Nejste přihlášen/a.
zdravím,,,zajímalo by mne ,,proč se nestaví jako dříve z OKÁLU ,,,,,,,,,,Tyto domy stojí dodnes,nikdo v nich nezmrzl .Z čeho je ten materiál?
doplněno 14.06.12 12:56:a z čeho je tohle?
doplněno 14.06.12 13:03:a unimobuňky se nedají použít jak barák? Když se zateplí?jaký je to materiál. Jako OKÁL:?
okaly se stále staví. ale vypadají trochu jinak než dříve, dělá se na ně běžné zateplení polystyrenem a omítka, takže ani nepoznáte, že to není klasicky stavěný dům.
Je postavený tzv. sendvičově, tzn. z dřevěných panelů s izolací odolných vodě atd... tady je bližší info:
doplněno 13.06.12 15:07:je to pokračovatel (stejný podnik jako za totality) Okalu...
taky chcem stavět,vybíráme firmu,nakonec se asi rozhodneme pro firmu Ground speed.Dívali jsme se po jejich domech,maj nízkou náročnost-sezóna topení kolem pěti tisíc a hlavně staví dost rychle.Teď jsme se byli podívat na palmovce v Praze 8,kde zrovna dokončili hrubou stavbu a majitelé jsou taky spokojený,prej to nestálo ani milion a dělaj jim i čističku na vodu.nakonec prej namontujou solárka na střechu pro vohřívaní teplý vody
Staví - domy tohoto typu dneska staví kdekdo - akorát už se to nejmenuje OKAL - pravděpodobně proto, že šlo o chráněnou známku (např. býv. Rudných dolů) a nebo proto, že díky velmi někdejší nekvalitní montáži získaly ne úplně dobrou pověst.
Dneska se tomu říká např. sendvičová konstrukce dřevostaveb, jde o - zjednodušeně řečeno - dřevotřískové panely, které se vyrobí někde a na místě stavby jen poskládají dohromady. Výhodou je vysoká rychlost výstavby, nevýhodou menší možnost ´klientských´ změn...
Okál nebo jinak taky šumperák má švagrová 5+1 na Šumavě, topí plynem-za zimu cca 30 000 včetně karmy + v hale má krb na dřevo s rozvody do 2 malých pokojů. Dřevo je v Boleticích zadarmo. Je to krásný dům a nevšimla jsem si, že by měl moc chyb. Proč už se nestaví? Asi proto, že ho vymysleli za komunistů, to je totiž důvod proč se v tomto státě nedělá spoustu dobrých věcí.
doplněno 13.06.12 18:34:Dík za info u nás se to prostě nikdy nerozlišovalo, říkalo se má Okál nebo má Šumperák a já si dodnes myslela, že je to jedno a totéž. Prostě Okál vyráběný v Šumperku. Vidíte, díky vám jsem dnes zase o něco moudřejší.
Skutečně si nelze plést jablka a hrušky.
doplněno 13.06.12 17:29:Tohle je Šumperák
doplněno 13.06.12 17:32:Původní OKAL vpravo nahoře, popřípadě tařadovka
doplněno 13.06.12 17:34:A rekonstrukce OKALu
doplněno 14.06.12 23:28:A OKAL se vyráběl v Rýmařově. V Šumperku možná bylo ředitelství RD.
Trochu se peltete Okal je v podstatě dřevěný,z dnes již překonaného materiálu a Šumperák je zděný,celý!
Co to je překonaný materiál? Já mám taky dřevostavbu ,ale pobitou prkny.To je taky překonaný materiál Nějakou omítku bych si na domek nedal .Chci mít jistotu , že to něco vydrží
okál byl z drěvotřísky nebo dřevovláknité desky a za lepidla se používaly tehdy dostupné chemikálie ne vždy zcela zdravotně nezávadné.dnes máte "okály" všude akorát to není vidět, kdy jsou domy z OSB desek a sádroše a vaty mezi tím a na povrch je natažena omítka. Princip je tedy podle mě podobný. Jiknbak okály hrozně vrzaly, nebylotopříjemné a vše bylo přes stěnu slyšet, dnes je doba naštěstí lepší a i materiály jsou nohem lepší zato drahý jak potvora (všecko). M.
Blbost, asi máte špatné nervy. Nespat v OKALU a navštívit lékaře
doplněno 14.06.12 23:25:Nemusím. Bydlím 40 let. Máme jich sedm a nikdo si nestěžuje. Průzvučnost je jedině z podkroví pokud je. Souseda nemohu slyšet ani kdyby to byla řadovka. Dřevo pracuje občas to lupne. Lupe i ta supermoderní stavba v Praze kde "praskaly" sloupy.
Záleží taky na údržbě. Pokud se jednalo o "přidělený" OKAL asi bych se nedivil.Dva si teď koupili mistři zedničtí a určitě věděli do čeho jdou. Po menší rekonstrukci baráky jedna radost.
jendo, voda je potvora, zatímco cihla vyschne tak v dřěvostavbě je jakákoli přítomnost vody velkým problémem.
Nevím ,proč bych měl mít problémy s vodou. Já mám pod prkny(fasáda) paropropustnou folii.Takže vlhkost jde stěnou ven a mám odvětrávanou fasadu. Takže rozhodně moje stavba přežije ty domky obalené polystyrenem.
A protože jsem stavěl svepomocně ,tak jsem nepoužíval do stěny drahé materiály(osb , kovové profily pod sadroš).Firmy staví jinak.Jak říká náš šéf - musíme dělat vyrobky s vysokou přidanou hodnotou (drahé) ,aby si dali vysokou marži . Ta se lépe schová za drahé materiály.Žadná firma nechce dělat LEVNĚ
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.