Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak je možné, že mým sousedům pere pračka i když mají vypnutý proud (hlavní jistič). Perou nonstop pro někoho za úplatu a jejich měsíční výdaje tomu neodpovídají (platí jen 1000Kč měsíčně). Můžete mi někdo říct jak je to možné? Jestli lze napojit jen pračku třeba na společné prostory?děkuji za odpověď Brabcová
Všechno jde. V tomto případě by se tomu říkalo krádež.
doplněno 25.06.12 14:09:Pokud jste si jistí, že sousedi mají černý odběr (nevím jak moc dalece jim vidíte do "talíře", oznamte toto příslušnému dodavateli el. energie (ČEZ, EON, PRE) a oni už si na sousedy došlápnou. Bývaly doby, kdy by Vám za toto "udání" příslušela odměna, ale nevím, jak to je dnes.
Jak víte o praní při vypnutém hlavním jističi a z čeho usuzujete na neadekvátní platbu za elektřinu? (Já platím za el. necelých 1.000 Kč měsíčně, el. používám i na vaření a na topení v cca polovině bytu.)
Protože bydlíme přímo pod nimi a ta jejich pračka pere i když mají vypnutý proud. Neadekvatní je protože perou nonstop a samozřejmě používají elektřinu i na další věci. Mimochodem jsou tři, nechodí do práce a tak používají elektřinu pořád.
Čím dál tím lepší! Pokud tedy nemají pračku na kliku a nesvítí svíčkami, tak na ČEZ a to co nejrychleji. Mohlo by se stát, že tu elektřinu zaplatíte vy všichni v domě, kdy se rozpočítá na jednotlivé byty.
Ještě se zeptám, odkud víte o vypnutí jejich jističe.
Každopádně souhlasím s názory ostatních - okamžitě to oznámit dodavateli elektřiny. Zjistí-li ČEZ neoprávněný odběr v domě, naúčtuje ho všem (zkušenost mé známé z letošního února).
Pokud se jedná o panelový dům, soused má napojenou pračku ze společných místností sklepa., ČEZ tohle řešit nebude, soused neokrádá jeho ale společenství vlastníku domu.
je tojedna z možností, ale nedávejme to jako jistou věc. Napojení do spol.prostorů lze, ale není to práce pro jen tak někoho. Zjistěte spotřebu ve spol prostorách! výtah mívá samostatné hodiny. Ve spol. prostorech by měla být nula nula nic . . . chápete.
A jakpak to asi provedl třeba v n patře? 1000 Kč měsíčně se dá poznat na platbách, většinou výtah a společná el. má vlastní elektroměr. A to by mělo výbor zarazit. Jiná věc je např, lednička v kutloších na chodbě...
Jedině obejít vlastní jistič na chodbě. Pak to hradí dodavatel. To však není problém najít.
V n patře? Tak to ti povím. U nás v osmipatráku bydleli ve 4.patře asi rok čmoudi, čítať něviem, písať něvjem ale že stoupačkou vede kabel s krabicema k digestořím to zjistili hned a my ostatní ve vyúčtování až za rok. A šli.
toho se bojím právě nejvíc, že to berou ze spol. prostor je na 99% jisté a nevím jak se k tomu postaví náš laxní majitel domu
No ,být váma ,tak si rychle ověřím ,od koho ze sousedů tu elektřinu čerpají ,protože jsem si skoro jistá ,že se napojili na černo na někoho z vás ,sousedů!
Pamatuji si situaci ,stejnou u nás v domě ,asi před 6lety ,akorát u nás se lze ke všemu dostat z chodby ,což nejde všude ,tak opravdu udělejte to ,co radí pán nade mnou v příspěvklu
Zažil jsem jednu sociálně nepřizpůsobivou rodinu, která měla také odpojený a zaplombovaný jistič a vybudovala si takovou vlastní elektroinstalaci přímo ze sloupu, že elektrárenští kontroloři padali do mdlob. A to na jeden kabel svítili, prali, topili, televize jela ve dne v noci.
Co nejdřív bych tenhle případ ohlásil elektrárně.
No ,být váma ,tak si rychle ověřím ,od koho ze sousedů tu elektřinu čerpají ,protože jsem si skoro jistá ,že se napojili na černo na někoho z vás ,sousedů!
Jáá bych si s tím, zase tak jistý nebyl a toto netvrdil. Ono jsou i jiné možnosti, zvláště v paneláku. Soused by se asi divil, že mu najednou stoupla spotřeba a platba o 1000 Kč. A tazatel není detektiv. A vedle sebe má zřejmě jen jednoho souseda v rozvodné sklříni!
Zdravím . Když jsem bydlel v paneláku , tak v mezipatrech byly komůrky v kterých bylo světlo napojeno na schodiště tudiž společnou energii. Ti ,, šikovnější" si tam dávali na světelný okruh zásuvky a zapojovali mražáky. Dole u výtahu byl elektroměr na společnou síť a tam se to dalo zjistit. Také můžou nějak obejít elektroměr . Ale pokud neokrádají přímo vás a nebo ostatní sousedy , tak bych byl velice opatrný. Znesvářit si sousedy v baráku není zrovna to nejlepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.