Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuvěřitelná spotřeba elektřiny

Od: daissy* odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

potřebovala bych poradit, jak postupovat při extrémní spotřebě elektřiny. Již třetím rokem bojuji s Čezem ohledně nesmyslné fakturace za elektřinu. Máme malý baráček (něco jak byt 3+1), topíme dřevem nebo uhlím, co se týče elektrospotřebičů, tak máme pračku, 2x televize, lednice, elektrický kamna, 1 x pc, 2x stojací lampy a 2 x lustr, plus zářivka v koupelně a světlo na baráku, které svítí, jen když ho zapneme. První rok nám přišla faktura na 60 tis.Kč, vloni na 40 tis.Kč a nyní 36 tis.Kč. Je to naprosto absurdní, majitelé před námi nikdy tak extrémní spotřebu neměli, psala jsem Čezu několik dopisů, nikdo se se mnou pořádně ani nebavil, chodili mi jen odpovědi, že se nic nezjistilo, že hodiny jsou v pořádku atd. V prosinci jsem nechala nainstalovat i hodiny na noční proud a přesto je letos zas extrémní faktura za elekřinu, přitom náš soused má stejně velký dům jak my, ročně zaplatí 14 tis.Kč na zálohách a ještě mu letos vracejí! Když jsem je ten první rok upozorňovala na to, že sousedi z druhé strany nemají hodiny a svítí, tak mi řekli, že jim zjistili, že jsou prý napojeny na veřejné osvětlení a tím to celé pro ně haslo. Nechala jsem si udělat revizi elektrospotřebičů, jestli náhodou jeden z nich nežere nesmyslně extrémně moc elektřiny a samozřejmě vše je v pořádku. Řešili jsme to i přes policii, kdy jsme nahlásili krádež elektřiny neznámým pachatelem, ale oni k sousedovy do baráku nepůjdou a de facto ani Čez jim tam nepoleze. Jejich reakce byla jasná - co je za hodinami nás nezajímá. Už nevíme, co máme dělat, já nemám techniku na to, abych si nechala zjsitit, kde je chyba a ČEZ se se mnou o tomhle ani nebaví a nechat udělat novou elektroinstalaci, to přeci není řešení, to nám ty peníze nevrátí. Dle nich se nám podařilo během 20 dnů spotřebovat 2 MWh, dle nich je to úplně normální. Nikdo z vesnice a ani z okolí nemá tak extrémně vysokou spotřebu, i na Čezu mi přímo řekli, že je to nesmysl, ale pomoc žádná. Nevíte někdo, co s tím?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fanny*
hodnocení

3x

Dobrý den ,přečetl jsem si váš problém a zajímalo by mě to z profesionálního hlediska .Již několik let pracuji jako revizní technik elektrického zařízení a s černými odběry se setkávám i když poměrně zřídka .Proto bych Vám chtěl nabídnout mou pomoc při odhalování černého odběru.Pokud máte zájem prosím kontaktujte mne na email vodic@seznam.cz.

hodnocení

0x

zkuste v domě všechno vypnout... ale všechno vč lednice ze zásuvky, jističe nechejte zapnuté! Dokud se budou hodiny otáčet, tak stále něco běží. Musíte přijít na to, co. V nejhorším případě je na Vás napojen někdo třetí a bere si od Vás proud.

Jinak největší žravec elektřiny je mrazák a lednice, zvláště pokud jsou v teplé místnosti. i tak je spotřeba příliš vysoká.

Pokud po vypnutí všechno se hodiny neotáčí, pak hledejte žrouta v domě nebo požádejte o výměnu elektroměru. Ta spotřeba není normální ;)

doplněno 07.11.08 14:48:

ta elektrická kamna vyhoďte, ta žerou jak tank! Ohřev teplé vody máte vyřešen jak?

daissy*
hodnocení

To už jsme dělali a hodiny se zastavily. Lidé dřív říkali, že ti sousedi, co bydlí vedle nás, že paní, co bydlela v baráku před námi, že jim dávala přes kabel elektřinu, ale ta je už po smrti a já fakt nevím, jak mám zjistit, jeslti někde načerno není kabel, když ten sosued je poměrně dosti šikovnej. Já jsem si jistá, že musí být na nás někde napojen, ale nevím, jak to vypátrat a dokázat, když mi ČEZ nechce pomoc. Elektrospotřebiče máme v pořádku, mrazák nemáme, jen ten klasický v lednici a ledničku taky nemáme starou. Elektroměr jsme si nechali taky vyměnit a prý byl předešlý v pořádku a ještě jsme to msueli zaplatit. A nemáme elektrický kamna, myslela jsem klasický elektrický sporák. A voda se nám ohřívá přes kotel, jen v létě přes elektřinu a to i vypínáme.

hodnocení

0x

Šikovnej místní elektrikář ať pořádně proleze celý vedení.

mil®
hodnocení

0x

Není to normální spotřeba. Máte tam někoho napíchlího.

jabraka*
hodnocení

0x

Připojuji se k dexxovi.Určitě znáte člověka,který se vyzná v elektrice.Nejde o to,aby měl 50.ku,jen aby věděl,co je připojeno za hodinami a zkontroloval to.Ve vašem tvrzení je ale rozpor.ČEZ při každém odečtu elektroměru hlídá extrémní vzrůst odběru a automaticky zvyšuje měsíční zálohu,projevují se v tom i změny cen.Brání se tím proti vysokým přeplatkům,či nedoplatkům.Můžete tedy reagovat podstatně dříve,než přijde vyúčtování.

JABRAKA

daissy*

Když se tohle stalo prvně, tak ten odběr byl Čez kontrolovat 2x a řekli, že tohle na tak malý domek není možný a i přesto nám to naúčtovali. Elektrikář nám kontroloval všechny elektrospotřebiče a řekl, že takový stav není možné na uvedené spotřebiče najet, i kdyby šly celý den, jenže Čezu tohle nestačilo. Když se to dalo na policii, tak přijela zásahovka k sousedům, kteří bez hodin svítili a řekli jen, že byli prý napojeny na veřejné osvětlení a tím jejich kontrola skončila, prý do baráku k nim nesmí a ani k nám ne, i když jsme je o to žádali. Ano, sice máte pravdu, že zálohy na elektřinu zvýšil Čez, ale bohužel platit 7000,-Kč zálohu měsíčně, na to normální člověk nemá.

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Ale pokud jste vše povypínali a hodiny se zastavily, nemůže být o černém odběru řeč.

slonbonjohne, špatná odpověď. Asi z neznalosti. Šikovný kutil (Jardo nemusí mít "50") si poradí aby se to nezjistilo.

Osobně bych to řešil tak, že bych sledoval spotřebu každodeně. Pak udělal šmik, odstřihnul (odpojil) za jističem dráty. Nátáhnou provizorní vedení jen kabelem a sledovat dění v oklí a elektroměr.

podle výsledku dále jednal.

xxl*
Technicky vzato lze upravit černý odběr tak, aby nešel zjistit, ale to by potřebovalo přeci jen zásah do rozvodu v domku a někde poblíž elektroměru dodat zařízení, které by hlídalo odběr v domě (ovšem může být vyvedený bokem pomocí kabelu) Tohle by se dalo zjistit cíleným odběrem (např vydržet jeden den bez televize atd.) a zapnout jediný spotřebič o kterém vím kolik spotřebuje (popřípadě použít na tomto zařízení měřič spotřeby energie který se dá sehnat za cca 300 kč)
Podle mého ale nepůjde o tak složitý systém černého odběru, ale spíš o časově omezený odběr (např v nočních hodinách). Každopádně by bylo vhodné založit si sešit a pravidelně zapisovat stavy elektroměru alespoň 2x denně. Snadno se tak zjistí, zda nedochází k větším výkyvům v odběrech.
daissy*

Ten barák byl chvíli prázdný než jsme se do něj nastěhovali, takže je možný vše. Hlavně my vůbec nevíme, jak dlouho sousedi byli bez elektřiny, ale je pravda, že vysoká spotřeba je od doby, co tam bydlíme. Jsme na kopci 3 domy a ten slušnější soused, co má dům velký stejně jako my, tak se vešel za rok do 14000,-Kč a ještě mu vraceli. Zaplatila jsem přes 10 tis.Kč, aby nám dali noční proud a de facto nedošlo k žádné úspoře.

daissy*

Máme už elektrické hodiny a na nich se celkem blbě sleduje, jestli hodiny pracují nebo ne. Zatím to vypadá, že od posledního odečtu, což je již měsíc, tak se nic nespotřebovalo :-// A bohužel soused je dosti šikovnej, když se dokázal z baráku napojit prý na veřejné osvětlení a pak jel prý na nějaký stroj, co mu elektřinu vyráběl.

bublinaunosu*
hodnocení

0x

Pokud jste vypli všechny spotřebiče ze zásuvek od napětí a hodiny se zastavily,jak píšete,nevím,jak by se černý,cizí,odběr načítal na vaše hodiny při takové měsíční spotřebě jak uvádíte.Asi máte z domu vyveden kábl pro sousedy,na zkoušku vypněte a koukejte po okolí,např.večer,pak obejdite sousedy,zda jim jde elektřina.Na zkoušku bych ještě změřil síťové napětí 230V +-10%,pokud by jste měli napětí v síti,hlavně v energetických špičkách,večer,dopoledne,např.200V i míň,zvýší se vám odběr proudu.Pokud jste na konci dědiny a trafo je na menší výkon je to možné.Signalizace by už ale byla např. mrkání žárovek,pračka,buben, se při chodu zastavuje.Jinač si myslím,že stím co píšete máte měsíční spotřebu +-200kW.

daissy*

Nu, tak pokud by soused od nás bral elektřinu např. jen na zásuvky, tak mi těžko řekne, že mu to nejde. Když k němu přijela zásahovka a ptali se ho, jak to, že svítí, když nemá hodiny, tak řekl, že mu prý dáváme přes kabel elektřinu my, což my samozřejmě popřeli, takže policajti obešli jen barák, zjistili napojení na osvětlení a dál nic nezjišťovali. Čez tedy i tvrdil, že nám možná uniká elektřina do zdi, ale přijde mi nesmyslné, že by se to nikde neprojevilo, kdyby do zdi šla elektřina celé 3 roky :-/// Nikdo v okolí nemá tak vysokou spotřebu jako my a to že je ve vesnici baráků požehnaně a přesto se nic neděje a dle Čezu je na tak malý domek spotřeba 2 MWh za 20 dní normální :-// V pondělí má přijít elektrikář, tak jsem zvědavá, jestli se něco zjistí.

bublinaunosu*
hodnocení

0x

Pořád ale vycházím z faktu,že po vypnutí všech spotřebičů od sítě elektroměr nenačítá,(nevím jak dlouho jste vše vypnuli,nejlépe přes noc),tedy ani se nemůže ztrácet elektřina ,,do zdi,, jak radili z čezu,vidím to na tu neznámou odbočku k sousedům,ale i tak 2MW za 20dní?Nechte si přeměřit i síťové napětí elektrikářem na přívodu před hl.pojistkami,ale ne ,,vadaskou,, ta změří napětí -je-není-,nějakým multimetrem,kde vidíte konkrétní hodnotu,popř.zapisovačem na 24 hod. poklesy ve špičkách.

lm®

Kdyby byli v ČEZU alespoń malinko féroví ,tak jim musí být jasné ,že domek o velikosti 3+1 bez přímotopů a podobných superžroutů el.energe nemůže nikdý spotřebovat takové množství elektriky! Ale protože v dnešní době jde o peníze až v první řadě...tak je jim to jedno.To je hrůza!Co právník? Soud.Tohle nemůžete prohrát. Mám z ČEZEM jen špatné zkušenosti- arogance arogance a zase arogance.Moc Vám držím palce,Napište ,jak to pokročilo,protože monopol je vždycky pro zákazníka cesta do pekla!

innkas*
hodnocení

0x

Vůbec se nedivím,že vás to štve,ale nejste v tom sami - u nás je bordel (promiňte mi to slovo,ale slušněji to nazvat nede) snad všude a ve všem .Moje sestra dostala na chalupě (kde nebydlí) fakturu na vodu za 40 tisíc a nikdo se s ní nechtěl bavit. Nemohla tolik vody nikdy spotřebovat,ani neměla v chalupě potopu,i ve sklepě bylo sucho,ale co se naměřilo, to prý musí i zaplatit.Údajně by to množství vody stačilo na naplnění několika bazénů,jaký je u nás pro celé město,ale koho to zajímá,že? JEN ZÁKAZNÍKU PLAŤ! Ona se s nima neodbytně dohadovala a tak jí nakonec odpustí část - za kanalizaci když se ta voda údajně strácela v domě,ale stejně musí zaplatit přes 20 tisíc.

PROBOHA ŘEKNĚTE MI NĚKDO V JAKÉM SVĚTĚ TO ŽIJEME,TO JE HRŮZA!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]