Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybudovat tříkomorový septik

Od: vesnicanradek* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jsem rozhodnutý u starého domu na vesnici vybudovat betonový septik. Mám vykopanou díru o rozměrech d x v x š 3 x 2,5 x 1,5 metru. Poraďte mi prosím jakým způsobem do septiku umístit přepážky. Mám je rozdělit na třetiny? Dát přepážky pod strop a nechat průtok u dna nebo opačně? Budu vděčný i za plánek správně fungujícího septiku. Od septiku mám vykopaný 14m dlouhý trativod který chci vysázet vhodnými druhy rostlin aby vytvořily kořenový filtr na šedou vodu...Tento trativod vede do drenážní jámy pod 4 břízy. Myslím, že toto řešení je dostatečně ekologické. Nikde na internetu jsem plánek správně fungujícího zděného septiku nenašel, mnohokrát děkuji za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

První komora by měla být největší a rozhodně by přepážka měla sahat až na dno.V ní by měla být oxidační zona,nejvíc oxi bakterií.Přepad do druhé komory horem a druhá přepážka propust spodní.Výtok vody do kořenovky?Stačí mělká nádrž ,vyložená rybníčkovou folií(vespod geotextilie) na folii oblázky,aspoň 30 cm a v nich vysázené vodní rychlerostoucí rostliny.Hladina se udržuje těsně pod horní vrstvou kamene.Tím je kořenovka pochozí.Šedá voda se shromažďuje v další nádrži a používá se na zalévání trávníků, stromů a keřů.

JABRAKA

Domnívám se, že Jabraka neradí dobře. Mám septik u chalupy již 30 let a vybíral jsem ho teprve po 25 letech provozu. První komoru mám menší a přepážka jde právě od stropu septiku a končí cca 30 cm nad dnem- Je to proto, že výkaly a papíry plavou a tak je přepážka nesmí pustit nerozložené do 2. komory (procházejí jako kal až klesnou ke dnu). Druhá komora je větší (zde kal vyhnívá a shromažďuje se) a je oddělena od 3. komory přepážkou, která jde ode dna septiku až do vzdálenosti cca 30 cm od stropu. Přes tuto přepážku přepadá již vyčištěná voda do 3. komory, která je opět malá a z ní už voda odtéká do trativodu.

doplněno 18.06.12 21:36:

Ještě se obávám, že Vám Odbor životního prostředí nepovolí tu "březovou čističku" a budou chtít za ten septik umístit ještě schválený typ čističky odpadních vod. Já jsem žádal mo povolení vypouštět tu vyčištěnou vodu do podzemních vod a to mi nebylo dovoleno.

hodnocení

0x

"Nikde na internetu jsem plánek správně fungujícího zděného septiku nenašel"

To bude tím, že jste špatně hledal...

asio.cz/...

doplněno 18.06.12 12:06:

db-jimky.cz/...

des*

Spíš vůbec #tříkomorový+septik

kejki
hodnocení

0x

Kořenová čistička vypadá jinak a musíte na ní mít projekt, protože se stane stavbou, snad dokonce i vodním dílem. A některé stavební úřady jí neznají, některé s tím nemají problém.

U betonového septiku očekávejte maximální problémy se schválením a důkazem těsnosti. Jabraka to píše špatně, první od nátoku špíny je přepážka shora, druhá je zdola pro přepad přečištěné vody. Ideální by bylo vést šedé vody zvlášť na zalévání, nebo na černo do trativodu. Fekálie zvlášť pro případ vyvážení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]