřeme všechny kohoutky v budově. Do znovunaplněné studny nalijeme podle obsahu vody 1 dcl Sava na 1 m3 . Pokud neznáme objem studny, vypočítáme ho podle vzorce V = v . π . r2 (výška vody x 3,14 x druhá mocnina poloměru studny). Velmi vhodné je také použití chloraminu v proděravělé plastové lahvi, kterou na silonovém vláknu spustíme do studny. Dezinfekci necháme působit nejméně osm hodin. Vodu po této době co nejvíce odčerpáváme, ale nepoužíváme k pití. Po několika dnech si necháme provést rozbor vody na hygienické stanici nebo u odborné firmy. Rozbor stanoví, zda je voda v pořádku.

robin1*
hodnocení

No já se ptal bo jsem měl pochybnosti zda měsíční interval není moc dlouhý *hi*

hodnocení

0x

Dobrý den. Studnu na chalupě, nepoužíváme na pití, máme vodu od OVAK, koupání apod. Dle rozboru je možné jí pít. 1 x za rok dezinfikujeme Sagenem. Sagen rozpustíme ve vodě a nalije se do studny. Necháme jeden den bez čerpání. Vyčerpáme důkladně celou studnu, dvakrát za sebou. Po týdnu, bereme vzorek vody na rozbor, vždy dobré. Studnu máme uzavřenou, nic tam nemůže spadnout. Jen můj názor.

robin1*
hodnocení

To nám taky nic do studny nespadne já to spíš beru tak, že by se tam dostala nějaká bakterka třeba z pole, byť se jedná o studnu do které se povrchová voda běžně nedostane.

lidus*
hodnocení

0x

Na chalupě-Savo max. 2x do roka, cca co 5 let necháme studnu vyčistit, vytáhnout všechnu vodu, vybrat nečistoty a nasypou nějaký drenážní písek asi vrstva 2-3 cm. cena od firmy je cca 5000kč bez dokladu, v této době také nabereme vzorek a kamarád nám ho nechá vyhodnotit, voda je vhodná pro děti od 3 let.

potulnyrytir
hodnocení

0x

Desinfikuji 1x za 14 dnů Savem dle návodu. Studna je bohužel kontaminovaná dle rozboru, takže i po desinfekci ji používáme jen jako užitkovou.

Proč tak často? Rozbor jsme dělali 2x po sobě a po kompletním vyčistění studny. Nepomohlo to, tudíž je jisté že je kontaminovaná podzemní voda v lokalitě. Vzhledem k vysokému odběru vody desinfikuji častěji.

Smutné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]