Nejste přihlášen/a.
V poslední době se na zdech u nás v domě objevila o něco větší vlhkost, než je obvyklé, a tak mě napadlo, jeslti by to nemohlo být způsobené nějakým menším únikem vody z potrubí. Při zavřených kohoutcích jsem pár minut sledoval kolečko na vodoměru, které se pohybuje při spuštění vody. Zdálo se mi, že je úplně v klidu, ale za 5 minut, kdy jsem ho sledoval, se otočilo asi o 20 stupňů. (při plně puštěné vodě se normálně otočí třeba o 360 stupňů za sekundu).
Chtěl bych se zeptat, jestli není možné, že voda do potrubí nepatrně proudí i při zavřených kohoutcích. Napadlo mě totiž, že mohla v potrubí zůstat po předchozím spuštění vody nějaká vzduchová bublina, kterou tlak vody postupně vytlačuje.
Předem moc děkuji za radu, jestli ten nepatrný pohyb kolečka vodoměru (ne)může znamenat únik vody.
To znamenat určitě může. Vzduchová bublina by se v potrubí určitě udělat neměla, takže tím to nebude. Třeba je v tom místě fleku zrovna spoj trubek, který po letech dokonale netěsní, i to se může stát.
Děkuji za radu! Znamená to tedy opravdu, že by se při zavřených kohoutcích nemělo kolečko vodoměru ani hnout?
jj, pokud se točí tak teče voda. Projděte všechny možnosti - kohoutky, myčka, pračka, záchod, pokud neteče tam tak je únik někde v rozvodech, pokud vlhne zeď tak to teče do zdi. Co tam je za trubky? Pokud něco 30 let starého železného, tak je nejrozumnější vyměnit komplet rozvody. Kutil zvládne sám, stačí nastudovat jak to má být udělané a dodržet to (dilatace potrubí), svářečka stojí pár korun nebo jde půjčit...
tyhle rady mám nejraději "kutil zvládne".Pokud se staráte o rodinu, litáte z práce do práce a kdoví kde ještě, nechte práci odborníkům. Není pravda, že to je tak jednoduché, vše chce svoje, taky se doma nese...e manželce do pečení štrůdlu, že. Jako neodborník to budete študovat, až budte mít promočený půl zdi. Śtudovat dilatace potrubí a kde co mám jak k sobě spojit příp.otočit, když mě crčí voda do zdi = nesmysl.
jklk - kutil zvládne sám? Už pár let dělám vodu a čím víc do toho vidím , tak tim větší mám z toho respekt. Co se týče samotného sváření , tak to také není žádná sranda , ačkoliv to tak vypadá. Udělej si na pár svých svárech tlakovou zkoušku a pak něco mluv.
Co se týče úniku vody , nejlépe by pro vás bylo na jeden vývod namontovat citlivý manometr a uzavřít všechny kohouty. I u vodoměru. Já toto dělám za dvě stovky + doprava . Pokud je to vadné a dostanu opravu jako zakázku , tak ty dvě stovky odečítám.
Já zase čim víc vidim práce "profíků", tak tím víc se přiklánim k tomu zmrskat si to sám a mít to samé za polovinu ceny (čest vyjímkám). Jestli chcete fotky jak "pěkně" vaří profesionál tak můžu dodat. Nastudovat manuál jak svařovat a jak má být potrubí vedené, ukotvené, izolované je na pár hodin studia třeba místo čumění na fotbal. Poznámce že kutil nedosáhne potřebné kvality svarů se musim smát - většina instalatérů má nastavenou vysokou teplotu svářečky (aby to odsejpalo a vesele přehřívají. Kutilovi stačí nastavit správnou teplotu svářečky, prohřát ale nepřepálit, zasunout rovně akorát hluboko a při tuhnutí s tim nekvrdlat - na naučení stačí manuál, fotky jak má svar vypadat a půl hodiny cvičení na zbytkách. Bohužel realita je dnes opravdu taková, že odborník = mizerná práce za hodně peněz. Těch pár co dělá dobře a za rozumnou cenu je hodně málo a mají plno na půl roku dopředu...
Ad manometr - pokud se vodoměr točí, tak je to zbytečné, "klesá tlak" a "vodoměr se točí" má stejnou vypovídací hodnotu. Smysl to má tehdy když je podezření na netěsnost ale vodoměr se netočí (navíc musí těsnit uzávěr před manometrem)
jklk - omlouvám se . Máš naprostou pravdu. Právě jsem zjistil jaký jsem dement, To co já se poctivě učím hromadu let a stále nejsem u konce , tak ty máš nastudovaný z manuálu během fotbalového utkání v televizi. Asi položím živnost a půjdu dělat něco jiného.
Asi budeš jeden z mála kdo dělá dobře
Jde o to, že kutil co si nastuduje jak a pak to udělá jak nejlíp umí dosáhne lepšího výsledku než průměrnej řemeslník kterej dělá aby měl největší zisk = honem honem ať je to hotový.
Klidně můžu dodat fotky co dokážou vypotit řemeslníci a jak dovede dělat blbej kutil. Hodnotit můžeš sám, spousta kutilů se tim může z fleku živit a spoustě řemeslníků bych sebral oprávnění k živnosti. To je opravdu současná realita nejen u instalatérů...
Také znám jednoho kutila...
Dělal si podlahové topení sám...nikdo mu to nepočítal..projektanti si berou peníze...instalatéra si nezavolal, ten prý kupodivu také chtěl peníze..
No a to topení ho vyšlo na 1/3 ceny!
Špica..
Tak mu říkám.."a jak Vám to topí?"...
ON "Co?"
JÁ "No jak to topí?"
ON "No...netopí"...
To není vymyšlená historka..ale skutečnost..
Taky uz jsem videl napojeny wc na teplou vodu, to bylo po jednom kutilovy, kterej si precet navod na svarecku a sel se s tim zivit.
Je ale pravda, ze se ve vedrech nadrzka nerosila.
Tyhle věci nejsou že by za to mohl kutil, ale že to byl blbec kterej si nezjistil jak to má vypadat.
Když už dáváte ty příklady jak ti blbej kutil zmrvil - taková cirkulace napojená přes vodoměr je taky super, to byl zase profík co si práci nechal pěkně zaplatit, a pak chtěl platit i za to předělání
Nezapomeňte, že jako profíci potkáváte po kutilech hlavně tu špatnou práci, k té dobré se nedostanete, protože proč by volal instalatéra když to umí sám a funguje to...
Samozřejmě že blbec se najde všude..
Ale po X letech od "revoluce"...se opět vracíme k tradiční naší povaze "proč něco někomu platit, když si to mohu doma zbastlit sám"..
Koneckonců zde na Poradte.cz jsme toho svědky snad každý den..
Čech bez problémů koupí nářadí na hoblování prken za 10tis, jen aby nemusel u truhláře zaplatit 2tis Kč..
Tahle naše vlastnost mne šíleně štve..
Ale jo, souhlasim.
U mě to ale je jinak, kutit jsem začal proto, že mě přestalo bavit hlídat řemeslníky aby dělali tak jak mají. Řešit až reklamace je pozdě, a abych chyby podchytil včas tak jsem musel znát problematiku řemesla nebo na to někoho sehnat. Pak už byl krůček k tomu dělat to sám. Aspoň pak můžu nadávat jen sám sobě a nemusim se dohadovat s řemeslníkem a dokazovat že kvalitní práce vypadá jinak... Zadat práci a pak přebrat a mít radost jak to pěkně udělal, to je dneska malý zázrak.. A až odejde do důchodu většina fachmanů co ještě umí dělat, tak to bude ještě horší, když vidim co leze z učilišť... Průměrný kutil po jednodenním zácviku dělá stejně dobře.
U té vody - neni to stavba raketoplánu a svařovaný plast je poměrně blbovzdorná záležitost, vybavení se zaplatí už při jedné menší akci. Pokud se trubky (kolena) nezahází natvrdo omítkou, tak spoje tečou jen vyjímečně. Spíš je oříšek vymyslet postup aby to celé šlo svařit (a ne při 10. spoji zjistit že tam nestrčim svářečku). Samozřejmě zadat to instalatérovi je lepší, ale musí to být instalatér a ne břídil který vaří s přehřátou svářečkou, spoje má křivé, izolaci dá jen na trubky a kolena nechá holá atd. Těch břídilu je fakt hodně a to je problém...
Ohledně odhalení závady souhlas s "instalater" , natlakovat systém a vložit manometr.
Co se týče kutilství souhlas s "jklk".
Proč bych si nepořídil hoblovku i jako kutil, když ji "uživím".
Taky dělám řemeslo, ale to co člověk kolikrát vydí po stavbách je hanba blít (čest vyjímkám).
"Instalatérů" a taky "pokrývačů" jak much a dělá to kdo má do (_;_) díru (týká se i jiných profesí). Koupí si svářečku za 1500,- a už tje z něj vodák. Samozřejmě jsou vyjímky, ale ty jsou ve většině ještě produktem soc. školství max. pár let po sametu.
Proč bych měl někomu platit za zfušovanou práci u které jsi jsem zcela jist, že jí udělám líp. Možná to bude trvat o něco déle, ale výsledek bude 100%.
Argumentů firem (všechny profese) při předání díla jsem už slyšel tolik, že už čekám pouze kdo vymyslí byzardnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.