Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka na dům nabytý darováním

Od: marciii odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

bydlím spolu s rodiči a prarodiči v řadovém domě. Kdy polovina domu patří rodičům a druhá polovina prarodičům. S mamkou jsme se dohodly, že si její polovinu odkoupím. A ona si koupí domek jinde. Samozřejmě mi jde o to, zaplatit co nejnižší daň. Ale dům mít přepsaný na sebe. Napadá mě řešit to darovací smlouvou. Jenomže...na to, aby jsme mohli mamku vyplatit si budeme s přítelem brát hypotéku...Lze mít hypotéku na dům, který mi byl přepsán darem? Nebo lze hypotéku vzít pouze na dům, na základě kupní smlouvy s odhadem?

Díky za všechny reakce

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

2x

Dobrý den,

darování je BEZÚPLATNÝ převod, to znamená, že nemůžete zaplatit za dar. To už pak není dar :)

Darovací daň by se Vás netýkala, protože jste jako dcera s matkou od daně osvobozeny.

Pokud budete chtít mamku vyplatit, tzn. její podíl od ní KOUPÍTE, jedná se o převod nemovitosti, sazba 3% z ceny.

Ta hypotéka podle mého názoru bude problém. Nemůžete si přece půjčit na něco, co jste dostala darem. Jedině si vzít třeba neúčelovou půjčku...

Třeba někdo z rádců poradí lépe...

doplněno 10.06.12 15:32:

Nebo by se to dalo vyřešit tak, že mamce koupíte dům (na hypotéku, kterou budete platit vy), prozatím jí necháte v domě věcné břemeno (aby měla jistotu, že ji nevyhodíte :)) a po splacení si můžete nemovitosti vzájemně vyměnit (darovat) - ale to už moc teoretizujeme...

des*
hodnocení

0x

Podle mne je celá transakce nesmysl.Matka vám daruje dům a koupí si jiný.ZA CO?Za vaši hypotéku?A vy budete dosmrti splácet několik milionů?Nebo bude bydlet v maringotce?Víte vůbec kolik stojí ten nejmenší domeček?Jděte od toho,zadlužíte se a budete hořce litovat.Pkud vám ho daruje,tak bez hypotéky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]