Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda + ztratné

Od: zuhud® odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, mám pár otázek:

1) je "ztratné" ve vodovodním řádu 6m3 hodně nebo málo? Je to za 4 osoby/ byt/ rok. Když to vydělím, tak vychází, že na naši domácnost prošustrujeme 16 litrů vody denně!

2) kdo by měl zajišťovat výměnu vodoměrů, plynoměrů a elektroměrů v bytech? Jde o SVJ - sdružení vlastníků jednotek. Majitel bytu nebo správce objektu? Nemělo by to probíhat nějak hromadně? Je to povinné?

3) kolik je povolená tolerance ztráty vody od vodáren? Slyšela jsem, že do 20% z celkové spotřeby vody to je v normě a nelze to reklamovat - je to skutečně tak? Na vodárnách mi poradily pendrek a kuku.

4) můžu na vyžádání vidět spotřebu a rozúčtování vody v jednotlivých bytech?

Moc děkuji za odpovědi, je to pro mne důležité. Děkuji za pochopení a za pomoc. A omlouvám se za tak moc otázek.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Příloha vyhlášky č.345/2002 Sb. v platném znění stanoví výměnu měřidel protečené studené vody vždy po 6 letech. Podle mého názoru je téměř lhostejné, zda si výměnu vodoměru zaplatí každý vlastník bytu nebo bude uhrazena z tzv. fondu oprav, do kterého všichni přispívají. Výměna by se měla provést ve všech bytech současně. Měli byste o tom rozhodnout na shromáždění vlastníků a výbor, resp. pověřený vlastník, by měl výměnu vodoměrů objednat pro všechny byty a pokud máte ve fondu dost peněz také ji z fondu uhradit. Pokud je ve fondu peněz málo, zaplatí výměnu každý vlastník. Kdo je majitelem vodoměru, to lze zjistit v prohlášení vlastníka budovy, ve které je vymezeno, které části budovy patzří k bytu a které ke společným prostorám.

doplněno 04.07.12 13:13:

Ještě pár poznámek, proč nelze připustit, aby si každý vlastník bytu nechal sám vyměnit vodoměr:

Po technické stránce musí být všechny vodoměry stejného typu a stéjné značky (jedná se o třídu přesnosti měření) a měly by být opatřeny jednotnou plombou proti neoprávněné manipulaci pro kontrolu. Všechny vodoměry by měly být v domě vyměňovány společně _ v jeden čas, z důvodu administrativně správní evidence. Sledovat jednotlivě, kdy který vodoměr vyměnit je administrativně náročné a zvyšuje náklady minimálně o dopravné montéra. Pokud by si každý vlastník zajišťoval výměnu sám, vzniká riziko, že: - vodoměr bude vyměněn za jiný typ či značku, - vodoměry nebudou mít jednotnou plombu pro kontrolu neoprávněné manipulace.

hodnocení

Dobrý den bruno2,

moc děkuji za odpověď - prohlášení vlastníka mne nenapadlo! No hnedka jdu na to.

Tady toto chápu, vše co mi píšete, ale je problém docílit toho, aby ty propadlé vodoměry SVJ vyměnilo a že je nesmysl, aby si to dělal každý sám. Že potom ty vodoměry ztrácejí zcela svůj význam.

A to nejsem schopná hnout s těma lidma, protože oni vidí jenom ušetřené peníze z fondu oprav, a nebo ze své vlastní kapsy. Už nevidí, že je to nesmyl a nelogické, co dělají, ale potřebuji je nějak přesvědčit. Ale zákonným způsobem!

I tak za to prohlášení vlastníka je super! Moc díky.

Výměna vodoměrů by měla být i v zájmu SVJ, neboť to je garantem správného vyúčtování a ro­zúčtování nákladů a musí mít tedy i věrohodné doklady o skutečnosti, že postupuje správně. Jedním ze základních předpokladů správného rozúčtování je bezvadná funkce měřidel. A jestliže jsou vodoměry starší, než 6 let, tak o jejich správné funkci lze mít oprávněné pochybnosti.

hodnocení

Dobrý den,

Já tady toto vím, ale ti ostatní to nevidí a nechtějí vidět...proto musím postupovat tímto způsobem.

Prostě si to tu dělají, jak se jim hodí do krámu: Prostě rozúčtovávají vodu podle vodoměrů, ale které nejsou ocejchované a zklalibrované. Tato kalibrace propadla již v roce 2009 max. v roce 2010...

Není mi jasné, proč nemůžu vidět náměry jednotlivých bytů - co je na tom tajného? Je to číslo vodoměru, není tam ani rodné číslo, ani číslo občanky nebo něco tak tomu podobného.

Proto se mi to všechno nelíbí...a hledám způsob, jak se bránit...ale jak tak zjišťuji, tak slušný člověk tu nemá v tomto státě zastání ...*plac*

pleska*
hodnocení

2x

Jen moje zkušenost.Před několika lety mě přišel nedoplatek za teplou vodu okolo 5 000Kč.Zrovna uplynulý rok manželka pracovala v zahraničí a já se koupal v práci,takže by měla být minimální spotřeba TV.Na SčVK mě řekli.co je na vodoměru natočeno to zaplatím a jestli nevěřím ,tak soudně na ověření.Vodoměr byl v pořádku a já zaplatil 5 000Kč,ale pořád mi vrtalo hlavou jak je to možné.Měsíční spotřeba TV totiž vycházela na 9 kubíků.Pak nám měnili stoupačky a já se svěřil se svým problémem technikovy firmy.Ten věděl hned.Prý se někdy stává toto:před vodoměrem je sítko,které se někdy přiucpe takovým způsobem,že vytvoří jakoby trysku.Když se pak pustí voda,vrtulka ve vodoměru se roztočí neuvěřitelně rychle.No a pak to naskakuje.Od té doby si každý měsíc píšu spotřebu a jak to skočí výš,volám opraváře na vyčištění sítka a je klid.

syfrig*

Dobrý den,mám stejný problém v r.domě velká záhadná spotřeba vody.Můžete mi poradit jakého opraváře konkrétně na vyčištění toho sítka voláte?Komu mám brnknout?Nebude se divit co po něm chci?Díky Josef S.

jabraka*
hodnocení

0x

Ztratné je nesmysl.Dodavatel vody je vázán smlouvou,kde je stanovena cena za dodaný objem vody.Pokud má někde ztráty,je to jeho záležitost.Nanejvýš si to" mohou" včlenit do kalkulace.Výměnu vodoměrů v bytech zajišťuje Společenství a využívá hospodářskou smlouvu na opravu s odbornou firmou za úhradu.Je stanovena norma časové výměny.Tyto vodoměry jsou jen poměrové,rozhodující pro vyučtování spotřeby je vodoměr na patě domu.Rozúčtování nákladů si podle zákona musí zajistit Společenství buď vlastními silami,nebo některou hospodářskou organizací(družstvem)

JABRAKA

hodnocení

0x

Dobrý den. SVJ si na schůzi ustanovuje, kdo se mu stará o dům, ( Firma) která dělá všechna vyúčtování, všechny revize, opravy, kontroly plynoměrů a plynových sporáků, výměny plynoměrů, výměny vodoměrů, dle nějaké normy, hlídá vše, co máme platit, půjčky, které máme na dům.

Příklad, voda se počítá podle vodoměrů, ale protože je odebráno v domě více vody, zbytek vody se rozděluje podle velikosti bytů. Vyúčtování vody, topení, úklid, popelnice apod. musí každý majitel bytu správci podepsat, na celkovém vyúčtování, tam se vidí, kde kolik bydlí lidí a kolik a kdo má jakou spotřebu. To vše si ale musíte odsouhlasit na hromadné schůzi. Tak to máme my.

zakus*

Vzhledem k tomu, že patní (hlavní) vodoměr má větší třídu přesnosti než ty v bytech, málokdy se sejde spotřeba. Proto jsou vodoměry v bytech poměrové.

hodnocení

viky, rozúčtování vody podle plochy bytů? Nemyslíte spíše topení?

hodnocení

Dobrý den,

tak jsem se vzdělávala v oboru vodo - instalo.

Nevíte, prosím, můžete mi poradit - kdo je majitelem vodoměrů? Jestli SVJ, nebo majitel bytu?

A ještě jsem se chtěla zeptat, čím se řídí rozúčtování studené vody konečným odběratelům?

Moc díky za odpověď.

hodnocení

0x
Kolegové vysvětlili skoro všechno. Tak jen dodám, že je v zájmu všech vlastníků, aby se těch 6 kubíků rozpočítaných na každou jednotku vysvětlilo. Žádejte od správce přehled o počtu osob v jednotlivých bytech a porovnejte naměřené spotřeby. Je více než pravděpodobné, že v bytě s malou spotřebou objevíte vodoměr obložený silnými magnety, bránícími správnému odpočtu skutečné spotřeby.
Takových "mazaných" se všude najde pár.
doplněno 01.07.12 21:23: *palec* *palec* Pleska bezva! Je to klidně možné. Ovšem jen v bytě.
solenza*

Jak by mohly pomoci magnety, když právě z těchto důvodů mají nové vodoměry všechny převody z plastu. Ale je pravda, že některá odpočítadla nezaznamenají malou spotřebu, třeba kapající kohoutek. Ale vodoměr u paty domu kvůli větší přesnosti ano. To pak může dělat tyto rozdíly.

hodnocení

0x

zuhude,

nepochopil jsem od koho je učtováno ztratné, ale domnívám se že od správce objektu. Zřejmě to máte (jako já) takto.

Na přívodu (pata domu) je hlavní vodoměr, osazený vodárenskou společností. Ten je jediný důležitý, ostatní jsou podružné.

Odečet pro fakturaci s vodárnou je tento. Pak máte (asi) v bytech každý svůj vodoměr.

Sdělím jak to dělám já. Na konci každého čtvrtletí (zrovna dneska) vyfotím všechny vodoměry v domě. Vodárně nahlásím stav vodoměru hlavního. Bytům vypočtu spotřebu za čtvrtletí. Po sečetní všech bytů VŽDY je rozdíl, že chybí někde voda. Tak procentuelně rozdělím mezi jednotlivé byty.

VŠEM uživatelům předám přehled o spotřebě vody v celém domě, aby každý viděl že to dělám spravedlivě...

4x do roka!

hodnocení

No tady to je tak, že se jednou do roka odečtou vodoměry v bytech. Je jasné, že se spotřeba bude rozcházet s patním vodoměrem. Je to dáno tím, že podružné vodoměry jsou méně přesné. Co se mi nelíbí, že se to "ztratné" - tím myslím rozdíly mezi odečty bytových vodoměrů a patního rozpočítává na osoby, podle mne by to mělo být podle náměrů podružných vodoměrů. Akorát nemůžu proto najít oporu v zákoně nebo ve vyhlášce.

Co se týče výměny vodoměrů, našla jsem na vodoměru samolepku kde je rok 2003 - a měl být vyměněný tj. v roce 2009 podle vyhlášky a tím pádem měl být i ocejchovaný, že měří správně ne? Další otázkou je i to, jestli byl třeba ten vodoměr přezkoušený, že by to mělo být vyznačeno na tom vodměru ne?

Dále mi vadí i to, že může vodoměr podměřovat, a my to všichni zaplatíme v tom "ztratným"...

Když jsem to rozpočítala - vychází to na 1 osobu 1,55m3/rok rozdíl, znásobte to 4 a vyjde malý bazén.

Je tu 24 bytů, a myslím si, že stačí, aby podměřovalo 5 vodoměrů...

Vodou šetříme a chováme se normálně. Tj. sprchování - než se namydlím, vodu mezitím vypnu, manžel se sprchuje v práci, děti jednou týdně, výjmečně 2 krát do týdne, když je potřeba. Pereme jednou za 14 dní dvě pračky. Geberit máme seřízený tak, že teče, když držíte. Nic nám neprotéká, nekape. Takže si myslím, že jsme normální a vodou neplýtváme ...

Proto se ptám opakovaně, protože se potřebuji opřít o věcnou argumentaci ... vyhláška, zákon atd. Proto potřebuji vědět, komu patří vodoměry. A to jsem nikde nenašla. Vím, že je v zájmu mít vodoměry v pořádku, ale jestliže někomu podměřuje, je pro něj určitě příjemné, že to zaplatí ostatní. Navíc rozpočítávání ztratného na osobu se mi opravdu nezdá spravedlivé a optimální.

Náměry vodoměrů jsem v jednotilivých bytech neviděla, ani fakturu od vodáren. Za správcem půjdu, ale myslím si, že nemám šanci se do toho podívat podrobněji, myslím si, že to není jeho povinnost.

Prostě potřebuji věcnou argumentaci a tu nemůžu nikde najít. Jediné co jsem našla je, že se má rozúčtovávat podle náměrů byt. vodoměrů, pokud jsou osazeny všechny byty. Jo, jenomže to platí pro zúčtování teplé vody, ale my máme v bytě pouze studenou, vodu si ohříváme přes vlastní plynový kotel.

I když já budu mít vodoměry cejchované, a v pořádku, a ostatní nee, tak mi je to platné jako zmrzlému zimník, protože to stejně zaplatím v tom "ztratném"... Proto se nemohu nějak hnout z místa...

Doufám, že mi rozumíte, oč mi jde...a omlouvám se za ten román, ale je to opravdu pro mne důležité.

Ještě jednou moc děkuji za odpověd a za pomoc

doplněno 02.07.12 12:19:

Ještě doplním, že odečty všeho - voda, elektrika i plyn si dělám a zaznamenávám vždy k poslednímu dni v měsíci. Takže opravdu pravidelně.

Že by někdo zde cíleně podváděl si myslím, že nee. Jsou tu důchodci nebo starší lidé, ale šetří ... ano, šetřit se má, ale myslím si, že vodoměry, servis a pravidelná kontrola plynových kotlů do tohoto nepatří...jenže - co nato zákon? Jak se bránit?

PS: Jste hodný, slušný a poctivý, když předkládáte podrobné vyúčtování vlastníkům, majitelům či nájemníkům ... To by bylo žůžo, kdyby to tu takto fungovalo taky.

Zuhud, nevím kde najdete správnost rozúčtování, ale domnívám se, že ztratné se musí rozpočítávat dle procentuelní spotřeby na jednotlivé byty.

To že to u Vás takto funguje, je asi způsobeno, že to lidem vyhovuje.

Klidně a pokojně zkuste komunikovat s tím, kdo Vám předkládá vyúčtování, určitě to bude chtít dělat co nejvíce nejspravedlněji. Moje paní domácí, pro kterou toto vyúčtování dělám, to vůbec neuměla. Klidně naúčtovala 3 kubíky po 250Kč. Pak ještě zamíchala srážkovou vodu...

Přeji jen spravedlivé rozúčtování...

doplněno 03.07.12 21:17:

dneska jsem to dodělal,

spotřeba 104 kubíku, rozdíl mezi hlavním a součtem ostatních je 14 kubíků...

hodnocení

Tak jsem byla na družstvu a zjistila jsem následující:

- bytové vodoměry vyměněné podle zákona nejsou, jsou cejchované v roce. 2003 - ale při rozúčtování se podle nich účtuje...

- žeprej výměna vodoměrů není povinnost správy, ale byla by to jejich laskavost

- dále mi řekli, jestli chci mít přecejchovaný vodoměr, žeprej si jej mám vyměnit sama na svoje vlastní náklady. Na to jsem jim řekla, že když to udělám jenom já, tak to problém nevyřeší - což opravdu nevyřeší

- dále mi řekli, že ztráta 6m3 za rok, není taková ztráta, že lidi doplácí i 12m3 - nato jsem jim řekla, že to není argument.

- když jsem žádala, celkové vyúčtování vody, aby si ověřila, že rozpočítávání ztratného je skutečně podle náměrů, mi řekli, že jednotlivé náměry vodoměrů je soukromá věc - takže předpokládám, že mi ji neukáží.

- Dále bylo navrženo, abych toto navrhla na schůzi - která bude najaře, aby se nechaly vyměnit vodoměry u všech vodoměrů. Takže vsází na to, že ty lidi to nebudou chtít, že se to neodsouhlasí, protože výměna vodoměrů stojí peníze, že?

Takže jak se bránit? Družstvo o náměry opírá v rozúčtování, ale cejchovat je nechce nechat, a tvrdí mi, že ty vodoměry jsou pouze orientační, a že nejdůležitější je patní vodoměr, a že tam vždy rozdíl vznikne. Načež jsem jim řekla, že ano, ale taky jsem dodala, jestliže vodoměry podměřují, tak se to promítne na tom ztratném, a že tím pádem to pak platíme lidem, co šidí vodoměry, a těm co šidí vodoměr si ho určitě měnit nebudou...a že by se to mělo měnit v té lhůtě, co stanoví zákon...

Takže co s tím problémem mám dělat a jak se účinně bránit? Moc díky za pomoc.

Zuhud,
náměry vodoměrů je soukromá věc - takže předpokládám, že mi ji neukáží.
toto je blbost, páč to by pak klidně mohl tvrdit, že byt číslo 1 spotřeboval 1 kubík, č.2, 2 kubíky a zbytek jste spotřebovala vy... blbost.
stále trvat na přesném a SPRAVEDLIVÉM výpočtu..
Po neděli jsem vložím jak to dělám já...až mě dojde i srážková voda..

karol*
hodnocení

0x

Zkušenost z našeho domu - ztráta vody 33 % z celkové spotřeby. Reklamovali jsme to u dodavatele. Ten nám řekl, že má v obvodu několik paneláků. Tak jsme se všichni domluvili, protože jsme zjistlili, že je to ve většině podobné. Museli jsme si sami utáhnout hlavní uzávěr vody a pak se testovalo a byly jen nepatrné úniky. Najednou byly rozkopané silnice a opravovalo se. Ale pozor, pak nám bylo řečeno, že ty hlavní kohouty, co vypínaly jednotlivé paneláky samy, mohly být špatně vypnuté a testovalo se znovu (po opravě). A úniky už nebyly žádné, takže nám odmítly proplatit rozdíly za minulé roky. Ale teď je to naštěstí dobrý. Takže kdybyste náhodou šli na dodavatele, tak ať si hlavní uzávěry uzavře sám!

hodnocení

Tak jsem byla na družstvu a zjistila jsem následující:
- bytové vodoměry vyměněné podle zákona nejsou, jsou cejchované v roce. 2003 - ale při rozúčtování se podle nich účtuje...
- žeprej výměna vodoměrů není povinnost správy, ale byla by to jejich laskavost
- dále mi řekli, jestli chci mít přecejchovaný vodoměr, žeprej si jej mám vyměnit sama na svoje vlastní náklady. Na to jsem jim řekla, že když to udělám jenom já, tak to problém nevyřeší - což opravdu nevyřeší
- dále mi řekli, že ztráta 6m3 za rok, není taková ztráta, že lidi doplácí i 12m3 - nato jsem jim řekla, že to není argument.
- když jsem žádala, celkové vyúčtování vody, aby si ověřila, že rozpočítávání ztratného je skutečně podle náměrů, mi řekli, že jednotlivé náměry vodoměrů je soukromá věc - takže předpokládám, že mi ji neukáží.
- Dále bylo navrženo, abych toto navrhla na schůzi - která bude najaře, aby se nechaly vyměnit vodoměry u všech vodoměrů. Takže vsází na to, že ty lidi to nebudou chtít, že se to neodsouhlasí, protože výměna vodoměrů stojí peníze, že?
Takže jak se bránit? Družstvo o náměry opírá v rozúčtování, ale cejchovat je nechce nechat, a tvrdí mi, že ty vodoměry jsou pouze orientační, a že nejdůležitější je patní vodoměr, a že tam vždy rozdíl vznikne. Načež jsem jim řekla, že ano, ale taky jsem dodala, jestliže vodoměry podměřují, tak se to promítne na tom ztratném, a že tím pádem to pak platíme lidem, co šidí vodoměry, a těm co šidí vodoměr si ho určitě měnit nebudou...a že by se to mělo měnit v té lhůtě, co stanoví zákon...
Takže co s tím problémem mám dělat a jak se účinně bránit? Moc díky za pomoc.
Omlouvám se, že je to tu dvakrát, ale uklikla jsem se ve struktuře odpovědí. Děkuji za pochopení a ještě jednou - promiňte.
petapeta*

Veškeré vodoměry obecně a bez výjimky jsou zákonem o metrologii č. 505/90 Sb. a prováděcí vyhláškou č. 345/02 Sb. zařazeny mezi tzv. stanovená měřidla s povinností každé měřidlo ověřit a s možností je používat pouze v době platnosti ověření. Po této době už je jakékoliv měření považované za nesprávné a nelze se o naměřený údaj opřít. Uvedený zákon se vztahuje i na poměrová měřidla, takže tvrzení že poměrové měřidla není nutné měnit se nezakládá na pravdě.

hodnocení

petapeta, ano, to ano, to vím, ale tady jde o to, komu ty vodoměry patří a kdo má tu zákonou povinnost je měnit. Samo, že výměna vodměrů stojí háky, a proto se snaží to hodit na vlastníka bytu. Ale když si jenom já vyměním vodoměr, tak mi to nepomůže, protože ty ostaní nebudou vyměněné, a tím pádem opět zaplatím vysoké ztratné... stačí aby se tu "brzdilo" 5 vodoměrů, a ono to naskáče, že?

Já jsem prostě nikde v zákoně nenašla kdo je povinnen se o vodoměry starat - jestli družstvo, SVJ, nebo jednotilivec - majitel bytu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]