Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proudovy chranic pro bazenovou filtraci

Od: mbrazdil odpovědí: 14 změna:

Dobry den,

shanim proudovy chranic pro bazevou filtraci, poradi nekdo jake parametry by tento chranic mel mit? Muze byt jak do zasuvky tak i do DIN listy. Jedna se o filtraci o vykonu 230 W.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ferda60*
hodnocení

0x

Hlavní parametr proudového chrániče je jeho vypínací proud (rozdílový, reziduální). Zásuvka, ze které jsou napájeny spotřebiče používané v exteriéru má mít předřazen chránič, který vypíná při 30mA (0,03A). Druhý parametr, který bývá na štítku uveden, je provozní proudová zatížitelnost a mívá hodnotu řádově desítek A. Tato hodnota musí být větší, než má předřazený jistič chráněného obvodu. Pro jednofázové jištění 16A tak vyhoví snad všechny typy chráničů. V praxi tedy můžete koupit chránič s touto hodnotou vyšší, cenově se příliš neliší.

Budete-li zásuvku užívat častěji i pro jiné spotřebiče v exteriéru (sekačka atd.) bude vhodnější pevně instalovaný chránič.

doplněno 18.06.12 01:05:

Umístění chrániče může být za i před jističem (-či). Když chrání více okruhů současně, měla by hodnota jeho provozního proudu být větší (stejná) než je součet hodnot proudu jednotlivých jističů (zapojených "za ním") nebo hodnota předřazeného jističe, tedy platí menší z těchto dvou údajů.

Proudový chránič s citlivostí 10mA byl určen pro zdravotnická zařízení, i tam už se ale nyní používá 30mA (informace z letošního školení vyhl. 50). Pokud byste ho použil, mohl by být náchylný k samovolnému vypínání, záleželo by ale na konkrétních poměrech v místě, zda by se tak stalo. Je třeba si uvědomit, že proudový chránič reaguje na poruchový proud, sám ho nijak neomezuje (nesnižuje), pouze omezí jeho dobu působení (na minimum). Když nastane např. poruchový proud 100mA (je určen jen fyzikálními poměry poruchy), je jedno, jestli má chránič citlivost 10 nebo 30 mA.

doplněno 18.06.12 01:14:

Cenový rozdíl by technicky neměl být velký, ale 10mA se možná málo prodává, tak si obchodníci i výrobci kompenzují ztráty vyšší cenou.

doplněno 18.06.12 23:50:

Pro "robertj" (dole): Problém chrániče jako adaptéru bude asi dvojí. Jednak možná některá "noname" krabička nemusí splňovat požadované technické parametry na ochranu a také chránič zasunutý na konci prodlužovacího kabelu, ležící na zemi také není zrovna příliš bezpečný, zvlášť když provedení je většinou určené do interiéru. Asi tak je doporučení míněno.

doplněno 19.06.12 00:05:

Pro "mbrazdil" 14:32 : podívejte se raději ještě jednou, "modrá" a "žlutozelená" svorkovnice by měly být oddělené.

Dobrý den, no mně vrtá hlavou, jestli ten chránič do zásuvky může chránit stejně jako ten vestavěný v panelu. Jestli ano, nechápu proč v manuálu pro filtraci k nafukovacímu bazénu Intex říkají, že mobilní proudový chránič (asi myslí ten zasuvkový) je nevhodný.

Bazény teď asi budou horké téma. :) Chystám se na to příští víkend, děti už o ničem jiném nemluví. Dík za odpověď.

mbrazdil
hodnocení

Dekuji za info. V kazdem pripade jsem se rozhodl pro proudovy chranic na DIN listi, pac mam pro bazen udelanou rozvodnou skrin s 6 A jisticem a 2x casovas. Pro vetsi bezpecnost tam chci proto koupil jeste chranic. Docetl jsem se, ze jsou i chranice s vypinacim proudem 10 mA, ale to v tomto pripade bude asi hodne velky cenovy rozdil od ceny za 30 mA chranic, mam pravdu?

A jestli jse to dobre pochopil, tak chranic se radi az za jistic?

Dobrý den,

chránič na DIN je lepší volba, než vestavný. Použijte chránič 16A/30mA/2p.

Použití 10mA nemá význam, běžně ho nedostanete a je nepoměrně dražší.

Nezáleží na tom, jestli dáte chránič před nebo za jistič (chránič nenahrazuje jistič), jen dejte pozor na to, aby jste např. před 16 A chráničem neměl 20A jistič, jak už napsal kolega výše.

A jen pro kolegy doplním, že už nějaký čas platí nová norma 332000-4-41, která praví, že proudový chránič jako doplňková ochrana k ochraně automatickým odpojením musí být použit u VŚECH zásuvek do 20A, přístupným laikům. Tzn. prostě na všechny zásuvky.

A já s tímto úplně souhlasím, zdraví máme jenom jedno.

hop®

Trošku poopravím, téměř všechny záuvky. Výjimku tvoří třeba zásuvka na myčku, troubu či lednici, umístěná za kuchyňskou linkou...

hop®

Chránič s 30mA je standart, vyhovující, pak jsou ještě s většími hodnotami, ale ty nebudou po Vaše použití...

Zařazení chrániče před jistič nebo za jistič je diskutabilní, většinou řadím chránič a z ním jednotlivé jističe pro chráněný obvod...

mbrazdil
hodnocení

Tak jsem se prave vratil z obchodu a donesl jsem si 1-fazovy proudovy chranic na 25A s chybovym proudem 30 mA. Je to znacka ETI. Co se tyka jistice, tak tam mam ted presne nevim, ale bud 3 A nebo 6 A. Takze ten proudovy chranic mohu zapojit klidne za jistic, zda jsem to dobre pochopil.

Ted ale dotaz, zjistil jsem, ze tu mame cca. 60 let starou elektro instalaci, kde jsou jen 2 vodice tzn. faze a nulak s ochranym vodicem spolecne. Budu mi v tomto pripade proudovy chranic spravne fungovat? Stal me 740 Kc ...

Pokud použijete proudový chránič jen pro vývod na rozvodici pro filtraci, neměl by být problém.

Ale popravdě to začíná být záležitost pro elektrikáře - jistota je kulomet!

mbrazdil
hodnocení

No je to udelano takto. Z baraku je natazena elektrika do rozvodne skrine IP65. Kabel tazeny od baraku ke skrini je 3 zilovy, ale kdyz jsem se mrknul na to jak je to pripojeno, tak nulak s ochrannym vodicem je na jedne svorkovnici a faze na druhe. Ze skrine mam pak vytazeny kabel opet 3 zilovy na zasuvku na kterou je pripojeny pres privodni snuru filtr.

Ve skrince mam hodiny, jistic a 2x casovac. Faze jde p[res hodiny na jistic a z nej na casovace a z casovace na zasuvku. Ted bych chtel pripojit mezi jistic a hodiny prave ten proudovy chranic.

Předpokládám, že nulák s ochran. vodičem je spojený na jednu svorku v rozvaděči v baráku? Je to tak?

Pokud je spojený až ve skříni IP65 je to špatně!

Jakým jističem je jištěný vývod na skříň IP65 v baráku? Doufám že je jištěný...

Ve skříni IP 65 bych osobně dal proud chránič hned na vstup.

Tzn.: kabel, co jde z baráku - fáze na chránič, modrý na chránič, zelenožlutý na můstek. Z chrániče fázi a nulu už jak je teď vydrátováno, takže jejspíš fázi na jistič(e) a nulu na samostatný můstek.

petik1

Tohle řešení má obrovskou slabinu v případě poruchy PEN vodiče v TN-C části (tj. před chráničem).

Já bych to jen poupravil. Fáze souhlas, modrý na můstek (zelenožlutý v přívodu z baráku správně nemá být, ale když už je, tak bych jej zapojil jako modrý). Tento můstek následně UZEMNIT! Tím získáte ochranný (PE) můstek. Z PE můstku modrým nulák do chrániče a z něj na nulový můstek (N). A máte TN-S síť která vás ochrání i ve výše uvedeném případě poruchy PEN vodiče.

Ovšem nejsem revizní technik, je to zapojeno jen s ohledem na princip toho chrániče.

"Zelenožlutý v přívodu z baráku správně nemá být"...?

chlape! Když už nic jiného, tak zelenožlutý by měl být v přívodu vždycky!

Celkově je Váš příspěvek matoucí a zdá se mi, že si pletete pojmy.

hop®

Petik1:*hej**bzum*

zelenožlutý vodič vede z elektrárny až k téměř do každého spotřebiče v každé domácnosti!

zelenožlutý zapojit jako modrý je nesmysl, zelenožlutá barva je vyhrazena pro ochranný vodič a není ji povoleno ani přeznačit na jinou barvu!

takjan*

Kupodivu chránič do zásuvky má v postatě větší citlivost, protože vodič PE prochází také rozdílovým trafem, ale opačně pólován..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]