Nejste přihlášen/a.
Soused nám přes noc vytopil byt. Bydlíme v paneláku a několik hodin trvalo, než jsme ho sehnali. Škoda sice není velká, neboť podstatná část tekla šachtou, ale tím pádem je i vytopený sklep, který není pojištěn. Dodnes nepřišel, neomluvil se, nenavrhl řešení. Co máme dělat? Dát mu přes držku nechám popř. až jako poslední řešení
V první řadě bych tedy za ním zašla a zeptala se, zda má pojistku on. V tom případě by měl převzít iniciativu a začít to řešit s pojišťovnou. Pokud nebude mít pojistku, ani ten sklep není pojištěn od Vás, budete se s ním muset domluvit, v nejhorším případě škodu vymáhat. Vše bych dobře nafotila a sepsala.
no ano ,dalo by se to tak řešit ,ale my nevíme výši škody ,v tom sklepě ,jestli se vůbec vyplatí jít do soudního procesu ,který bude třeba dražší než ta škoda ve sklepě.navíc ,tyhle věci bude soud řešit roky... a on potřebuje sklep asi zprovoznit dříve .Když nepřišel hrdina sám ,musíte prostě za ním vy a tlačit ,slovně ,navrhovat atd
Já bych řekl, že jakožto poškozeného vás vcelku nemusí zajímat, je-li ´škůdce´ pojištěný či ne - zdokumentujte škodu (lépe, pokud si zajistíte nezávislého svědka - jiného souseda, správce domu, PČR...) a poškozené opravte (vyměňte). Škodu pak vymáhejte na ´škůdci´- nepůjde-li to domluvou, v občanskoprávním řízení...
sklep ,ten nepojištěný sklep je čí? předpokládám asi váš? v tom bude asi problém ,pokud není pojištěný,netuším ,zda se lze dovolat takto náhrady...soused asi ohleduplností neoplývá ,když asi vám nezbývá ,než za ním dojít ,nebo ho prostě odchytit u domu a začít - nejdřív mluvit ,pak třeba řvát ...
Jenže je to nadutej blb, s kterým mají všichni jen problémy. Ten nic řešit nechce a nebude... a do soudu se mi fakt nechce. Taková škoda ani není. Jde spíš o několik stovek /max.2-3 000. Mokrý česnek, boty, zničené vánoční a velikonoční ozdoby, nějaké knihy ale hlavně se to nedá vysušit. Sklep se těžko větrá. Bude vše plesnivět.
Nepíšete co je to za barák, čí to je. Panelák, tedy buď družstvo, nebo SVJ. Barák není pojištěn? Pochybuji, že máte sklep, nejspíše kóje. Takže zjistit, jak je to pojištěné, vy, škůdce. A škoda na paneláku? A jistě jste to oznámili na pojišťovně (jak si to vyřídí se škůdcem...). Klidně bych náklad po něm chtěl, když se bude ošívat, že to dáte k soudu.
Bussi, tohle není problém pojistky baráku. Systémově správně by to mělo jít z pojistky souseda (odpovědnost za škody v běžném občanském životě). Pravděpodobně ji nemá. Pak je možné využít pojištění domácnosti poškozeného. Měli jsme stejný případ - horní soused nás vytopil. Chytrý a asertivní pán na klientské lince se pokoušel mě odmávnout s tím, že si mám zajít za sousedem, ať on nahlásí škodu ze svého pojištění odpovědnosti. Řekla jsem mu, že mě sousedovy pojistky nezajímají, že si platím pojištění domácnosti a hlásím škodu na své domácnosti. Pak přijel likvidátor, nafotil to a dostala jsem pojistné plnění adekvátní ke způsobené škodě.
doplněno 22.06.12 21:15:Pokud nemá tazatel pojištěnou domácnost, zbývá už jenom naklepat budku sousedovi.
Poškození by měl hradit soused z pojistky na odpovědnost. Pokud to nechce řešit a vy máte pojištěnou domácnost nebo nemovitost, pak to zkuste vymáhat po své pojišťovně, ta si to potom se sousedem dojedná. Ale asi to nejde u každé pojišťovny. Např. allianz ale tuhle možnost nabízí, mám dojem i Česká poj., ale tam by vám pak asi snížili bonusy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.