Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne,
chtěl bych si sám natáhnout perlinku a trochu to přeštukovat (mám trochu popraskaný strop-vázně jen malinko, a občas je menší prasklinka i na stěně), můžete mi prosím poradit, jak vůbec začít a co všechno k tomu potřebuji? Pokoj, ve kterém bych to rád udělal má asi 20m2, výška stropu cca 3m.
Děkuji
JD
P.S. rád bych tím i zakryl takové ty kulaté kryty, kde něco vede (již to není funkční, teda aspoň doufám).
Perlinka je na to hrubá - ne, že by nešla použít, ale je ji nutné štukovat.
Lepší byste měl použít skleněnou tapetu (cena sqm není o moc vyšší, než cena perlinky), je ji možné rovnou vymalovat (bez štuku), existují tapety hladké i rastrované. Podklad napenetrovat (příp. oškrábat), tapetu nalepit (používám hotové lepidlo a gumový nesavý váleček pro přitlačení, práce je poměrně rychlá a čistá. A tato tapeta bez problému překryje drobné praskliny, nepřekryje ale plošné ´mapy´, je tenká.
Pokud byste potřeboval překrýt plastické nerovnosti, je lepší tapeta papírová (tzv. rustikální) s dřevěnou štěpkou v papíru (existují různé hrubosti) - a tu pak vymalovat běžnou interiérovou barvou.
doplněno 10.06.12 15:42:BTW - "trochu to přeštukovat" považuju v případě perlinky za značný eufemismus - štukovat se "to" pak musí celé...
Sklěnenou tapetu? Co to je? Pokud to je taková ta klasická tapeta, tak já tapety moc nemám rád, ale nic ve zlém. Mno já si říkal, že bych to o dovolené (14 dní) mohl zvládnout... šoupnout na to tu perlinku a celé to zaštukovat...
doplněno 10.06.12 16:09:Co se to tam objevilo za obrázek?
Obrázek občas ´přijde´...
Sklovláknité tapety (preferuju netkané - jsou hladké bez jakéhokoli rastru) - např: primalex.cz/... , ale dodavatelů je samozřejmě víc.
S běžnou papírovou tapetou má společné to, že se dodává v rolích a lepí na stěnu - jinak nic, natírá se běžně barvou (jako štuk). Mírně tlumí akusticky a tepelně, hlavní výhoda je ale právě překrytí prasklin a zabránění novým (tapeta nepraskne).
Tohle je stěrka (štuk) - prasklinám nezabrání, způsobuje je vnitřní pnutí stěn a stěrka je křehká, neumí přenést tah (mírný tlak ano) do plochy, k tomu slouží právě perlinka (nebo jiná vrstva).
Zpracování štuku - nerezovým hoblem (hladítkem) se nanáší, filcovým pak začišťuje - o stroji "domácím" nevím, při strojním nanášení se stejně musí vrsva stěrky uhladit a vyfilcovat
Ještě koukám na strojní zpracování stěrky... existuje na to nějaký domácí mašina? Přijde mi to docela jednoduché...
Je na to "domácí mašina"-manželka ale nejrpve ji to musíte naučit!
Teď vážně-není na to nic,max se to stříká ale pak stejně nastoupí ruce s nerezhladítkem a pak ještě s plstěným,nebo pokud je podklad rovný tak guma či molitan! Ručně se nejlépa natahuje novodurovým hladítkem a ne nerezákem.Skrz jeden strop se strojní omítačka finančně neoplatí!
Materiálově budete potřebovat : duvilax , perlinku, stavební flexibilní lepido ( třeba DBK- FAS od Quick- mixu) , penetraci pro strukturální omítky takzvanou pískovou , štuk vnitřní. Postup práce : odstranění staré malby , penetrace duvilaxem , natažení lepidla a uložení a zapravení perlinky do něj , po zatvrdnutí přetažení druhé vrstvy , penetrace pískovou penetrací , aplikace štuku 1 vrsvta po zavadnutí druhá vrstva poté zahlazení rubenem po vyschnutí štuku malba
Tak to vypadá docela jako složitá práce. Jelikož jsem to nikdy nedělal, tak nevím, jak by to dopadlo... nicméně zkusím udělat aspoň nějaký výklenek.
Mimochodem, nevíte, jak dlouho může profíkovi udělat jeden pokoj (20m2, výška stropu 3m) a kolik si za to může říct? Děkuji
ještě doplnění: tohle se používá i na strop?
doplněno 10.06.12 19:56: ... rákosový strop
Složité to není, ale nějaký ten cvik se hodí... Používá se stejná stěrka i na strop...
Známá si to nechala dělat profíkem, výsledek dobrý a pokoj (cca 17 sqm, strop 2,6) trval 4 dny (den natažení, den finální začištění, po cca týdnu malování dvou vrstev - dva dny), cena necelých deset tisíc, ale v ceně byl i materiál, ceny se liší i ´místně´...
doplněno 10.06.12 21:30:Šmarjááá - sádroš je jen z nouze cnost...
No - pokud je to boulovaté a malbou, pak je-li omítka pevná, navlhčit a oškrábat vrstvy baleb, zabrousit do hladka a bude to ´jako nové´... Pokud je mizerná omítka, je nejlepší ji otlouct a udělat znova - flikování je ve výsledku jen pro zlost...
Tak teď jsem pořádně prohlídnul tu místnost, kterou bych chtěl udělat, ale zjistil jsem, že tam jsou i různé menší, větší boule na zdi a občas je ta zeď fakt křivá... je to starý činžovní barák... :/ Asi by i tohle chtělo nějak upravit, ale nevím, jestli se to brousí a tam kde je to hodně křivé (u stropu) - co s tím? Asi se na to vyprdnu... nejlepší by to bylo všechno zadělat asi sádrošem a člověk má klid.
Dám svoji zkušenost. Před cca 6-7 lety jsem opravoval silně popraskaný rákosový strop v koupelně. Strop jsem očistil a napenetroval. Natáhl flexi lepidlo s obyč. perlinkou, aby to bylo co nejrovnější. Na to obyč. penetrace a Keraštuk, který jsem posléze zatočil. Výsledek naprosto perfektní a dodnes bez jediné byť nejmenenší vady. A to je často v koupelně jak v sauně (díky manželce). Jediné, co bylo trochu komplikující, že ten Keraštuk kvůli penetraci dost dlouho zavadal (několik hodin? Už si to moc nepamatuju), než se dal zatočit. Ale záleží samozřejmě i na počasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.