Nejste přihlášen/a.
zná někdo firmu ,která dá do špaletového okna dvojsklo a jak se to provádí_
No už jsem to párkrát dělal a už děkuji nechci. Ve svý podstatě vyndáš z křídla sklo, vytaháš všechny trojúhelníčky, hřebíčky a podobný věci a vrchní frézou uděláš větší falc, neboli polodrážku. Pak si naděláš lišty, neb dvojsklo se lištuje a zalištuješ skla. Problémem může být už trochu načnutý rám křídla, který se po vyfrézování většího falce dost zeslabí a pak už drží pohromadě jen silou vůle. Největší problémem bývá, že se po vyndání skla přehlédne nějaký hřebíček, či jiný kus železa a to pak stopkový frézy jen hoří a nestačí se vyměňovat.
Už jsem to viděl. Podle mě práce absolutně k ničemu. Špaletová okna se neinstalují snad padesát let, takže i když vyměníte skla (a kvalitní termosklo také něco stojí), pořád budete mít stará okna, která nelícují a profukuje jimi. Takže zase těsnění atakdále atakdále... Při dnešních cenách plastových oken je to dle mého názoru absolutně nerentabilní...
No, něco na tom bude. Ovšem asi jako všechno, má to svý pro a proti. Je fakt, že dávat dvojskla do nějakých starých vyšeptalých oken je krok zpátky, v lepším případě stranou, ale určitě není krokem vpřed.
Taktéž není krokem vpřed měnit špaletový okna za plastový. Když už jednou v baráku jsou špaletový okna tak jedině vyměnit za nový špaletový okna. Ve venkovních křídlech dvojsklo a vnitřní křídla řádně utěsnit. Takovým oknům nesahají plastový ani po kotníky. Ale jako všude, o peníze jde až v první řadě a ty špaleťáky jsou holt dražší. Ale dělám je skoro pořád.
Nevím proč by se měla špaletová okna měnit zase jenom za špaletová? Viděl jsem dost zdařilých rekonstrukcí, kde se špalety nahradily plastem (dřevem) a vzniklé místo dalo vyniknout širšímu vnitřnímu parapetu. A nezdá se mi to na škodu. Jedině, kde to smysl má a jen a jen kvůli vzhledu, je dům s historickou hodnotou. A tam se dají na zakázku vyrobit nová špaletová okna a do nich dvojsklo vsadit již při výrobě. Ale to se bavíme cenově někde jinde, z dotazu jsem pochopil, že tazatel chce izolační dvojskla dávat do špaletových oken z toho důvodu, aby ušetřil...
Ano, tazatel se ptá o výměně dvojskel, ve snaze zachránit co se dá. Samozřejm, že se to dá, i do starých a vyšeptalých oken se to dá dát, ale není to už prostě ono.
Dost se mění špaletový okna za plastový, či dřevěnný Eurookna, ale jak jsem již napsal výše, špaletový okna jsou kvalitnější než Eurookna, tak z toho důvodu doporučuju je vyměnit zase za špaletový.
V podstatě zopakuju co už bylo napsáno - záleži na celkovém stavu oken a rámů zvlášť, na jejich masivnosti. Záměna skel za dvojskla chce jemnou práci (drahá), dvojskla sama o sobě jsou dost drahá (malé velikosti - pracné)... Pokud netěsní samotné rámy (což lze předpokládat), nemá taková oprava cenu (dodatečná těsnění zvyšují mechanické namáhání frézováním ztenčených rámů)... Pokud jsou jinak v pořádku, má smysl to zkusit - viděl jsem takovou práci po cca dvou letech od provedení - a byla perfektní... Výměna oken za nová špaletová je samozřejmě lepší - už kvůli záruce...
BTW - výměna starých špalet na staré chalupě za nová plastová okna jsou na ´pár facek´... Skoro jako předstírat členění okna na malé tabulky vloženými plastovými lištami - nedejbože zlacenými! I to už jsem viděl...
Máme na dome cca 40 ročné špaletové okná,m ktoré boli robené na mieru stolárom, sú pomerne masívne a drevo je zdravé a atk som dala do nich dvojsklá s prestupom 1,3 z tospur.sk/... aj zo zafrézovaným tesnením. Predtým som oslovila tri firmy a od dvoch som dostala referncie z našej obce , kde boli okná robené v rokoch 2005 a 2006 a ich majitelia boli spokojný. Firmy sa líšili v kvalite montáže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.