Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak očistit kámen od jílu

Od: denisavon* odpovědí: 5 změna:

Bydlím ve 100 let starém domě, zdi jsou stavěné jílem a v jedné místnosti mám dva rohy mokré. Zeď jsem vymlátila po celé délce asi metr a půl do výšky, až na kámen,aby to dýchalo. Zeď vyschla,ale teď nevím co dál. Každý mi říká něco jiného. Někdo říká vyspárovat to sanační omítkou a někdo zase ať to nechám tak jak to je a postříkám to penetrací. To je první problém.

Druhý problém: Chtěla bych aby ty kameny byly vydět,nechci to znova nahazovat. ale nevím jak je pořádně očistit od jílu. Zkoušela jsem to vrtačkou,tím drátěným kotoučem,ale moc mi to nejde. Kameny jsem poškrábala. Díky Denisa

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V prve rade je treba zjistit proc je to mokre a odstranit pricinu, bud je spatna hydroizolace zakladu nebo Vam do zdi zateka treba spatnym okapem apod.
Po odstraneni priciny to nechat poradne vyschnout a potom je oprava uz uplne standartni, na suchou stenu nemusi byt nic specialniho.
VAPkou (vysokotlakym cisticem) bych se do ocisteni kamenu asi nepoustel, krome ocisteni kamenu si vyplavite jil ze spar a ohrozujete statiku domu. Leda to opatrne zkusit, teorie a praxe rozdilne veci jsou ;)
Asi bych zkusil pouzit poradny ocelovy rucni kartac, cistit v jednom smeru at je to trosku pohledove stejny.
Jsou to jen napady, nemam to vyzkouseny, zkusit to musite Vy. Mnoho zdaru.

technikjirik*
hodnocení

2x

osobně se ztotožnuju s kejiklem. Nejdřív odstranit příčinu vlhnutí.. krom vnějších vlivů to také může být vzdušnou vlhkostí která kondenzuje na studeném kameni. Na to čištění kamenů od jílu bych také já osobně nepoužil tlakovou vodu.

Nechal bych ty kameny klidně špinavé do doby než se zakonzervují spáry. To bych provedl betonem s příměsí plastifikátoru. Prostě jen ty spáry vymazat pomocí spárovací lžíce. Je to uzoučká špachtlička s rukovětí jako má zednická lžíce. Beton namíchat hustý jako těsto na knedlíky a přidat plastifikátor. Pak tuto betonovou směs vtlačit pomocí špachtličky do spar... je to strašně nudná a piplavá práce ale když se dílo podaří tak výsledek sojí zato. Až beton vytvrdne po 28 dnech tak můžete použít vodu a ocelový kartáč na odstranění jílu... Jde to celkem snadno. Po uschnutí kamenů lze pak použít DIAVU na nábytek a kameny tímto přípravkem potřít..až se diava vsákne do kamenů, což může trvat asi tak měsíc tak můžete betonové spáry natřít i barvou.

hodnocení

0x

deniso, jen naznačím způsob řešení. Jinak se musí stavba vidět a prozkoumat před rozhodnutím. Že Vám každý říká něco jiného, se nedivte, páč je málo informací. Domnívám se, že zeď NEVYSCHLA, ale jen povrchove oschle. Jsem přesvědčen, že uvnitř je vlhká až mokrá. Uvědomte si, že zeď NEDÝCHÁ kámen už vůbec ne. Je to blábol.

Pokud se chcece zbavit jílu, ten se omyje vodou. Pokud je to jíl. Jíl je nepropustný.

jabraka*

Doplnil bych Milana,Kameny na podlaze jsme čistili VAB čističem.
JABR

doplněno 07.11.08 14:06:

Samozřejmě jsem měl na mysli tohle: www.proalergiky.c/...

JABR

Jaroušku, promiň, ale zeptám se polopatě. Jde o tlakovou myčku, nebo přípravek mě cizí? Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]