Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
minulý týden nám firma dělala nové rozvody topení a instalovala nové radiátory. Při následné tlakové zkoušce nechal technik napouštět vodu do kotle o něco déle než původně zamýšlel a bohužel vyletěl pojišťovací ventil. Následně zjišťoval, kdo v okolí dělá na náš typ kotle servis a zda se to dá opravit či je nutné poj. ventil rovnou vyměnit. Již pátý den jsme bez teplé vody a situace spěje k tomu, že si opravu poj. ventilu budu muset hradit sám. Pan technik z firmy provádějící rekonstrukci topení volal, že už někoho na středu sehnal a prý to můžeme spojit zároveň s revizí kotle - takže mě připravuje na to, že zaplatím součástku servis dopravu revizi. Zatím to takto otevřeně neřekl, ale vše tomu nasvědčuje. Otázka na Vás - je za poruchu kotle zodpovědný pracovník firmy a opravu poj.ventilu hradí on (firma) nebo mám smůlu a všechno platím já jako zadavatel práce a vlastník topidl?. Vím, že je to smolná situace a stejně tak ten pojišťovák mohl vyletět jednou mně, ale stalo se tak přičiněním firmy. Děkuji za odpověď.
doplněno 19.06.12 10:30:Děkuji Vám všem za odpovědi. Tím vylétnutím ventilu jsem myslel, že po otevření nad limitní tlak se již zpátky nedovřel a nyní není funkční a tudíž je odstavený celý kotel jak na topení (nyní ho netřeba) tak na teplou vodu (tu bych docela uvítal).
Nějak nechápu co si mám představit pod "vyletěl pojistný ventil"...
Pojistný ventil těžko "vyletí", ale jeho funkcí je aby tlak v systému nepřekročil danou úroveň bezpečnou k provozu soustavy..., pokud
ano, pojistný ventil se otevře..a to na tak dlouho dobu, až je tlak zase v pořádku tedy nižší než otevírací hodnota PV.
Ventil se pak zase zavře...a funguje dál.
Co by se tedy mělo servisovat nebo měnit?
Jak uz bylo psano, pojistny ventil ma otevrit, odpustit tlak a pak se zase zavre, pokud se tak nezachoval a proteka uz porad, pak uz byl nacaty a tudiz vadny, nebo v nem zustalo nejake smeti a pak by stacilo ho zase profouknout tlakem,
Pri slovech "vyletel pojistovak" si predstavim pojistovaci ventil vystreleny ze zavitu a to by zase bylo jeho spatnou funkci, ze neotevrel pri nastavenem pretlaku a nebo ze byl spatne nasroubovany a ted konecne vystrelil ze zavitu.
V kazdem pripade za to nese zodpovednost provozovatel a jim kazdorocne zvani servisni technici na pravidelne prohlidky, kteri meli spravnou funkci pojistneho ventilu zkouset a pripadna netesnost zavitu by take byla videt.
Ja bych to osobne rovnou opravil a pak vam to zapocital do praci souvisejicich s vymenou radiatoru.
Pokud technik natlakoval na vyšší tlak než měl být zkušební tlak, tak zodpovídá technik = komplet náhrada škody. Pokud tlak vyšší nebyl, tak se jen projevila vada = zodpovědný není a je to na vás nebo na záruku.
Je třeba upřesnění, základní otázky jsou "kolik měl být zkušební tlak" a "na jaký tlak to natlakoval"
"Vyletěl PV" - tím myslíte co přesně? Klasický PV otevře a zavře. Praskají průtržné membrány...
Mám z toho pocit, že se přetlakování snaží využít k tahání peněz z neznalého. Pokud se projevila vada, tak bych na opravu kotle najal někoho jiného - revize kotle je co a proč? Pokud přetlakoval tak bych chtěl náhradu škody, překročení zkušebního tlaku jde dokázat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.