Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dělat při ztrátě trvalého bydliště

Od: kase* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, jaký je postup při ztrátě trvalého bydliště a jaké mám možnosti, kam si ho nechat zapsat. V současnosti ho mám psané u matky, ale ta se musí vystěhovat a tudíš oba budem bez adresy trvalého bydliště. Teď bydlím v podnájmu a majitel mi ho zde nechce nechat napsat. Předem díky za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hawatt*
hodnocení

2x

tuto problematik řeší zákon o evidenci obyvatel takto:

(1) Místem trvalého pobytu se rozumí adresa pobytu občana v České republice, kterou si občan zvolí zpravidla v místě, kde má rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu, a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným nebo evidenčním, popřípadě orientačním číslem a který je podle zvláštního právního předpisu určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

(2) Z přihlášení občana k trvalému pobytu nevyplývají žádná práva k objektu uvedenému v odstavci 1 ani k vlastníkovi nemovitosti.

(3) Místem trvalého pobytu občana v době jeho narození je místo trvalého pobytu jeho matky, pokud se rodiče nedohodnou jinak.

(4) V případě, že nelze zjistit místo trvalého pobytu občana podle odstavce 3, rozumí se místem trvalého pobytu tohoto občana sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu se občan narodil, nebo sídlo zvláštní matriky v případě, že se narodil v cizině; obdobně se postupuje také v případech, kdy žena s trvalým pobytem na území České republiky, která porodila dítě, jež je občanem České republiky, písemně požádá o utajení své osoby v souvislosti s porodem

čili se nabízí dvě možná řešení - buď nechat trvalý pobyt, kde máte nebo jej odhlásit na místní ohlašovně a nechat si zapsat trvalý pobyt toliko na ohlašovně

technikjirik*

Na ohlašovně vás neodhlásí..maximálně nahlásí na jinou adresu a to za předpokladu souhlasu majitele objektu a na základě nájemní smlouvy... to je přesně ten případ co píšu pořád dokola a už mě to nebaví... totiž přečíst si zákon je věc jedna a znát prováděcí vyhlášku je věc druhá... přečíst si zákon neznamená nepotřebovat právníka... neohánějte se tu citací zákona když tato citace je prosta úplného znění i s prováděcí vyhláškou...

technikjirik*
hodnocení

1x

co takhle rozvinout diskusi na toto téma pod již existujícím článkem a ne pod třema různýma jménama opakovat jednu a tu samu otázku...zajdi si na evidenci obyvatel když nechápeš co ti tu kdo odpovídá..., ale předpokládám že patříš k onomu typu lidí co se zeptá ještě osmkrát na jednu věc. *bum**bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]