Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu jak ideálně vyřešit tento problém:
Máme podlahu v přízemí cca 90 m2 v této skladbě:
- podkladní beton
- hydroizolace
- dřevěný rošt křížem - hranoly 2 x 14 cm ( přesný rozestup neznám - cca 40 - 60 cm)
- záklop z coulových prken přibitý hřebíky
- mirelon
- plovoučka
Nyní potřebuju podlahu rozebrat - chceme ji zateplit a vést v ní rozvod topení. Zateplení bude z EPS cca 12cm na hydroizolaci vložené mezi hranoly.
Bohužel, prkna nebyla dostatečně vyschlá/rovná, takže nyní máme na plovoucí podlahu i s mírným vlnobitím. Nerovnost mezi prkny je značná kolem kolem 5 mm i více.
Moje otázky:
- jak nejlépe vytahat hřebíky? v jiných diskuzích zde padlo: odvrtat, vytahat vytahovačkou, přec je toho 90m2
- jak nejlépe vyřešit nerovnosti? zbrousit? čím? nebo jsou nějaké podložky které by i takového nerovnosti vyrovnaly?
- nebo na ty prkna nějakou podložku (mirelon, habra, ..) + OSB P+D? technicky můžeme jít ještě o 2cm výše
Moje původní představa byla prkna vytrhat a místo nich dát 2x OSB 12mm křížem, prošroubovat, ale je to dalších 20 tisíc.
Nějaké nápady?
Podlaha v přízemí nepotřebuje mirelon ani hobru - to je izolace zejména proti kročejovému hluku...
Protože prkna neplánujete pohledová, můžete je vytrhat běžným páčidlem (opatrně, aby se nerozštípala) a hřebíky vytahat/vytlouct - je to výrazně jednodušší, než jakýkoli jiný způsob. Pak se domluvte s nějakým truhlářem/tesařem/stolařem na jejich srovnání na protahovačce - odstraníte jejich prohnutí a sjednotíte tloušťku. Pokud by tohle z nějakého důvodu nešlo, je OSB nejlevnější jinou variantou.
marek
ja mam stejnou resp. stejny zaklop z 1" prken, po zeschnuti nastalo nekde co jsi popsal
ja jsem stim pocital a mel jsem v planu na 1" prkna dat Mirelon a 1x OSB 12 mm prosroubovane k prknum az dodelam hrube prace
takze jsem to i takto udelal a jako podklad pod lamin.podlahu prijde HOBRA 8mm
ted mam naprosto perfektni podklad pod lamin. podlahu, delal jsem take takovy prostor cca 120m2
hreby nevyndavej spise vem vrut a tam kde bude potreba stahni prkno
cena
OSB cca 10 tis.
Mirelon cca 600-700,-
Hobra 8mm cca 50-60,-/m2
vruty dle potreby, ja pouzivam RAPID, 500ks cca 200,-
doplněno 14.06.12 20:18: jinak roztec 40-60cm je tak max. pro 1" prkna, pro 2x OSB, kdyby jsi se rozhosl je to tak tak, bude pruhyb - dle normy, coz me osobne nezajima, ja chci bez pruhybu
ted jsem si az vsimnul, ze chces podlahu rozebrat, ja to delal pajsrem a pomahal jsem si ocel trubhou pres pacidlo a vse v pohode
jeste si spocitej variantu:
EPS + 2x OSB 12mm bez rostu a prken, tato skladba je take mozna, ale chce to rovny podklad
nakonec kdyz budem setrit tak polozena 1" prkna na EPS + prisroubovane desky 1x OSB bude take pevne (vsak si to muzes testnout)
"což mě osobně nezajímá" hezký slovní obrat Robine . Je každopádně sice na jednu stranu pravda, že např. Hobra být v přízemí nemusí, ale když tam bude, tak to trošku zateplí a hlavně vykryje nerovnosti.
repkin
Robine!?!
jj, je nutne neco dat pod podlahu, ja preferuji hobru, mam 100% jistotu, ze me neprdne zamek, coz u levne podlahy + mirelonu muze nastat
Pardon Stando, byl to překlep. Z toho důvodu už nebudu kupovat levnější plovoučku a ani starlon.
Jinak Marku já jsem dělal podle Standovo rady 2x30mm EPS lepené na sobě, pod tím hobra 8mm a mirelon, prkenný záklop, nosné trámy, 200mm izolace, prkenný záklop a rákosový strop. Na to EPS přidjou dvě vrstvy 18mm desek. Co se týče větší vrstvy EPS, nevidím v tom problém u nových domů se takhle dělá podlaha běžně EPS, a pak se to vyleje betonem.
například:
ireceptar.cz/... (25cm EPS 100 Z)
Já tu svou podlahu dodělávám, a jak jsem psal, první nerovnosti vrchního prkenného záklopu chytl mirelon, další hobra, další ten EPS, něco málo pochytá i první vrstva OSB a doufám, že zbytek pořeší druhá vrstva DTD desek, které k OSB přilepím a svrtám k sobě. Zatím mám tu první vrstvu OSB koro hotovou, dva dny po tom chodím a jsem spokojený, jak na pohled, tak i s dlouhou vodováhou. Má to sice ještě nějaké mouchy, ale ty vychytám v další místnosti.
ještě dotatek:
dům už je x let obydlený a na tuto hurá akci mám týden - 14 dnů, během nich musime: vyhlidit mistnosti, rozebrat plovoucku, prkna, zateplit, natahnout rozvody, ...
Betonovat ani rozebirat rošt bych opravdu nerad.
Takze se budu muset ubrat tou jednodušší variantou. I když vím, že zeteplení podlahy nebude idealni.
Líbí se mi ta varianta prkna zhoblovat - protahovačku můžu sehnat. Myslím si, že z nich budou tak 18-19 mm. Ale to už bude asi průhyb?
I řešení od Standy, tedy na stažená prkna mirelon, OSB a hobru se mi zamlouvá.
Mno asi zkombinuju obojí - byla by škoda ty prkna nesrovnat, když už stejně musí (aspoň většin) ven.
Co tedy:
- srovnat prkna a dat je zpet na rošt
- mirelon - přeci jenom nejake nerovnosti asi budou
- OSB P+D (12?)
- hobra
- lamino
srovnani bych moc neprehanel, zalezi jak jsou zvednute hrany a hlavne OSB krizem k prknum!
Čím větší je rozeč, tím bych dával silnější vrstvu desek, já mám rozteč 50-80, prkna 25mm jsem rozebra a dal na sráz k sobě, ono možná to protahování není zas tak dobrý nápad, protože ani ty nosné trámy nebudou stoprocentně do roviny a navíc nevím jak u vás já měl v prknech tak asi pět kilo hřebíků, všechny jsem je vyndaval když jsem je demontoval ze záklopu. Pak jsem měl jednu rozteč 125cm, tak jsem mezi to zasekal ještě jeden trám a je to OK.
doplněno 15.06.12 10:10:Tím že prkna přeříze napůl určitě prohyb nezmírní, ba naopak, budou tenčí a více se prohýbat. Zkuste si to doma, dejte si dva trámky nebo něco, na to dejte prkno, šlápněte na něj, pak ho řízněte napůl a udělejte to znova.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.