Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střešní okno - zabudování

Od: kocicka* odpovědí: 13 změna:

Prosim o radu,v této záležitosti.Potřebuji zabudovat plastové střešní okno,ale jeho rozměr- šířka je větší,než je vzdálenost mezi trámy,muselo by se z každé strany z trámu odříznout 4,5 cm ,celková šířka trámů je 15 cm,střecha je eternitová. Je to konstrukčně řešitelné?Dík za info

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Řešitelné to je - trámy lze přeplátovat (případně i vynést do sousedních) - ale tohle bych určitě neřešil na dálku - vezmi tam dobrého tesaře, ať se koukne a poradí nejen podle šířky okna a rozteče krokví...

ladaadal*
hodnocení

0x

Řešitelné to samozřejmě je, ale jak už bylo psáno, bez výpočtů a šílené práce (a to nepůjde bez dobrého řemeslníka). jen mě tak napadlo, nebylo by jednodušší a lacinější okno prodat a nechat si udělat přesné dle rozteče trámů?

kocicka*

To by bylo,ale asi je velký problém prodat okno 940x1400mm,Kdybych sehnala kupce,šla bych do toho.Třeba máš nápad,ale přes několik bazarů na internrtu se to nepodařilo,třeba jsem nezvolila dobrou taktiku,nemam s prodejem zkušenosti.

hendas

Dobrý den, je to okno Velux? Plastové? Nové? Nepoškozené?

kocicka*
hodnocení

Okno je fungl nové,ještě s ochrannou folií,je plastové,dovnitř bílé,ven hnědé,včetně olemování pro střechu s rovnou krytinou. Velux snad ani plastová okna nemá.jde o okno Skylight

rv*
hodnocení

0x

Podívejte se o krokev vedle. Třeba tam rozestup krokví bude větší.

kocicka*

Bohužel není.

ladaadal*
hodnocení

0x

Kočička: Nejsem v tomto tolik zběhlej, abych posoudil, zda to je a jak hodně atypické, ale pokud můžu poradit, šel bych cestou výpočtů. Tesař , možná statik, pokrývač - cena překopání těch trámů se vším všudy. Firma na okna - výroba nových oken s montáží eventuelně zkusit domluvit protiúčet za tyhle větší nebo nějakou větší slevu, když jim je přenecháš. Asi to kdekdo neudělá, ale třeba budeš mít štěstí. Pokud ne, vzal bych obě ceny a pokusil se ty okna prodat tak, aby mi to vyšlo levněji než to překopávání. Rozpočty ti řemeslníci udělají zdarma, možná jestli do toho bude zasahovat statik, tak mu budeš muset zaplatit, ale pak si na papíře sesumíruješ, co tě vyjde levněji, nebo časově lépe, nebo třeba s menším bordelem. I když ten asi bude u obojího podobný. Sundat šablony, vyříznout díru, dát okno. U těch trámů bude potřeba sundat víc šablon, prkna, pak předělat trámy. Rozhodně bych se snažil radši k těm novým oknům. Jen můj názor, třeba ti vyjde, že bude levnější to překopání trámů, těžko říct. Ještě počkej, až se tu objeví Milancukrar, ten má o těhle věcech dost velký přehled.

kocicka*

Stále čekám,že se pan Milancukrar objeví a řekne svůj názor - opravdu bych chtěla názor někoho,kdo se vyzná. Na rady typu - zkus prodat, si vystačím sama. Lze tohoto pana,nějak kontaktovat?

ladaadal*

Zkus mu napsat vnitřní poštou, to by mohlo zabrat. Třeba je na dovče nebo má moc práce a staví se tu o víkendu.

repkin*
hodnocení

0x

Nepotřebné věci se dají prodávat na aukro.cz sám tam často nakupuji a občas i prodávám. Pokud okno nejde na tohle konkrétní místo, nešlo by jinam? Hlavně problém s rozměry jste měl/a řešit dříve, než jste okno zakoupil/a. Jak bylo řečeno výše, pozvěte si domů tesaře popřípadě někoho, kdo dělá střechy, ať se na to podívá a zhodnotí Váš současný stav. Samotné zeštíhlení trámu bych nedělal, neboť se krov v těchto místech oslabí a může dojít k prasknutí a např. i následnému narušení statiky nejen střechy, ale i celého domu. A kvůli špatným rozměrům okna přijít o střechu nad hlavou za to myslím nestojí. Takže je možné jak bylo uvedeno přidat z boku trámů další trámy, kterými by se to překrylo a jistým způsobem, pravděpodobně sešroubováním je k sobě spojit. Potom by zeštíhlení původních trámů bylo na místě, ale skutečně zoodpovědně Vám to posoudí až odborník, který uvidí konkrétní situaci a poradí konkrétní řešení (např. síla spojovaných trámků, velikost a pevnost závitových tyčí, popř. jiného spojovacího materiálu a samozřejmě třeba také úplně jiné řešení). Já když jsem dával střešní okno do koupelny tak jsem na tom měl několik zajímavých obrázků, jakými způsoby lze instalaci řešit, ale před týdnem jsem to již vyhodil.

nm
hodnocení

0x

takže já bych to řešil bez statika. ubral bych z jednoho trámu 5cm a z druhe strany tren trám zpevnil ocelovým pásem. paák bych to samé udělal na druhém trámu. Nedělejme z toho vědu...

neb bych to přeplátoval jiným trámem.

Už jsem viděl i nastavované trámy, přeplátované pouze dřevěnou latí, a střecha už několik desetiletí drží, takže toho co říkáte vy bych se vůbec nebál a udělal bych to tak :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]