Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Perlinka a štuk

Od: jakubd* odpovědí: 16 změna:

Dobré odpoledne,

chtěl bych si sám natáhnout perlinku a trochu to přeštukovat (mám trochu popraskaný strop-vázně jen malinko, a občas je menší prasklinka i na stěně), můžete mi prosím poradit, jak vůbec začít a co všechno k tomu potřebuji? :) Pokoj, ve kterém bych to rád udělal má asi 20m2, výška stropu cca 3m.

Děkuji

JD

P.S. rád bych tím i zakryl takové ty kulaté kryty, kde něco vede (již to není funkční, teda aspoň doufám). :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

2x

"Takové ty kulaté kryty" jsou elektrikářské spojovací a rozvodné krabice, které se obávám funkční budou. Jinak perlina s okem minimálně 1x1cm tu menší nedávat. Ale nevím, jestli je dobrý nápad dávat jí pouze do štuku, ale to tu odpoví lidé více na toto téma fundovaní, než já.

mowla*
hodnocení

2x

Perlinka je na to hrubá - ne, že by nešla použít, ale je ji nutné štukovat.

Lepší byste měl použít skleněnou tapetu (cena sqm není o moc vyšší, než cena perlinky), je ji možné rovnou vymalovat (bez štuku), existují tapety hladké i rastrované. Podklad napenetrovat (příp. oškrábat), tapetu nalepit (používám hotové lepidlo a gumový nesavý váleček pro přitlačení, práce je poměrně rychlá a čistá. A tato tapeta bez problému překryje drobné praskliny, nepřekryje ale plošné ´mapy´, je tenká.

Pokud byste potřeboval překrýt plastické nerovnosti, je lepší tapeta papírová (tzv. rustikální) s dřevěnou štěpkou v papíru (existují různé hrubosti) - a tu pak vymalovat běžnou interiérovou barvou.

doplněno 10.06.12 15:42:

BTW - "trochu to přeštukovat" považuju v případě perlinky za značný eufemismus - štukovat se "to" pak musí celé...

:-D

jakubd*
hodnocení

Sklěnenou tapetu? Co to je? Pokud to je taková ta klasická tapeta, tak já tapety moc nemám rád, ale nic ve zlém. Mno já si říkal, že bych to o dovolené (14 dní) mohl zvládnout... šoupnout na to tu perlinku a celé to zaštukovat...

doplněno 10.06.12 16:09:

Co se to tam objevilo za obrázek?

mowla*

Obrázek občas ´přijde´...

;)

Sklovláknité tapety (preferuju netkané - jsou hladké bez jakéhokoli rastru) - např: primalex.cz/... , ale dodavatelů je samozřejmě víc.

S běžnou papírovou tapetou má společné to, že se dodává v rolích a lepí na stěnu - jinak nic, natírá se běžně barvou (jako štuk). Mírně tlumí akusticky a tepelně, hlavní výhoda je ale právě překrytí prasklin a zabránění novým (tapeta nepraskne).

jakubd*
hodnocení

A co vynechat perlinku a štuk a natřít to tímhle? primalex.cz/...

mowla*

Tohle je stěrka (štuk) - prasklinám nezabrání, způsobuje je vnitřní pnutí stěn a stěrka je křehká, neumí přenést tah (mírný tlak ano) do plochy, k tomu slouží právě perlinka (nebo jiná vrstva).

Zpracování štuku - nerezovým hoblem (hladítkem) se nanáší, filcovým pak začišťuje - o stroji "domácím" nevím, při strojním nanášení se stejně musí vrsva stěrky uhladit a vyfilcovat

jakubd*
hodnocení

Ještě koukám na strojní zpracování stěrky... existuje na to nějaký domácí mašina? Přijde mi to docela jednoduché... :)

Je na to "domácí mašina"-manželka ale nejrpve ji to musíte naučit!

Teď vážně-není na to nic,max se to stříká ale pak stejně nastoupí ruce s nerezhladítkem a pak ještě s plstěným,nebo pokud je podklad rovný tak guma či molitan! Ručně se nejlépa natahuje novodurovým hladítkem a ne nerezákem.Skrz jeden strop se strojní omítačka finančně neoplatí!

hodnocení

2x

Materiálově budete potřebovat : duvilax , perlinku, stavební flexibilní lepido ( třeba DBK- FAS od Quick- mixu) , penetraci pro strukturální omítky takzvanou pískovou , štuk vnitřní. Postup práce : odstranění staré malby , penetrace duvilaxem , natažení lepidla a uložení a zapravení perlinky do něj , po zatvrdnutí přetažení druhé vrstvy , penetrace pískovou penetrací , aplikace štuku 1 vrsvta po zavadnutí druhá vrstva poté zahlazení rubenem po vyschnutí štuku malba *uf*

jakubd*
hodnocení

Tak to vypadá docela jako složitá práce. :( Jelikož jsem to nikdy nedělal, tak nevím, jak by to dopadlo... nicméně zkusím udělat aspoň nějaký výklenek. :) Mimochodem, nevíte, jak dlouho může profíkovi udělat jeden pokoj (20m2, výška stropu 3m) a kolik si za to může říct? Děkuji

doplněno 10.06.12 19:51:

ještě doplnění: tohle se používá i na strop?

doplněno 10.06.12 19:56:

... rákosový strop :)

mowla*

Složité to není, ale nějaký ten cvik se hodí... Používá se stejná stěrka i na strop...

Známá si to nechala dělat profíkem, výsledek dobrý a pokoj (cca 17 sqm, strop 2,6) trval 4 dny (den natažení, den finální začištění, po cca týdnu malování dvou vrstev - dva dny), cena necelých deset tisíc, ale v ceně byl i materiál, ceny se liší i ´místně´...

doplněno 10.06.12 21:30:

Šmarjááá - sádroš je jen z nouze cnost...

No - pokud je to boulovaté a malbou, pak je-li omítka pevná, navlhčit a oškrábat vrstvy baleb, zabrousit do hladka a bude to ´jako nové´... Pokud je mizerná omítka, je nejlepší ji otlouct a udělat znova - flikování je ve výsledku jen pro zlost...

jakubd*
hodnocení

Tak teď jsem pořádně prohlídnul tu místnost, kterou bych chtěl udělat, ale zjistil jsem, že tam jsou i různé menší, větší boule na zdi a občas je ta zeď fakt křivá... je to starý činžovní barák... :/ Asi by i tohle chtělo nějak upravit, ale nevím, jestli se to brousí a tam kde je to hodně křivé (u stropu) - co s tím? Asi se na to vyprdnu... nejlepší by to bylo všechno zadělat asi sádrošem a člověk má klid.

jarous*

Dám svoji zkušenost. Před cca 6-7 lety jsem opravoval silně popraskaný rákosový strop v koupelně. Strop jsem očistil a napenetroval. Natáhl flexi lepidlo s obyč. perlinkou, aby to bylo co nejrovnější. Na to obyč. penetrace a Keraštuk, který jsem posléze zatočil. Výsledek naprosto perfektní a dodnes bez jediné byť nejmenenší vady. A to je často v koupelně jak v sauně (díky manželce). Jediné, co bylo trochu komplikující, že ten Keraštuk kvůli penetraci dost dlouho zavadal (několik hodin? Už si to moc nepamatuju), než se dal zatočit. Ale záleží samozřejmě i na počasí.

petrzkladna
hodnocení

0x

To se omlouvám, to sem nešíka.*zed*

dzordz*

Vy za to nemůžete, to systém ;)

jakubd*
hodnocení

:) a já se lekl, že se mi někdo naboural do účtu i když tu vlastně nic zajimavého nemám :))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma ruční omítačka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]