Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chci se zeptat jak ze stare vany dostat syfon aj stim kam se dava spunt. Potrebuji to nebot na druhe vane neni syfon ani stim. Nejde mi to od vany odtahnout. Skousel jsem po tom busit ale nic. Ak mi vite nejak poradit budu Vam velmi vdecny. Stary syfon musim zanechat neboť cez ten syfon jede odpad z koupelkoveho umyvadla a kuchynskeho dresu. Děkuji
Ve výlevce by měl být šroub. Když ho vyšroubujete, tak by se to de facto mělo dát rozebrat. Takhle jsem aspoň čistívala ubyvadlo právě pod tou objímkou, do které se dává špunt. Musela jsem ale dát pozor, protože zpod umyvadla pak "vypadla" trubka, na které byl sifon.
To je težký poradit, když nevidíme jak ten sifon a vana vypadá.
Já jsem rozdělával sifon u vany takto:
nejprve jsem z vanového syfonu vyčerpal vodu (abych ji nerozlil pod vanou).
pak jsem povolil všechny matice na sifonu, do kterých vede nějaká trubka
pak jsem zevnitř vany povolil šroub, který drží sifon (ve výtoku vany je plastový kus který má žebra a v prostředku těch žeber je šroub, kterým je dotažený sifon. Taky je tam těsnění. Možná že ten šroub je nějak schovaný pod krytkou. Ten šroub může mít také strženou drážku pro šroubovák nebo může být zarezivělý.
Poté co jsem šroub povolil už spodní těleso sifonu nic nedrželo a já je mohl stáhnout z trubek a vytáhnout zpod vany.
Jinou konstrukci sifonu bohužel neznám.
Tak já bych tam viděl dvě verze.
1) to co je vidět ze shora je pod vanou přitaženo bormální matkou a na tuto část je pomocí PM (převlečné matice) namontován zbytek sifonu.
2) v tom co je vidět zeshora jsou proti sobě dva otvory do kterých se zastrčí kus něčeho (pasoviny tyčovin atd) čímž vznikne jakoby příčka a na tuto příčku se nasadí zeshora proříznutá trubka a tou se to celé povolí.
No tak tohle je neštěstí.
Odhaduju, že ten horní "stříbrný" kus, který je ve vaně ná na tělese nějaký závit a rotažením toho horního kusu je ten sigon uchycen.
Ten závit bude dost možná zrezivělý (pokud je to kov) a pokud je to plast, tak asi závit zanesený vodním kamenem a nečistotami.
Pokud jdou trubky pod sifonem odmontovat, tak by bylo možné zkusit otáčet celým sifonem pod vanou a zkusit tak uvolnit šroubové spojení. Trubky jsou ale většinou zabetonobané a otáčení sifonem pod vanou dedovolí.
Pak už zbývají jedině destrukční metody.
Například pilkou na železo odřiznout sifon těsně pod vanou. Tady záleží co je to za materiál.
Pokud je to plast, tak ten se dá nahřát a zdeformovat a sifon tak uvolnit. Pokud je tam kov tak jedině uřezat a nebo pozvat instalatéra a doufat, že na to má nějaké vhodné nářadí.
Praveze do toho syfonu vanoveho jede trubka z umyvadla kupelnoveho a trubka z dresu kuchynskeho. Takze ten syfon momentalne musim zachovat. Potrebuji ten vrch nejakym spusobem odmontovat. Zarezle to asi bude. Uz sem aj vymyslel ze bych do toho vrchneho navrtal dve diry jen pak tam nemam co dat abych stym zatocil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.