Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiatory v okale - jaký výkon?

Od: ondrejger odpovědí: 13 změna:

Chcel by som sa spítat ci niekto nevie aky mali vykon radiatory v okale výška 55mm a dĺška 800,1100,1500,1600mm ide o starie typi "Kontherm Likov Trubkový žebřík s lamelamy zakryté hlinikovým plechem" Chcem ich menit za panelove korado 22 VK.Dakujem

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

Ondrej, moji rodiče mají zmiňované radiátory v domě už přes 30 let. Největší "pakárna" je s těmi krycími lamelami. Pořád vypadávaly a za ta léta už ani nedržely nastavené. Tatínek před několika lety nechal z drátového pletiva (1x1cm dírky) udělat kryty na topení a lamely vyházel. Jaký mají radiátory výkon, to netuším. Ovšem za tu dobu, co dům stojí, rodiče 2x měnili kotel. Dvakrát jsme měli Dakon a te´d potřetí je to kotel polské výroby s pomalým hořením shora. Rodiče ho dali letos na jaře a už odzkoušeli. Říkali, že se to s předchozími kotli nedá vůbec srovnat. Naložíte jednou za den, nastavíte teplotu a nemusíte si toho všímat. Teplo bylo v domě celkem rychle... Takže radiátory se asi budou řídit spíše výkonem kotle?!

jirbar*
hodnocení

0x

Jistě že to ví. Již jsem to jednou psal. No rozhodně to teď nemám chuť hledat. Jinak pochopitelně výkon nezáleží na kotli ale na teplotním spádu a taky na teplotě okolí.

Taky jde o to z kteráho roku. Původně byly v modulech 5,7,55,77,757. Takže 5 je 500 mm a 7 je 700 mm. Později myslím dělali modul 400 mm a jeho násobky.

doplněno 30.06.12 12:10:

Jo rozumím nerozumím. Když autor ani neokáže napsat co vlastně chce těžko se odpovídá. Navíc ani systém nedocvolí odpovědět víc než 3x.

Konthermy Likov byly několikatery. Starší v růzbých délkách opatřenými krycími plechy v délkách 500 a 700 mm v různých kombinacích. Co je na tom složitého. A to v provedení nucený oběh tlouštka 11 cm a silnější na přirozený oběh.

Novější měly jednotný krycí plech myslím 400 mm v různém počtu dle délky. Možná tazatel ani nemá konthermy Likov. Žádnou výšku 55 mm neznám.

ondrejger1

Nerozumiem tomu modulu 5,7,55,77,757. Takže 5 je 500 mm a 7 je 700 mm.kolko ma vykon ten stary radiator rozmeru vyska 55mm a dlska 1500mm.Dakujem.A este by som sa chcel opitat, mam kotol na tuhe palivo buderus logano G211 26D vykon pre drevo udava od 10-20Kw objem kotla je 31L.radiatory nove by mali spolu vykon 17Kw a objem len radtatory 65L je ten kotol dostacujuci?

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím.Nepozerajsa na tokoľko majúpôvodnéradiátoryvýkonnosť,alenechajsitoodnejakéhokúrenáraznovuspočítat.Pokudsitochcešurobiť sám,tak troškuzjednodušenápomôcka(aterazmneasiprofícizdrbou) jemetrekubickéx40.Samozrejme, ževeľmizáležína materiáliazatepleniestavby,svetovýchstranách,výplniokien,charaktrumiestnosti, atď. Aktitobude robiťnejakýprofik- výmenu,tak nechti tospočítaonazároveňdodámateriál.Ak jeplatcom, takti toajodmastíavyjdeti tolacnejšiea sozárukou.

instalater*

Ospravedlňujem sa. nejako mi zlobí PC

jirbar*

To je krásná teorie. Vše přepočítat s ohledem na materiály, světové strany a pod. Ještě jsem se nesetkal s projektantem který by přepočítal výkony např. při změně uhelného kotle za plynový. Vše dělají odhadem s porovnáním původního kotle volí menší výkon.

A to bez ohledu na to zda byl původní výpočet správný.. Např. v tom OKALE výpočet vůbec neodpovídá a jsou osazeny konthermy jaká byla jejich výrobní řada což může být výkon dost vzdálený od vypočteného. Pak nezbývá než soustavu doladit.

"Ještě jsem se nesetkal s projektantem který by přepočítal výkony např. při změně uhelného kotle za plynový."

Já ano...a ne s jedním..Pokud to zákazník zaplatí, pak nevidím důvod, proč by to projektant nepřepočítal, když si to situace vyžaduje.

jirbar*

Jistěže on to zákazník i tenkrát zaplatil. Jenže když třeba na záchodě byl vypočten topný výkon tak stejně musel navrhnou 5x předimenzovaný radiátor když se jiný nevyráběl.

Taky se účtovala topná zkouška a doladění soustavy. A to chce čas, který většinou nebyl. Hlavně že radiátory hřály. To bylo jen v rozpočtu, pokud se ovšem za topnou zkoušku nepovažovalo, že táhne komín.

Dnes je mnoho nových materiálů a komponentů. Otázka je zda není ke škodě zákazníka použít zbytečné prvky jen aby si řemeslník ulehčil práci.

Pokod si někdo myslí že dnes jsou řemeslníci pečlivější než tenkrát tak je najivka. Opak je spíš pravdou. Pouze mají k dispozici lepší materiály které jim usnadní práci, ale možná cena není v relaci s použitím o trochu složitějšího postupu.

doplněno 29.06.12 22:45:

Aspoň v něčem se shodnem. Já plynofikoval v rezervě ponechal uhelný kotel a nový kombinovaný bojler. Vše přpravil na propojení 3/4" trubek dle výstupu bojleru. Ani se se mnou nebavili a propojili to 1/2" drahým nerez husím krkem. Svařování by nebylo tak složité. Měla to být rezerva i pro výpadek proudu. Pochopitelně s těmi 1/2" bez čerpadla je dost problém výkon kotle předat. Řemeslníci se se mnou ani nebavili. Prý to tak firma dělá.

Odpověď nešla napsat tam kam by patřila.

Jenže když třeba na záchodě byl vypočten topný výkon tak stejně musel navrhnou 5x předimenzovaný radiátor když se jiný nevyráběl.

Tak to nemusel, šlo to udělat i tak, že se navrhl topný registr z hladkých trubek..v příslušném přesném výkonu...

Taky se účtovala topná zkouška a doladění soustavy. A to chce čas, který většinou nebyl. Hlavně že radiátory hřály. To bylo jen v rozpočtu, pokud se ovšem za topnou zkoušku nepovažovalo, že táhne komín.

To bych i souhlasil, ale dneska je to ještě horší...

Dnes je mnoho nových materiálů a komponentů. Otázka je zda není ke škodě zákazníka použít zbytečné prvky jen aby si řemeslník ulehčil práci.

To jistě, je to o přístupu...Buď osadím, či navrhnu systémový komponent, který je ovšem dražší.., nebo nakreslím své zapojení...ušetřím materiál, ale zase to zákazník musí zaplatit jinde..protože nad tím musí strávit čas někdo jiný, než dělník ve fabrice.

Pokud si někdo myslí že dnes jsou řemeslníci pečlivější než tenkrát tak je najivka. Opak je spíš pravdou. Pouze mají k dispozici lepší materiály které jim usnadní práci, ale možná cena není v relaci s použitím o trochu složitějšího postupu.

Neřekl bych že opak je pravdou..., ale vyjde to tak nastejno.

instalater*

jirbar - vy mně připomínáte jednoho elektrikáře . Starší už to pán. Dělal jsem s ním na novostavbě a nad kuchyňskou linku montoval pouze jednu dvojzásuvku. Když jsem se ho zeptal jestli to není nějak málo , tak mi odpověděl , že jeho stará to tak má celej život a stačí ji to. Kurňa když už ta možnost je - vybrat si z velkého sortimentu výrobků a vyladit si topení přesně na míru , tak proč toho nevyužít. Divil jste se tomu , že navrhuji projektanta . S autem vás taky pošlou na diagnostiku , aby zjistili závadu. Doktor vás pošle na rentgen , aby viděl jak postupovat . Stavař vás pošle k projektantovi. Normální postup rozumného a soudného topenáře. Už pěkných pár let dělám topení a vodu a čím víc toho vím , tak zjišťuji že vím úplný prd. Stále se učím. A jak říkal můj děda . Člověk se učí celý život a stejně umře blbej.

jirbar1

Váš problém je že "my o voze a vy o koze". Zrovna tak tazatel není ani schopen popsat ten kontherm aby se nechal identifikovat když "potřebuje" znát ten jeho topný výkon. Pak bych možná hledal tabulky protože na sortiment Likovu je mám.

A ze slova "instalater" mám husí kůži když si vzpomenu jak řemeslník co si říkal "instalatér" utahoval roháčky včetně vanových baterií hasákem a odrbal chrom. Soudit se by nestálo za to. To jsem má zkušenosti z řemeslníky.

jirbar1

Snad ještě doplním jak vanovou baterii namontoval tak, že proud vody směřoval přímo do přepadu vany. Vyřešil to vyšprajcováním což se zase nelíbilo obkladům.

instalater*

jirbar- pán psal že má okál. To je RD který se vyráběr před x roky . Za tu dobu se hodně změnilo. Okál může být též zateplen , nebo jinak upravován. V době kdy se tyto domy vyráběly se také tak nedbalo na ekonomiku vytápění . Energie byla daleko levnější. Proto si myslím , že není na škodu se obrátit na projektanta , nebo někoho z oboru kdo to dovede spočítat . Není to tak jednoduché jak si myslíte. Samozřejmě , že si za to projektant veme nějakou korunu , ale ta se po nějakém čase vrátí ve spotřebě energie a lepší tepelné pohodě. Píšete , že pak nezbývá než soustavu doladit. Každá soustava se musí doladit . Ale záleží na tom jestli ,, ladím o půltón a nebo celou stupnici " .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]