Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vyhnout placení daně z převodu

Od: spacaki* odpovědí: 9 změna:

Řeším, jak se vyhnout placení daně z převodu nemovitosti. Moje matka vlastní napůl s jejími rodiči rodinný dům. Její polovinu bych chtěl odkoupit. Kdyby jsme to řešili darováním, tak by jsme nejspíš žádnou daň neplatili, ale bohužel nemám našetřenou potřebnou částku, takže bych si musel vzít hypotéku a tu by mi asi nedali na dům, který bych dostal darem... Je nějaká možnost, jak se vyhnout placení daně z převodu nemovitosti?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

0x

Z pohledu banky je lhostejné jak jste k domu (jeho části) přišel. Podstatný je zápis Vašeho vlastnického práva v Katastru nemovitostí.

doplněno 26.06.12 15:09:

Tak doplním: budeli nemovitost (její část) darována v první skupině, tak se daň neplatí (ani nevyměřuje). Následně bude do KN zapsáno vlastnické právo. Banku pak zajímá právě to, že jste zapsán jako vlastník (majitel) domu.

doplněno 26.06.12 15:27:

Měl jsem na mysli třeba toto : wuestenrot.cz/...

doplněno 26.06.12 15:41:

Tak to mně nedocvaklo*zed*

spacaki*
hodnocení

Darovací daň se v první linii neplatí to chápu. Budu potom veden jako vlastník, takže můžu nemovitostí ručit, ale není k hypotéce potřeba taky doložit na co jsou peníze použity?

spacaki*
hodnocení

To by sice šlo, ale u neúčelové hypotéky je úrok min. dvojnásobný, to už je výhodnější zaplatit tu daň z převodu nemovitosti...

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Není, FÚ vám to dopočítá zpětně. Domluvte se na splátkovém kalendáři. To by vám mohli povolit a dělají podobné věci.

spacaki*
hodnocení

Máte na mysli splátkový kalendář k dani z převodu nemovitosti? Jestli ano, tak to mi moc nepomůže, zaplatit ji po částech nebo najednou...

lolaprasatkova

Neblázněte, nezahrávejte si s FÚ. Kalousek bude tvrdý a neúprosný! Může vás to třeba za 5 let dohnat a zaplatíte velkou pokutu. To je jako kdyby jste nechtěla platit DPH. To je to stejné. Ta daň je přece malá.

Hele a máte vůbec platit daň? Zeptejte se na FÚ a ať vám to spočítají!

mesec.cz/...

lolaprasatkova

Slečno, ale vy daň neplatíte! Vy platíte daň z převodu

mesec.cz/... Tady se domluvte na FÚ , jděte s prosíkem a proste. Jsou ochotný .

lolaprasatkova

Pardon, mám dnes den. Daň z převodu. Tomu se nedá vyhnout. Ve Švýcarsku dokonce nyní před novým zákonem od 1.1.2012. Rodiče převáděli majetek na novorozence, protože ta daň je obrovská . Stejným způsobem to bude i tady.

pravnik*
hodnocení

0x
POZOR!
Darování je bez jakéhokoliv protiplnění, takže pokud Vám matka daruje svojí 1/2 RD a Vy jí za to dáte odpovídající peníze, jednalo se (bez ohledu na znění smlouvy) o prodej-koupi se všemi důsledky z toho vyplývajícími, včetně daňovách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]