Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stará okna - fermež?

Od: jenduel odpovědí: 4 změna:

stojím před otázkou, čím renovovat stará okna plus vstupní dřevené dveře. když jsem to dělal minule(opálit, obrousit, penetrace, barva), řekl jsem si že už tu pistoli(jo jinak značka Asist a pořád drží :) ) nikdy nevezmu do ruky. bohužel, vezmu. chyba asi byla použití vodou ředitelné barvy - eternal. prý lepší na toto syntetika. určitě taky bude stát za zmínku, že jsou to okna stará 80 let a dřevo už je na některých místech "vyšeptalé", měkké, taková ta vlasová struktura. na druhou stranu, stačí když to splní účel na 5, 7let.

prosím tedy o radu, jak postupovat. opálit, obrousit a další vrstvy které?

-syntetika, fermež? a tam kde je dřeve vyšeptalé, přetmelit dřevařským tmelem?

a pak taky bych poprosil o zkušenosti s nějakým bezbarvým lakem. vstupní dveře jsem totiž dneska opálil a vypadají krásně. je mi líto je natřít barvou (bohužel jsou stejně staré jako ta okna,,takže ten samý případ),,, opět ale stačí, když to vydrží 5,7let

postup tedy: obrousit, něčím namořit a bezbarvý lak? nebo je to špatně?

děkuji děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

1x

Pokud bylo dřevo původně napuštěné fermeží, určitě bych nedoporučil vodou ředitelnou barvu/lak (i když to výrobci nezavrhují), také s tím nemám dobrou zkušenost.

Opálit, zvětralé dřevo určitě přebrousit a přetmelit, případně dotmelit do roviny. Natřít pak syntetikou a nebo - lépe, dvousložkovou polyuretanovou barvou, existuje i bezbarvý lak - na krásné dřevo. Dobře udělaný polyuretan je odolný vůči UV, povětrnostním vlivům i mechanickému poškození...

doplněno 12.06.12 10:00:

Dobrovolně se přiznávám, že jsem ty dveře a okna natíral asi před deseti lety, takže onen lak, pokud se ještě pod stejnou značkou prodává, si fakt nepamatuju. Ale kromě pár škrábanců na spodní straně vstupních dveří vypadá jako nový...

jenduel

díky díky. máte nějaký tip na polyuretanovou barvu?

tohlefunguje
hodnocení

0x

Tady je dobrý návod. Opálit, za tepla napusitit horkou fermeží, přebytek setřít, pak natřít směsí syntetické a fermežové barvy:

dumachalupa.cz/...

takjan*

Škoda, že jsem tuto technologii neznal dříve. Okna jsem opálil, přebrousil a na radu prodavače (i moje myšlenka) několikrát nasytil a otřel nitroředidlem. To naleptalo starou fermež a nový lak dobře chytá. Použil jsem profi dřevo na lakování. Mám s ním dobré zkušenosti. Ředí se syntetikou. Ještě jsem teda neviděl z obyčejných laků nějaký vodou ředitelný, který by vydržel třeba několik let..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]