Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nasadit topůrko na sekeru?

Od: clayman® odpovědí: 13 změna:

Dnes jsem se odhodlal dát do pořádku sekyru, dostat jí dolů z topůrka bylo náročné a už se děsím představy, jak to bude obráceně. Je nějaký fígl jak sekeru navléknout na topůrko? Vím, že je mraky fíglů na jiné věci, které se např olizují a pak to jde snadno...

Z vrchu přijdou 2 železné kroužky, které sekyrku zajístí.

Díky za pomoc.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Kromě toho co bylo již napsáno, doporučuji: Viz obrázek. miro

Jak nasadit topůrko na sekeru?

hodnocení

3x

Namažte topůrko olejem,natlučte nebo naražte na sekyru,a pak zajistěte násadu klínkem z tvrdého dřeva.Můj muž to tak dělá bez problémů;)

doplněno 23.06.12 23:01: Snad umíte číst,píši jasně a česky:dřevěným(tvrdé dřevo)!A pokud sám poradit neumíte,pouze se pošklebujete jako malý kluk,tak sem očividně nepatříte!
výtka
Upozornění od sys hejkal 23. 06. 2012 23:14:48
Wamp, zkuste pochopit dotaz či příspěvek jardalive...
Je zcela možné, že má zkušenosti s klínkem ocelovým, že jeho táta to tak dělal bez problémů...
Mnozí používají i klinky plastové.
Je to tu i o toleranci...
jardalive5*

dřevěný klínek? snad ocelový ne? *smich*

suchy*

tady je někdo přechytralý,odjakživa byl nejlepší klínek z tvrdého dřeva,protože nevypadne a vlhkem se ještě víc utáhne

jardalive5*

ten přechytralý jsi očividně ty

hop®

Nevím, proč řešíte klínek, upevnění sekerky na topůrku má tazatel dávno vyřešený, jak vyplývá už z původní otázky... *bzum*

Pro upřesnění-dříve se používali z tvrdého dřeva nebo železné ,dnes se používají buďto z nějaké lehké slitiny a jsou profilové aby v topůrku drželi nebo origo z výroby asi ocelové ,kruhového průřezu.Osobně si dělám dřevěné z tvrdého dřeva!

Topůrko NIKDY nemažu olejem!Ten na to nepatří.Topůrko zezhora naříznu pilkou na železo (po úhlopříčce) obrousím,aby šlo do sekery (kladiva ,paličky atd) "nafest",do zářezu zasadím klínek a kladivem ho zatluču.Pokud trochu seschne,což je běžné u dřeva dle vlhkosti vzduch v dílně či kde skladujete,tak stačí na chvilku namočit a drží zase dobře!

doplněno 24.06.12 16:17:

To Miro-bingo!

To Jabraka.toto bych u sekery nedělal,teplem se mohou změnit vlastnosti železa-sekery,lepší je vyrazit to třeba přes trubku! (musí být trochu větší než násada a stejně jako železo)

hodnocení

Toho oleje bych se trosku bal, ze tam bude uz vzdycky zlobit resp klouzat, ale kdyz je to vyzkousene...:)

hop®
hodnocení

2x

No, spíš bych se snažil nasadit sekeru na topůrko než opačně, ale každý má svůj způsob. ;)

Především bych se ale snažil před zamýšlenou "operací" nenechat topůrko navlhnout, předpokládám že jde o topůrko dřevěné a dřevo, jak známo ve vlhku nabývá na objemu. Při vlastním nasazování většinou "buším" do lehčího topůrka, držet v ruce dřevěnou část a bouchat do železné je vzhledem k rozdílu hmotností méně efektivní. Na tlučení používám gumovou či dřevěnou paličku, železné kladivo většinou topůrko poškodí. Jiný fígl opravdu neznám, budu držet palce, hezký den! *slunce*;)

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud je násada ulomená a dobře drží,vlož železo do kamen,aby zbytek topůrka vyhořel.Pak si připrav topůrko.Budeš potřebovat rašpli ,abys upravil konec topůrka na přesný tvar.Topůrko do 4 cm nařízni pilkou na železo,aby podélně elipsy vznikla škvíra.Až bude topůrko schopno být přesně nasazeno(kontroluj postupně naklepnutím na topůrko) a dál piluj tam,kde dřevo přebývá.Mezitím si připrav klínek z tvrdého dřeva,největší tloušťka 3 mm.Když se podaří naklepnout sekyru na celou tloušťku železa(popzor,širší část otvoru musí být nahoře.),pak naklepneme klínek.Klínek namažeme lepidlem,aby sám nemohl vypadnout.Násadu ničím nemažeme,nástroj musí jít naklepnout na celou tloušťku železa.

JABRAKA

hodnocení

Spravne otoceni sekyrky je na jistotu, ma zoubek co patri dolu :) vyhoreni jsem nechtel, nechtel jsem prijit o barvu na sekyrce :-D
Zatim diky vsem, koupim topurko a dam se na zivotni zapas. Nechtel jsem delat blbosti, kdyby byl nejaky "oficialni" postup *smich*
martin788

Dobry den,

zaujal me vas prispevek do debaty. Prosim jeste o jednu radu: Pisete, ze vetsi otvor v sekere ma byt nahore - chapu spravne, ze nove topurko zasouvam mensim otvorem?

A dale - po zatluceni klinu do topurka, mi topurko vzdycky praskne - je to na zavadu? mimo jine jsem ted menil topurko u velkeho kalace a nechci nic riskovat.

jak to udelat, aby topurko po zatluceni kinku neprasklo?

Diky a zdravim, Martin

hodnocení

s tou širší stranou je to logické, navrchu se bude dřevo roztahovat, aby sekerka neslítla, takže širší opravdu musí zůstat vně. Na praskání bych zkusil nasazenou sekerku dát na pár hodin do vody a teprve pak vtlouct klín. Dřevo bude jako guma, houževnaté a pak neprdne... ale jestli je to blbost, nevím. Uvídíme co ostatní :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]