Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přidat druhý vodoměr?

Od: jarous* odpovědí: 9 změna:

Poraďťe mi prosím-v r.domku máme 2 bytovky v patře bydlí syn-elektrika je jediná zvlášť-hodiny,ale voda a topení=plynový kotel ve sklepě společný.Lze nainstalovat nějaký měřidlo vody,aby byl přehled kolik vody syn spotřebuje v patře?A to topení leze ten vršek vůbec oddělit odříznout trubky...? A dát mu na horu plynový kotel.Asi to bude drahá sranda co?Jsme důchodci,ale chceme klid.Ať,už se stará sám my s manželkou šetříme a kluk-nešetří...děkuji za každou Vaší radu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

bytový vodoměr nainstalujte na domácím potrubí kde chcete. Jeden kus stojí 300kč, plus 100kč montáž. Na radiátor instalujte poměrové měřidla tepla, které ukazují poměrové jednotky. Kde se hodně topí naskáče hodně jednotek, kde se málo topí naskáče málo jednotek. Měřiče volte digitální, jeden stojí cca 400. Rozhodně bych nekupoval nový kotel zvlášť, to je nejdražší varianta. Dnes máte měřidla na úplně všecko. Co se týče poměrových měridel ve svém bytě za konkrétní období naměríte 400 jednotek a u syna 800 tak víte, že má zaplatit 2/3 nákladů a vy 1/3nákladů z celkových 1200 jednotek. Jak primitivní.

jarous*
hodnocení

Dobrá rada nad zlato-děkuji vám všem co jste mi tady poradili,ale rada od" miramira"se mi vzhledem k naší finanční situaci a dostupnosti zdá nejlepší.Jsem dědek nevím jaký jsou teď možnosti-DĚKUJI MOC

Bohužel pro Vás, s poměrovými měřiči na topná tělesa to není tak jednoduché...a také ne tak primitivní.

Mimo to, to ne zcela řeší Váš problém...rozhodně ne z hlediska nezávislosti...aby si každý topil jak mu vyhovuje..a zaplatitl přesně to

co spotřebuje.

Pokud Vám to stačí "hrubě" pak snad..ale zcela přesné toto řešení nikdy nebude.

hodnocení

1x

Ano, samozřejmě toto lze řešit jak instalací měřidla, tak samostatným kotlem pro každé patro.

Co je technicky a cenově lepší, by bylo nutné posoudit na místě, nebo alespoň z výkresů Vašeho systému vytápění.

Tak jako tak, to nebude nijak extra levná zálěžitost...

hankauk*
hodnocení

0x

Myslím si, že udělat dvoje hodiny na vodu a na plyn nebude problém... Ovšem mám obavy, že budete muset udělat nové přívody. Tedy ne vy, ale vodaři a plynaři. Syn může mít svůj kotel. Je to jako v bytových domech. Tam má každý etážové topení sám a hodiny taky svoje. Směle do toho. Zavolejte plynařům a vodařům a zjistěte, co pro vás můžou udělat a co musíte udělat vy. Určitě naleznete nějaké řešení. :)

hodnocení

0x
Neexistuje NEJDE! Jak říká jeden náš kolega...
Nepíšete, kolik stoupaček na vodu máte do vrchního patra, jak si mladý připravuje teplou vodu, ani nic o topení.
Voda se dá oddělit, vodoměr se dá běžně koupit, jeho spotřebu si pěkně zaplatí sám. Pokud chcete nahoře udělat samostatné topení, přitáhnout plyn, kotel na ohřev vody i na vytápění není problém, ovšem chce to odborníka na výpočet výkonu kotle pro to patro, a odříznout, respektive jen ventily oddělit oba topné systémy
doplněno 28.06.12 19:12: Když jsme dělali přístavbu pro syna, namontovali jsme pro něj podružný vodoměr, plynoměr a elektroměr. Má také vlastní plynový kotel a máme propojené systémy topení, při nižších teplotách topíme pro oba v kotli na tuhá paliva.
Je výhodou, že kterýkoliv kotel ze 3 vytopí oba byty.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Záleží na tom jak je váš dům řešen. Většinou to není tak jednoduché. U starších domů se setkávám s tím , že je tam vyvedeno několik stupaček . Z kuchyně Teplá a Studená , WC Studená , koupelna Teplá a Studená. To už by bylo 5 stupaček a 5 vodoměrů. Samozřejmě můžou tam být pouze dvě . Což by bylo přímo ideální. Těžko syn přistoupí na to , aby si rozsekal vršek a udělal nové přívody. Co se týče topení jeden kotel na dvě bytové jednotky je vždy problém. Kdo to bude ,kdo bude určovat jestli kotel pojede nebo ne. Obecně se dá říci , že by se stávající stupačky daly odříznout a nějakým způsobem zaregulovat spodní patro. Spodní kotel pak bude předimenzován . ( pokud se u něj nedá stáhnout výkon) Nahoru se dá dát plynový kotel turbo a udělat nové rozvody.

instalace bytových měřičů předpokládá, že jsou v místnostech nad sebou stejně velké radiátory. Tím pak není potřeba nic moc přepočítávat. Je ale pravdou,že pro největší radiátor v obýváku se počítá koeficient počtu jednotek 2 (čímž se zdvojnásobí počet naměřených jednotek), u ost. radiátorů je to jednotka = tj.počet naměřených jednotek se neredukuje.

hodnocení

0x

Také záleží na to, kdo to všechno bude platit. Pokud bych já byl na Vašem místě v přízemním bytě a syn by si nechtěl zaplatit ve svém bytě nový kotel a nové rozvody topení, tak bych mu nechal ten kotel ve sklepě a své radiátory bych napojil na nový rozvod s novým plynovým turbo kotlem (vývod spalin přes zeď do fasády). Výhodu by to mělo tu, že by mi synovy stoupačky zdarma trochu vytápěly byt :))

Ještě napište, jak připravujete teplou vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]