Nejste přihlášen/a.
Chata má malou jímku, předpokládám 1m3, a stojí před neobydleným svahem (na svah vyúsťuje někde trativod z kuchyně a umyvadla). Odpady s čistou vodou ústí desítky let do trativodu na svah cizího neobydleného/neobydlitelného pozemku, to mě nevadí + ekoprostředky a mýdla, a na praní budeme používat prací koule (maximálně najít trativod, ať z něj voda přímo netryská při sprše). Nemáme peníze, a v obci se co nevidět chystá kanalizace...
Teď samotná prosba o radu, jak e/ekologicky vyřesit odpad jen z WC za použití stávající jímky za pomoci bakterií?
Jsme dva a malý prďola. Když to přeženu, tak denně se spláchne 6x na velké a 12x na malé straně, podle mě budou mít bakterie čas vše rozkládat. Vše chci udělat ve stylu o to už tu bylo, já si říkal že ta jímka je asi prasklá. Tak prosím hlavně o fungující rady všech kutilů. Rady jako raději si kupte septik nebo čov nám nepomůžou, za 2 měsíce musíme už kadit, a po vyřízení hypo nezbylo lautr nic
Po pročtení různých podobných dotazů jsem zatím dospěl k čemusi takovému:
1/ jímku z boku trochu odkopat a vyvrtat díru pro přepad přes sítko s dalším čistícím kusem pvc v zemi (dle velikosti vstupu do jímky udělat zábranu na plovoucí ho.na na hladině = pseudokomora)
2/ jímku často kontrolovat a sypat do ní poctivě bakterie pro rozkládání
3/ zapojit a zakopat v mírném spádu několik metrů dlouhý novodur provrtat jej vrtackou a obsypat štěrkem
4/ podél provrtané trubky zasadit různé náletové keře (javory, ptacinec, zlaty déšť apod)
5/ na konci provrtané trubky ještě pro jistotu vyústění pod kompost (cca 30-50cm hluboká jáma se zeminou a kompostovým odpadem z kuchyně atd)
Co Vy na to, nebude toto řešení smrdět? Bude to fungovat i v zimě? Není lepší kalnou vodu odčerpávat do "vsaku" ručně čerpadlem vždy až po naplnění jímky (pro lepší vyhnití)? Máte nějaké lepší rady ve stejné "cenové hladině"? Lepší vychytávky? Děkuju moc.
Tak jsem udělal i nákres toho co jste mi poradili, ok?
Máme starou jímku,která je sice větší,ale zase v chalupě se celoročně bydlí.Jak jsem tu psal,lze vypouštět přepad z vyhnívací jímky do mělké nádrže,vyložené jezírkovou folií.Nádrž je naplněna stěrkem do výšky asi 30 cm,voda z přepadu tvoří hladinu těsně pod horní úrovní kamení,v němž jsou zasázeny rychle rostoucí vodní a bahenní rostliny a odpadní vodu zbaví všeho nepatřičného.Přepad se může vsakovat,nebo užívat k zalévání.
JABRAKA
Vy chcete odborné dotazy po laické veřejnosti. Za podobné odpovědi si můj známý vyúčtoval několik tisíc korun. Máte tam jinak chybu.
No já myslel že tyto poradny slouží právě proto, abychom ušetřili a vzájemě si pomohli. Kdyby chtěl tazatel poradit za peníze ta by šel určitě pro radu jinam. Až budeme chtít utratit pár tisíc, tak si o radu řekneme Vašim známým, zatím si ale poradíme mezi sebou. Děkujeme za Vaši účast v diskuzi.
Co se dotazu týče, myslím že by to mohlo fungovat jak píšeš, pokud říkáš že kanalizace je v dohlednu, tak bych se toho nebál a postil to pod kompost. Tři lidi toho nevyprodukují tolik, aby z toho měla být nějaká katastrofa.
Karle , tohle je laická poradna. Jako vysokoškolák vzdělá v ekonomice, stavařině, finančních věcech, částečně v právních věcech ráda poradím, ale mnoho dotazů je již spíše odborných a to je jeden z nich. Já odpovídám všeobecně. Již u toho důvodu, že za špatnou odpověď lze žalovat. Tento dotaz bych já směřovala na někoho kdo se tam dojde podívat a posoudí situaci. Minulý týden mě někdo žádal o pomoc. Prý mu teče do oken. Cože s tím? Ono to nakonec bylo jinak . Z návštěvy jsem zjistila, že mu odborná firma odborně napontovala něco a to způsobilo celkem rozsáhlou škodu. Před časem mi kamarád majitel prodejny aut vyprávěl jak lékař si koupil auto a za měsíc přijel a řval na celou prodejnu cože mu to prodali za šmejt, když mu ten klíč nefunguje. Nefunguje, s klíčem si hrál syn , vypadli mu baterky a bylo zaděláno na problém, protože syn je tam dal špatně. Otci to neřekl.
Často říkám dojděte si tam či tam. Některé dotazy jsou velmi odborné a vyžadují zásah nějakého odborníka. Ale není odborník jako odborník.
Jinak pán po laické stránce udělal co mohl. Opravdu to chce někoho kdo má zkušenosti. Ten kdo je má , nebude zadarmo dávat své rady. Co bude jíst, když to bude dělat zadarmo? Trávu?
lolaprasatkova:
Opravdu to chce někoho kdo má zkušenosti. Ten kdo je má , nebude zadarmo dávat své rady. Co bude jíst, když to bude dělat zadarmo? Trávu?
Ano, je to tak...určitě se to dá udělat i lépe, než si tazatel vymyslel...na druhé straně, bude to stát o něco více...,ale účinnost čištěné odpadních vod by byla větší.
Tazatel však opravdu nemůže čekat, že mu tady předložím(e) kompletní výkresy jak to má být provedeno.
Minulý týden jsem tady měl pána s velmi podobnou otázkou...seděl jsem s ním v kanceláři více jak hodinu...a to si ještě zdaleka nejsem jist, zda pochopil alespoň 1/3 toho co jsem mu povídal..a ukazoval na výkresech. Projekt nechtěl.., takže mi zaplatit tu jednu hodinu..napsal si pár řádek poznámek..a nějak to bude "bouchat" doma sám..
Zdravím a děkuji všem za příspěvky k věci,
sorry Lolo, ale já nechtěl žádný "odborný posudek" (navíc žádný odborník v oboru mi v tomhle neporadí, protože mi zcela jistě řekne, že takto je to nelegální, na pokutu, bez čističky to nejde apod, a přitom ještě jeho děda takto prděl do země, nehledě na to, že za takovéto, ke všemu zpoplatněné rady, by rychle mohl o svou praxi přijít), já chtěl rady nejlépe zasloužilých chalupářů, a jejich praktická řešení. Proto se taky ptám zde, žejo, protože mě sem přivedl Google, a podobných dotazů zde bylo dost.
Zapřísáhlé letité chalupáře mám kolem sebe jen 2, a jejich rady jsem prokombinoval s různými odpověďmi zde na www. Zformuloval jsem jakýsi předběžný "projekt", jak na to, a očekával jsem, že v ČR najdu další chalupáře, kteří se mi vyjádří k nápadu, a přidají radu jak to mají oni, nebo někdo jejich známý na chatě. Nejsem totální prase, proto se snažím, aby za stávajících možností a rozpočtu byl dopad mého počínání co nejmenší, nikoho neobtěžoval a plnil svou funkci. Kompost bude v půlce mého pozemku, daleko od mého domu i pozemku souseda, a pár metrů od něj je svah s náletovou hlušinou, kopřivami apod. Jímka počítám, že se bude běžně vyvážet, jde jen o likvidaci prebytečné vody, ať to nevyvážím vzhledem k velikosti nádrže co 10 dní (sběrné místo je daleko tzn vývoz, ikdyž stojí 300Kč, tak s dopravou to stoji cca 2500, no a to už je docela pálka).
Také si myslím, že ten, kdo chce za své rady peníze a je tady zaregistrovaný, si asi spletl server s aaapoptavka a podobnými, kde se angažují jen lidé, kteří se danou problematikou opravdu živí.
Martině , plně souhlasím. Tazatel se ptá a vy jste odpověděl správně. Já bych to řešila taky jinak. Tazatel se ptá zde, aby ušetřil, protože nemá 10000 na pomoc odborníka. Řešení tím pádem odpovídá ceně.
Tady totiž jde i o jiné věci..mimo peněz za projekt (což samozřejmě chápu, a po nikom jsem tady já ani nikdo jiný peníze nikdy nechtěl). U těchto věcí zdaleka není na škodu, vidět stavbu respektive místo stavby a jeho okolí "na vlastní oči"..
Bavíme se tady totiž jen nad nějakým ústním popisem čehosi...bez znalosti dalších potřebných a navazujících věcí a souvislostí. Na místě samém by se dalo často vymyslet něco jinak...lépe...nějaké řešení by se naopak zavrhlo.
To že někde "bude brzo kanalizace"...a tudíž je požadované řešení dočasné, vůbec nemusí být pravda...Je plno obcí, kde kanalizace měla být již 5 let...a dodnes není...a další dlouhá léta ani nebude.
Další věc je ta, co bude tazatel dělat, až za ním přijde někdo z RŽP a bude požadovat předložit doklad o vyvážení odpadní jímky...dle stavu vodoměru...nebo dle směrných čísel spotřeby vody na os/den.
Samozřejmě, že kde není žalobce, není soudce. Ale zjistit, že tazatel má ilegální řešení likvidace odpadních vod, je pro člověka z oboru záležitost na několik minut "práce".
Ještě něco , co když si pani manželka přestane hrát na ekologii a bude používat fosfáty? Já řeším něco podobného pro své známé. Taky to řeší jinak . S penězi se to řeší lépe.
Moje řešení, nyní už i na obrázku, je vlastně dvoukomorový septik o velikosti 1,5m3, který není v jednom kuse + vsakovací filtr v kompostu... nevim, co se vám nezdá.. (do 2010 ani vsakovací filtr nemusel být). Aby clověk z oboru poznal, že se neco děje, musel by strcit hlavu do sacího otvoru letité betonové jímky s čelovkou a otočit hlavu doprava, kde by našel stejně zahovněný nic... neveřím, resp ještě jsem tak nadšeného úředníka neviděl... Za 2. mám studnu, takže jakýpak vodoměr. Za třetí jak jsem zde jiz psal, nejsme prasata a prášek s fosfáty si používejte sám, jímka se bude samozřejmě pravidelně vyvážet, nevím jak jste přišel na to, že ne, již jsem to zde psal, jde nám o to aby se nevyvážela co 10 dní, tzn = cca 6000/měsíčně jen za vývoz jímky..děkuju pěkně (díky vzdálenosti odběrného místa).. A za 4. nikdo neříkal, že když teď nemáme na plastový septik/čov, jeho projekt a platby na úřadech, abych to moh strčit do zeme, že na něj nebudem mít na jaře... tak asi tak... Místo abyste poradili k danému problému a rozpočtu, tak si tady polovina honíte trika.
Stěhujem se za dva měsíce rovnou do chaty, kde není zatím nic, ani zavedená voda ze studně, ani koupelna atd tak si to laskavě spočítejte, co nás do zimy čeká... na čističku za 50k proste ted nemám a tak se ptám na alternativy, tak aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Kus pravdy bude určitě v tom, že pokud se člověk k septiku chová tak jak má a nějakou volovinou nevyvraždí bakterie tak na konci Vašeho obrázku by měla být slušně předčištěná voda. Když to vezmu u nás tak já mám žumpu 13 m3, baktérie jsem tam nedával, ale asi se tam samy vytvořily, bo vyvážíme prakticky čistou vodu. Ještě jsem nezažil aby to při vyvážení bylo sebemíň cejtit.
A co se týče ekologie respektive dnes spíše "ekolobie" tak to je to poslední z čím bych si dnes hlavu lámal. Ten komu nestačí příklad paní zelené biomasové (uvolněte se prosím) ať si najde třeba na netu regulérní studii o tom, že rakouský ekologický kotel na ekologické dřevěné pelety určený k vytápění rodinného domku produkuje více dioxinů než Malešická spalovna komunálních odpadů.
On zrovna ten Váš přístup "v mezích možností" mně osobně konvenuje podstatně víc než třeba přístup fekálisty z vedlejší vesnice který vypuští fekál na pole a ještě si za to nechá platit.
Svým způsobem si postavíte vlastní "čističku" a prostě se vybodnete na to aby jste dával 50 K někomu za něco co stejně za 5 let nefunguje. Já bych Vám tedy
Mám pocit že se vám nechce radit zadarmo, ale za peníze by jste poradili. Tohle je bezplatná poradna, pokud nechcete radit zadarmo tak sem nepište, akorát tu za..áte forum.
Odpovědnost za špatné rady - každý má svojí hlavu, jak a jestli nějakou radu použije je jen na jeho rozhodnutí a na jeho zodpovědnost. Tohle nejsou placené rady od projektanta kde tu zodpovědnost má projektant. Když vám hasič řekne "skoč z okna" a dole nebude plachta tak má hasič průšvih, když to na vás zavolá někdo na ulici a vy skočíte tak jste blb a dobře vám tak...
ekolog:
Jestli je to na mne, že nechci radit zadarmo..., pak si prosím dejte tu práci..a projděte mou historii...I na svůj mail dostávám často dotazy zde z poradny..a i na ně odpovídám a představte si že zadarmo..ač jsou jich desítky ročně...a k některým dotazům se vracím i opakovaně..a s tazatelem komunikuji několik dní..
Ale jsou opravdu otázky, kde bez znalostí místních podmínek a dalších souvislostí nelze zodpovědně posoudit...a nalézt nějaké rozumné řešení.
Mimochodem, Váš tón se mi nelíbí...neznáte mne (ač vystupuji pod svým jménem a ne anonymně), tak nesuďte...
Nebudu Vám odpovídat po jednotlivých bodech..
V podstatě je Vám jasné, že toto "řešení problému" je nelegální...a je to spíše způsob Pat&Mat.
Jestli to bude fungovat? Ano...samozřejmě bude...ale je velká otázka, co si pod pojmem "fungovat" představujete?
Pokud mluvíme u účinnosti čistícího procesu 40-50%, pak pravděpodobně ano..., pokud mluvíme o účinnosti přes 60%, pak velmi
pravděpodobně ne..
Kdo nechce radit tak sem psát nemusí...
Stovky let to funguje a najednou to není ekologické a při udání "dobrého souseda" hrozí likvidační pokuty. Nevšiml jsem si, že by u starých domů byla poušť. Pokud ta rodina jednou v životě poletí k moři, tak nadělá mnohem víc ekologických škod než když celý život s... kolem domku. A letadla nikdo nezakazuje = fraška.
Za dobré řešení považuju: 1. jímka 1m3, tam se usazují kaly (čas od času je třeba je vyvézt, u normální rodiny max. jednou za 3 roky) + bakterie většinu sr.. zpracují. V horní části jímky je odtoková trubka, odtok je do další nádrže cca 200 litrů, tam vyhnívá zbytek, pak je odtok do trativodu, ideální je kořenová čistička (v podstatě bažina metr široká a pár metrů dlouhá s rákosím atd.). Prakticky to je "ekologická čistička", jen bez dokladu aby to úřad uznal jako čističku...
Verze pro úřady: jímka se pravidelně vyváží, přepad je jen pro ochranu proti přetečení.
Kvůli bakteriím nelít savo a podobnou chemii která bakterie zlikviduje.
Až bude kanalizace tak se budete muset připojit, nebo mít doklad o čističce (takže se připojíte...)
PS: prací koule jsou vyhozené peníze - zkuste vyprat v čisté vodě... Pokud do ní přidáte jednu kapku jaru tak už to vypere líp
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.