Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu . Zakoupil jsem v Rakousku stropní ventilátor se světlem ,ale nevím přesně jak ho zapojit. Mě ze stropu vyčnívají dva dráty ,,MODRÉ a HNĚDÉ,, ,jenže ten to ventilátor má 5drátů. UZEMNĚNÍ , ČERVENÝ ( označenícedulkou L=LIGHT ), HNĚDÝ ( L ), MODRÝ ( N ) , ZELENÝ se žlutým proužkem (E).. Ten zelený vím ( E) to je uzemnění, ale ten ČERVENÝ NEVÍM KE KOMU HO MÁMÁ PŘIPOJIT. Děkuji všem za pomoc
Pokud na Vás ze stropu kouká hnědý a modrý drát, není to ideální, měl by tam být ještě i zelenožlutý.
Ale když není, dá se improvizovat:
Na modrý drát ze stropu připojte modrý a zelenožlutý drát "světlovětráku".
Na hnědý drát ze stropu připojte červený a hnědý drát "světlovětráku". (hnědý drát je napájení pro motor ventilátoru, červený drát je napájení pro světlo).
Fungovat to bude tak, že Vám pojede ventilátor a zároveň svítit světlo. Jinou možnost, při současné konstalaci drátů ze stropu, nemáte.
doplněno 18.06.12 12:13:Spíš bych se ale přikláněl k tomu, vyměnit stropní kabel za nějaký odpovídající.
od toho ventilátoru jsou nějaké řetízky či co to je ,ale to je jedno. našel jsem původní hliníkové dráty ve stropě. ČERNÝ A ZELENÝ. tak mám postupovat stejně? Děkuji..
Tak tohle je už lepší, dává to smysl!
Ano, postupujte stejně:
Na zelený drát ze stropu připojte modrý a zelenožlutý drát "světlovětráku".
Na černý drát ze stropu připojte červený a hnědý drát "světlovětráku". (hnědý drát je napájení pro motor ventilátoru, červený drát je napájení pro světlo).
jestli budou nebo nebudou fungovat šňurky, nedokážu poradit, na to mám málo informací.
doplněno 18.06.12 15:05: není zač
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.