Nejste přihlášen/a.
Dřevěné zárubně jsem odstranil. Nad dveřmi není překlad, ale nahrazuje ji zazděná fošna. Je to cca 18cm silná zeď a je nosná. Mám to již skoro vyzděno, ale s fošnou mám strach hýbat, aby to nezačlo praskat. Snad se nic nestane když ji tam nechám a zase zazdím. Dřevo je zcela zdravé. Dík za názor.
Souhlasím nic se nestane pokud tam tu fošnu necháte, pouze při následném nahazování je potřeba zohlednit to, že nyní dokonale vysušená fošna přijme vlhkost z omítky a nabobtná (zvětší se) a udělá na omítce bouli a prasklinku. K omezení tohoto efektu bych doporučil před omítáním tu část fošny co zůstane viditelná po zazdění opatřit např syntetickým nátěrem.
Ideální by bylo,poslední mezeru od prkna zastříknout montážní pěnou.Vytvoří se pružné spojení,které nikdy nebude praskat.
JABRAKA
Právě že ne! tu spáru řádně uklínovat kousky cihel a pořádnou cementovou maltu! spíše to vypraská právě na pěně,bo to bude pracovat!
To diesel: ale pěna je dnes moderní tou se ucpává všechno, já teď viděl u jednoho zákazníka takle podezděnou příčku, si fakt myslíš, že dneska bude někdo klínovat (aktivovat) kouskama cihel nebo bobrovkama jo?
Na to zapomeň buď in - tam kde rozum nestačí se pěna nebo silikon natlačí.
To robin-pkd to je v arbajtu takpěna to je jasný,protože je to levnější a taky podstatně rychlejší,ale doma si to udělám pořádně!
doplněno 02.07.12 20:43:To III Nebude,teda pokud tam nepůjde vlhkost,je to ověřené roky-něl to vyprskané předtím? neměl!
Desi, mně to připadá jako zbytečnost, když to bude podezděné. A až tam bude někdo dělat dveře tak já tady už nebudu...
to des-dříve byli dveře a fošna jako překlad a kdoví kolik let to stačilo.Nyní se dveře zazdí tak proč úhelníky na výztuž,zbytečně tam utopit pár kaček navíc!
Je potřeba ten spoj přes fošnu přetáhnout perlinkou. Dřevo ve zdi bude pracovat, a bez ní bude omítka v tom místě praskat. A pokud je to opravdu nosná zeď, tak žádnou pěnu, ale podezdít a poctivě uklínovat. Nikdy nevíte, co to dřevo ve zdi udělá. Je to taková "jistota" do budoucna.
Lui, tazatel ještě neupřesnil, jestli má dřevo zároveň se zdí nebo zapuštěné, radit perlinku je asi předčasné...
Zdravím a dík za náměty. Dostávám se k počítači až teď a dávám hopovi za pravdu, že jsem neuvedl důležitou informaci. Ano dřevo je zároveň se zdí. Nevím, jestli nepoužít pásku na sádrokarton. Známý ji použil na praskliny v paneláku a kdyby mně na to neupozornil, tak to není poznat.
V tom případě bych asi po kompletním podezdění fošny a nahození zazděného ovoru přes tuto fošnu ještě přetáhl perlinku (s přesahem cca 15cm). Buď do stavebního lepidla a pak oštukovat, nebo přímo do nějaké omítky - záleží na tom, jakou zvolíte finální úpravu zdi. Vrstva omítky či štuku bude držet lépe než na samotném dřevu. Páska na SDK by fungovala stejně jako perlinka, je však pro Váš účel asi příliš úzká.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.