Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhlasový poplatek

Od: babajaga® odpovědí: 46 změna:

Dobrý den, máme problém. Tchyně má přihlášenou televizi, rádio ne, protože žádné nemá. Je totiž hluchá, tak by jí bylo k ničemu. V televizi aspoň vidí, jak "běhají panáci" - její slova.

Před pár dny pošta doručila lístek, kde bylo napsáno že podle zákona blablabla je povinna přihlásit se k placení poplatku v případě, že vlastní rozhlasový přijímač. Až potud jsem pochopila. A protože nevlastní, nač platit?

Ovšem dále se píše - cituji: Rozhlasovým přijímačem je hlavně radiobudík, autorádio, minivěž nebo počítač s FM/DVB-T tunerem a televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo programů kabelové TV.

Ano, ta televize se set-top-boxem byla přesně takhle tučně vytištěná. Televizi tedy babča má, digitální vysílání je snad už všude. Za televizi ale řádně platí. Proto nechápu, co má televize společného s poplatkem za rozhlas.

Je tedy opravdu třeba začít platit rozhlasový poplatek, když je vlastníkem jenom televize /a za tu placeno je/? Není to zase nějaký nový způsob, jak z lidí vytahat peníze?

Předem děkuji, pokud mi to někdo objasníte, nemohu pochopit, proč platit za rozhlas, když jej nemá. Jaga.

46 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

4x

DVB-T pásma se používají i k vysílání rozhlasu a televize umí toto vysílání přijmout (dekódovat), tedy je i přijímačem rozhlasovým...

To je ptákovina, že?

Pokud je tchyně opravdu hluchá (má lékařské potvrzení) a žije-li v domácnosti sama (příp. s další(mi) osobou(ami) takto postiženými, může se tímto placení vyhnout. Jinak skutečně musí platit i "rozhlasový poplatek"...

doplněno 14.06.12 08:36:

Osvobození je §4... rrtv.cz/...

doplněno 14.06.12 08:37:

Jo - a je to nejen DVB-T, ale i S a C a kabelovky - protože ta rádia do ´paketu´ cpou taky...

hodnocení

4x

Každý televizor, který přijímá digitální vysílání prostřednictvím vestavěného nebo externího set-top-boxu je schopen přijímat i rozhlasové vysílání. Tím se stává televizním i rozhlasovým přijímačem současně a jeho majitel je povinen platit oba poplatky. Pokud je babička hluchá, je podle zákona č. 348/2005 Sb. v platném znění od rozhlasového poplatku osvobozena. Cit: osvobozeny jsou osoby s úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osoby s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou, pokud jsou osaměle žijící; osvobozeny jsou tyto osoby rovněž v případě, kdy žijí společně v jedné domácnosti.

hodnocení

2x

Zdravím. Odpověděli již rádci nade mnou. Já bych jen dodala a upozornila na to, aby tchyně určitě jednala ve lhůtě (což je, tuším 30 dnů). Ať jim zašle čestné prohlášení, že je hluchá, tudíž je od poplatku osvobozena. Když se nedodrží lhůta na jejich výzvu, tak pokuta u rozhlasového přijímače činí 5.000,- Kč, u televizního dokonce 10.000,- Kč. A těžko se pak s nimi dohadovat. Tak na to pozor. Hezký den.

doplněno 14.06.12 10:08:

Ještě dodatek pro přehled: Kdy platit rozhlasový poplatek a za co :

• Za jakýkoli klasický rozhlasový přijímač nebo za možnost příjmu Českého rozhlasu přes set-top-box. Konkrétně pak:

• DVB-T: pokud přes set-top-box přijímáte zemské digitální vysílání České televize a televize Nova v přechodném multiplexu A (ve stejném multiplexu vysílá sedm okruhů Českého rozhlasu)

• DVB-S: pokud přijímáte službu CS Link nebo sledujete televize na satelitní pozici 23,5 stupně východně (na stejné pozici jsou volně dostupné všechny programy Českého rozhlasu)

• IPTV: jste-li odběratelem jakékoli programové nabídky IPTV, protože Český rozhlas ve všech vysílá ze zákona

• Kabelová televize (včetně DVB-C): platí totéž co u IPTV

• Mobilní telefon: pokud obsahuje tuner pro příjem rozhlasového vysílání

• MP3 přehrávač, walkman: pokud obsahuje tuner pro příjem rozhlasového vysílání

• Počítač, notebook: máte-li kartu pro příjem DVB-T nebo analogový rozhlasový tuner (nikoli připojení k Internetu)

www.digizone.cz/clanky/platite-rozhlasovy-poplatek-za-set-top-box/

hodnocení

1x

Platit se musí za každý přístroj který je schopen přijímat rozhlas,tedy i za počítač.Ale polatek se platí jen za jeden přístroj a platí na vše.Zdravotně postižení musí doložit lékařskou správu a pak mohou mít nějaké úlevy.

lidus*
hodnocení

0x

Jaguš, Bruno jako vždycky správně odpověděl co říká zákon. Doložte kopii lékařské zprávy, že je babička hluchá, čestné prohlášení nestačí.

doplněno 14.06.12 15:02:

Osvobození od poplatků r. 2012 (cit.)

Od placení jsou osvobozeny jen tři skupiny lidí. Jednak ti, kteří přijímač skutečně nevlastní. Dále ti nejchudší (jednotlivci nebo domácnosti, jejichž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí byl nižší než 2,15násobek životního minima). A podle zákona také "osoby postižené oboustrannou hluchotou nebo slepotou".

buss
hodnocení

0x

No jednoduché a prosté, protože pak na tu TV lze přijímat i rádio. Ovšem pokud bydlí sama, tak by si měla od doktora nechat hluchotu potvrdit a toto jim zaslat jako důvod, proč neplatit poplatek za R. Chce se to podívat na zákon a jednat podle něj.
Proč platit? No dyť je to v zákonu. Nech si odstřihne elektriku.

Jsme blbí občané a necháme se pokadit. Podle toho by jsme mohli být všichni trestáni, protože máme možnost krást, za nohy chodníkovou daň a podobně. Kolik z těch rádií je "státních"? Ať si je zakódují. Potřebuji to "státní"?

hodnocení

0x

Přišlo mi to taky a osobně to považuji za "zločin".Nemám doma rádio,žadné,ani autorádio,neboť nemám auto,ani minivěž apod.Dokonce i v práci máme zakázáno poslouchat rádio.To že do multiplexu nacpali i jakési podivné rádia mě nezajímá.Já jsem si koupil TV na příjem TV.Nevím,který blb by si kupoval TV kvůli tomu,aby na ni poslouchal rádio.Já tuto "službu" nechci a tak nevím,proč bych měl za ni platit.Ať si to zakódují a kdo chce,ať si koupí dekodér a zaplatí si poplatek.

Podle mě je to stejný princip,jako když tu byli pokusy o poviném placení kocesionářských poplatků každého,kdo má zavedenou elektřinu.

TV se set-top-boxem není primárně určena k poslechu rádia a tudíž by od tohoto měla být osvobozena,dle mého názoru.Já si myslím,že tohle by se mělo napsat ombudsmanovi,že by se měl ten zákon změnit.Opravdu nevím,proč bych měl platit za službu,kterou nechci,ale někdo mi ji nacpal.

V tomto případě se veřejnoprávní medium chová jako libistická organizace a to by nemělo být.

karelz*
hodnocení

0x

Nezbývá než odhlásit také televizi, a chovat se jako ONI

jirbar*
hodnocení

0x

Platit se musí i za brambory. Syrová brambora, sluchátka a dioda jsou schopny rozhlasového příjmu.

hodnocení

Všem vám děkuji za Vaše rady i zkušenosti. Pochopila jsem už, jaký problém se skrývá v obyčejné televizi či počítači. Ale stejně mi to tu připadá jako Kocourkov. Stejně, jako bych si šla koupit podprsenku, ale v prodejně mě donutili si k ní koupit A ZAPLATIT i kravatu.

Jsem z toho dost rozladěná, přesto vám všem děkuji za objasnění problému. Hezký večer - Jaga.

Jsou to koncesní poplatky.Každý přenos signálu něco stojí,vysílače,zesilovače,autorská práva atd..Za komunistu se platilo jak z přijímače doma tak i za autorádio. Dnes platíte jen jednou.Určitě byste nebyla ráda kdybyste tyto služby provozovala platila provoz i autorská práva a někdo cizí by využíval Vašich služeb zdarma.Jen za komunistu bylo vše naše.,Teť jste bohužel v kapitalismu a za vše se musí platit.Chtráci co nechtějí platit se vymlouvají ,,Já nemám rádio" ale rozhlas mohou přijímat i jiným systémem ,septobox,počítač,MP3,mobil,počítač atd Postižení lidé mají ůlevy,ale musí si to vyřídit. Brambor a kravata mluví o ...

V Německu přitvrdili více než u nás. Od roku 2007 má povinnost platit rozhlasový poplatek i uživatel PC připojený k internetu, stejně jako v ČR. Od příštího roku však tento poplatek budou platit všechny německé domácnosti bez ohledu na to, zda nějaký přístroj mají nebo nemají.

buss

Kristapána, je třeba pochopit, že MOC dělá jen to co jí dovolíme!

repkin*
hodnocení

0x

Bohužel, ač se to v tomto případě zdá na škodu, tak když se pohrabete v nastavení televize, zjistíte, že chytá také rádio, tudíž babička vlastní v podstatě rozhlasový přijímač v podobě DVBT settop boxu a televize. Mě se také nelíbí platit tyto poplatky celkově, neboť na ČT1,2,4,24 apod. se nedívám, radiožurnál, frekvenci 1 apod. také neposlouchám a ostatní televize a rádia jsou placeny ze sponzorských darů, takže také nevidím důvod proč platit. Bohužel nejsem natolik právně vzdělaný, abych si to dokázal obhájit i např. před soudem.

mowla*

Tak, jak je zákon postavený, nejsou argumenty (navíc velmi těžko prokazatelné) o nesledování státních kanálů (tedy ´živených´ z koncesionářských poplatků) vůbec relevantní.

BTW - je ještě jedna varianta, jak se placení vyhnout - výjimka ze zákona je stanovena pro osoby, jejichž příjem (domácnosti) je nižší, než 2,15-násobek životního minima - §4, odst. 2. zákona ( rrtv.cz/...

vlazy*

Podle toho zákona §4, odst. 2, písm. a by od rozhlasového a televizního poplatku měli být osvobození jednotlivci jejíhž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí je nižší než 2,15 násobek životního minima. Pokud jsem dobře hledal tak v současné době by životní minimum mělo být pro jednotlivce 3410 Kč za měsíc. 2,15 násobek z toho by byl 3410 x 2,15 = 7331,5 Kč. Znamená to snad to, že když někdo nemá větší příjem než 7331,5 Kč těch tak může zažádat o osvobození od rozhlasového a televizního poplatku? V uvedeném zákoně se ale píše o příjmu za kalendářní čtvrtletí. Znamená to to, že se jedná o součet příjmů za 3 měsíce a proto by na osvobození od toho poplatku neměli náriok ti jednotlivci kteří mají celkový příjem za 3 měsíce vžší než 7331,5 Kč? Takových lidí s nízkými příjmy je asi dost a né všichni asi ví, že mají nárok na osvobození od rozhlasového a televizního poplatku a platí ho asi zcela zbytečně.

Neplatíte za tv nebo radio přístroj,ale za příjem radio nebo tv signálu a náklady s tím spojené.Kdyby to bylo dobrovolné kolik lidí by tyto polatky platilo?Doposavaď příjem českých a slovenských programu na satelitu bylo zdarma,ale od září jsou zpoplatněny částkou 36 Kč měsíčně I já zastávám názor vše zakodovat a platit jen co chci.poslouchat nebo sledovat.. Myslím však že by to bylo o hodně dražží.

jirbar*

Vymejšlíš si a to hned 2x.

Tady si to přečti Nejni to celé z obavy aby se to sem vešlo.

doplněno 15.06.12 09:39:

Promin spletl jsem to.

Rozhlasový poplatek

Zažaluji je pro klamavou reklamu! Když jsem si CS Link pořizoval, tak deklarovali doživotní poslech českých kanálů zdarma.

cepagis*

"Ostatní televize a rádia jsou placeny ze sponzorských darů" - vskutku zajímavá dedukce*smich*

repkin*

blbě jsem to napsal, myšleno z reklamy a ne z darů, i když v době rátovek v podlaze se není čemu divit*haha*

cepagis*

Pochopil jsem, ale musel jsem si "rejpnout". Takže sorry:)

buss
hodnocení

0x

No a co s tím budeme dělat? Rádio do každého rohu? Ani to neohřeje...
A to jsem ho z jara odhlásil...

doplněno 15.06.12 10:41:

jirka22, já bych rád uhradil službu, kterou používám a razím, každý ať si hradí co spotřebuje, včetně třeba hrazení jídla, pobyt v nemocnici, těch nákladů, které nejsou léčebné. Solidárnost má své meze. Ale já rádio neposlouchám, nemám ani v autě, stačí mi ty dřísty v TV! Tudíž ať si to zakódují. A též nepálím hudbu na CD. Ale kolik by pak vybrali, že ano. Jak to, že v SK poplatky padly? Proč mi "stát" něco nutí co nechci, nepoužívám? Okrádá mě, způsobuje mi škodu.
Proserou se jinde miliony z daní a to je OK.

doplněno 15.06.12 11:29:

Nejlépe bude si přečíst zákon č. 348/2005 a budete v obraze.

doplněno 15.06.12 12:04:

gita 65 ono je to trošku jinak, jste sice v jednom baráku ale i jedna, společná domácnost? Pokud ne, máte smůůlu.

Zachováme se jako slušný člověk,ne jak ty které stále kritizujem ve vládě.Každá služba něco stojí. Vy taky zadarmo pracovat nebudete.Když půjdete do kina tak zaplatíte nejméně 100Kč za film DVD taky 100Kč koncertě100kč polatky za TV a rozhlas stojí na měsíc směšných 180Kč Invalidi a v hmotné nouzi neplatí.Musí si to jen vyřídit.Že platit musíme všichni? Kolik lidí v minulusti a ještě dnes tyto služby využívá bez placení? Proto vznikl zákon o poviném placení koncesionářských popladcích. Z každého přístroje ktarý je schopen přijímat TV a rozhlas,aby se lidé nevymlouvali já nemám to,či ono.Poradím Vám jak na to TV stará tak dvacet roku ta nemá Rozhlas, mobil před patnácti roky taky neměl rozhlas a když nebudete mít nic jiného tak rozhlas platit nemusíte.

Vy žijete sám?Nemáte rodinu která se taky na nic nedívá nebo neposlouchá.Platí se přeci jednou za celou domácnost.

gita65
hodnocení

0x

No to je tady hrozný. Já odhlásila v lednu placení rádia protože žádné nemám. Ale jak tady čtu tak asi budu muset opět přihlásit. Syn bydlí tady semnou ale v patře. Platí radio a televizi má na Digi Tv a platí. Já mám televizi také ale Digi mám od syna jako podvojné vedení. Mám jen takové čidlo. Žádnou krabici nemám jak syn. Je kabel veden husím krkem a mám to čidlo. To tedy také musím platit rozhlas když mám takto vedeno Digi Tv? A musím tedy platit když mám počítač? Žádnou hudbu přes počítač neposlouchám.

Nechtěla jsem zakládat novou diskuzi můžete mi tedy polopatě to vysvětlit? Když syn rozhlas platí a já dole mám přípojku na Digi Tv a počítač ale žádné rádio nemám? Bydlíme v domku.

ladaadal*

Bydlíte v rodinném domku společně, tudíž stačí, když platí poplatek syn. Jiné by to bylo jen v případě, že jde o dvojdomek. Jestli v jednom domku bydlí 1 nebo 30 lidí (mluvím o rodiiném domku), platí se pouze jeden poplatek.

doplněno 15.06.12 10:13:

A na rovinu. Pokud někdo neplatí, kdo mu jak dokáže, že tu televizi či rádio má doma? Domů mi nikdo cizí nesmí, pokud nejde o policii s povolením k prohlídce.

OSA tuto možnost kontroly má.

ladaadal*

V pořádku, a může mi někdo vysvětlit, jakým právem bych ji měl pustit do domu? Mám oplocený pozemek po kterém běhá 70ti kylový pes. Pokud nepřijde s policistou a nepředloží potřebné doklady, ani se nebudu namáhat vylézt z baráku a odemknout branku.

To neni vůbec těžké.Agentura co polatky vymáhá nafotí v noci svit TV obrazovky z Vašeho okna,Může si zjistit vaše tv čislo no a každý mobil má i příjem rozhlasu .Signál z mobilu taky neni těžké zaměřit no a pak trestní oznámení ,policejní vyšetřování,soud,pokuta,placení poplatku zpětně dva roky plus náklady stím spojené Vyplatí se toto riskovat?Ta agentura je placena z vymožených poplatku tak udělá i nemožné aby Vás dostala.Zašel jse už do extrému ale možné to je.

fram

Co nafotí? Já např. si pouštím DVD filmy na notebooku (TV nevedu) a tudíž také vzniká blikavý svit. Oni poznají rozdíl, až budou večer fotit?

To zjistí až při vyšetřování zda mate v noubuku TV kartu nebo zda vlastníte mobil který je shopen přijímat rozhlas. Stačí aby se agentůra měla čeho chytnout.A pak trestní oznámeni které bude muset policie prošetřit a pak ten kolotoč o kterém jsem psal. Věřte že dobře vím o čem píši.

lidus*

ladaadal: Ze zákona pokud je elektřina, poplatek se platí ať už TV a rádio máte či ne. Osvobození od poplatku je dáno opět zákonem, o tom je tu rovněž psáno.

doplněno 15.06.12 11:10:

svladmel.estranky.cz/...

cepagis*

"Ze zákona pokud je elektřina, poplatek se platí ať už TV a rádio máte či ne" - Liduš, na to jste přišla jak? Koncesionářské poplatky snad platí dle zákona pouze vlastníci přijímače (TV, rádia, PC s TV kartou, PC s internetem, mobilu s možností příjmu, tabletu, autorádia atd...), v žádném případě ten, na koho je napsána elektřina. Tenhle mylný názor možná vznikl tím, že agentura, která má pro ČT a ČRo vymáhat poplatky, si takto práci zjednodušila a obeslala všechny, kdo mají zavedenou elektřinu a zároveň nejsou koncesionáři...

lidus*

cepagis.pozorně si přečtěte mnou vložený odkaz. cit.

Podle zákona je musí platit každý, kdo odebírá elektrickou energii. Povinnosti se lze nicméně vyhnout vyplněním čestného prohlášení, že v domácnosti nikdo nevlastní televizní přijímač. "Pravdivost takového tvrzení si dokážeme poměrně snadno ověřit," říká mluvčí České televize Ladislav Šticha.

cepagis*

Liduš, Vy jste napsala, že "Ze zákona pokud je elektřina, poplatek se platí ať už TV a rádio máte či ne" a pak vyjímky, které od placení osvobozují. Jenže tak to není! Zkuste se podívat do toho zákona 348/2005 Sb. O rozhlasových a televizních poplatcích. Zákon sice říká, paragraf 3, odstavec 4 o napojení na distribuční soustavu, že (zjednodušeně řečeno), kam vede proud, tam budou mít i televizi. Zároveň se na stejném místě však píše, že na pokud na písemnou výzvu ČT či ČRo prokážete (čestným prohlášením), že nemáte zařízení schopné přijímat jejich vysílání, poplatek neplatíte. Ale toto není osvobození od poplatku, to by bylo v případě, že TV či rádio vlastníte a přesto nemusíte platít. Takže ještě jednou - poplatek platí vlastník zařízení, které je schopno přijímat veřejnoprávní vysílání, ne ten, kdo má elektřinu.

ladaadal*

Lidus, to jo, ale platí-li se v domě poplatek, je jedno, jestli tam je 1 televize nebo jich mají 10. Jestliže paní žije v domě se synem, který už poplatky platí, je zbytečné, aby těm zlodějům přispívala ještě ona. Jde o 1 dům nikoli o činžák.

doplněno 15.06.12 12:27:

Jojok,Lidus, tak jsem tomyslel. Jinak to vlákno, jak ses ptala na tu chalupu jsem taky zaregistroval*smich*

lidus*

ladaadal-koukám, že myslíme to stejné, jen si nerozumíme. Máte samosebou pravdu, 1 dům-100tv-1poplatek (u podnikatelů je to jinak), já to nyní právě řešila na chalupu co je manžela a otec co tam platil zemřel, i to je snadné (DÍK dobrým rádcům co mi poradili jak postupovat), platíte jen 1x i když žijete půl roku na chalupě a druhý půlrok v místě trvalého bydliště a i když máte 10 chalup a 100 televizí, (pokud je to k podnikání platí se z každé). Formulář má každá pošta.

gita65

ladaadal- moc děkuji za odpověd. Ano bydlíme v jednom domku. Syn v patře já dole. Syn jinak všechno platí. Já si platím jen televizi internet platíme na půlku a Digi Tv máme v pronájmu a platíme také na půlku. Moc děkuji Gita.*slunce*

Zajímavé do diskuse. V případě,že polatek se vstahuje na rodinný domek jedné rodiny tak polatek z TV byste platit nemusela.Vpřípadě že syn má rodinu Jedna bytová jednotka a vy jste druhá rodina druhá bytová jednotka platit musíte.Dnes TV mají i zabudovaný přijímač rozhlasového vysilání tak platit i z rozhlasu. Starší TV mají septobox ten taky přijímá rozhlas.Postupně prověřuji ty co platí poplatek z TV a ne z rozhlasu,těm posílají upomínky protože je dnes nemožné nemít doma přístroj co může přiímat rozhlas

TV, rozhlas a technika kolem plus majitelé písní,filmu atd..zaměstnává mnoho lidí a ti chtějí taky svou mzdu.

roland*
hodnocení

0x

Prosím o odpověď na otázku. Když přihlásím dnes rozhlas. Budu platit poplatek už za červen, nebo až za červenec. Ď.

Dneska už ho asi nepřihlásíte(jedině v Jindřišské) ale nahlašte si ho od července.

roland*

Po netu to jde kdykoli.

vlazy*

Bylo by možné upřesnit kde konkrétně a jak to po tom netu jde?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]