Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
bydlím spolu s rodiči a prarodiči v řadovém domě. Kdy polovina domu patří rodičům a druhá polovina prarodičům. S mamkou jsme se dohodly, že si její polovinu odkoupím. A ona si koupí domek jinde. Samozřejmě mi jde o to, zaplatit co nejnižší daň. Ale dům mít přepsaný na sebe. Napadá mě řešit to darovací smlouvou. Jenomže...na to, aby jsme mohli mamku vyplatit si budeme s přítelem brát hypotéku...Lze mít hypotéku na dům, který mi byl přepsán darem? Nebo lze hypotéku vzít pouze na dům, na základě kupní smlouvy s odhadem?
Díky za všechny reakce
Dobrý den,
darování je BEZÚPLATNÝ převod, to znamená, že nemůžete zaplatit za dar. To už pak není dar
Darovací daň by se Vás netýkala, protože jste jako dcera s matkou od daně osvobozeny.
Pokud budete chtít mamku vyplatit, tzn. její podíl od ní KOUPÍTE, jedná se o převod nemovitosti, sazba 3% z ceny.
Ta hypotéka podle mého názoru bude problém. Nemůžete si přece půjčit na něco, co jste dostala darem. Jedině si vzít třeba neúčelovou půjčku...
Třeba někdo z rádců poradí lépe...
doplněno 10.06.12 15:32: Nebo by se to dalo vyřešit tak, že mamce koupíte dům (na hypotéku, kterou budete platit vy), prozatím jí necháte v domě věcné břemeno (aby měla jistotu, že ji nevyhodíte ) a po splacení si můžete nemovitosti vzájemně vyměnit (darovat) - ale to už moc teoretizujeme...
Podle mne je celá transakce nesmysl.Matka vám daruje dům a koupí si jiný.ZA CO?Za vaši hypotéku?A vy budete dosmrti splácet několik milionů?Nebo bude bydlet v maringotce?Víte vůbec kolik stojí ten nejmenší domeček?Jděte od toho,zadlužíte se a budete hořce litovat.Pkud vám ho daruje,tak bez hypotéky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.