Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem darem suché víno s přívlastkemFrankovka -pozdní sběr 2009,v dřevěné kazetě jako dar.jak dlouho vydrží-kdy ho nejpozději vypít?vypít?Je nějaká hranice kdy by nebylo ''pitelné''?Je uschováno v pokojové teplotě,v dřevěné zavřenékazetě vyložené látkou
Ježuch, to jsou tady diktáty ke chvatné spotřebě... protože pořád něco dostáváme a nepijeme, mohu jen říci, že i po dvou či třech letech, co ležely lahvinky všeho možného na knihovně v obýváku, byly v pořádku úplně všechny, když chuť konečně přišla Nicméně ku správnosti je nutno dodati, že i víno má na sobě datum spotřeby, jako každá správná poživatina prodávaná v civilizaci.
Ladin: héj, a to jsem si to schválně šla ověřit na tu jedinou flašku, co jsem tu ještě našla! Fakt je, že to slovo zrovna bylo rozmazané a jen se podle délky zdálo, že by to měla být spotřeba...
Co píšeš mi dává rozhodně větší smysl.
stejně bylo uchováno i v obchodě, určitě by to po půl roce nevyhodili, že je nepitelné. Pokud má korkový uzávěr, ať leží, aby nevysychal. Jestli máte chladnější místnost, tak je vhodná. U nás je to pod schodištěm (cca 17-20°C) a tam vydrží klidně 2 roky... někdy i více a někdy jde rovnou do kompostu. Každé jinak
víno se při dobrém uskladnění dá pít i po létech, ale určitě ne to, co skladujete doma ve vytápěné místnosti od roku 2009. Takové víno už má pravděpodobně nejlepší roky za sebou. A navíc bych vás upozornil na tu okolnost, že některá vína časem ztrácejí chuť i barvu a nehodí se k archivování. Frankovka je jedno z nich. Tak vám radím, vaši Frankovku dejte vychladit na 12-15°C (pokojová teplota pro pití červeného není 20-22° jak si dost lidí myslí) a vypijte ji na vaše zdraví.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.