Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce starého domu - nové omítky

Od: jirkabo odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

rekonstruuji starý cihlovo-kamenný dům (cca 250let) a teď budeme dělat nové omítky. Původní omítky dělníci oklepali a teď jsme si najali firmu, aby udělali nové strojní omítky. Předpokládal jsem, že firma bude ještě zdi nějak očišťovat a vyškrábne spáru mezi cihlami, přece jenom jsou zdi zaprášené od otloukání a stará malta mezi cihlami a kameny se místy dost drolí,ale firma by to nejraději jenom postříkala cementovou maltou a pak na to nastříkala nové štukové omítky. Je to takhle v pořádku? Nevadí tomu cementovému postřiku ten prach, anebo se to slepí dostatečně?

Díky moc za vaše odpovědi,

Jirka

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

3x

jirkabo

dulezite je ocisteni od stare "malty" a opraseni

osobne po oklepani omitky vezmu drateny kartac a cele to prejedu, vycisti se tim i spary, pak zed prejedu stavebnim vysavacem

ted je zed nejak oprasena, ale spary se budou drolit porad, penetrace je dobra, ale spary se zpevni jen povrchove, takze na pevnost pridrznost omitky nema vliv, kdyz je spara ci cihla napenetrovana, jen se sjednoti savost (zde nedulezite), ale hlavne zed bude nezaprasena, coz muze vadit

kdyz vezmes namocenou stavebni stetku tak take stenu oprasis, nebude to na 100%, ale pokud budou na zed strikat pred omitkou cement apod. bude to stacit, uz jen tim strikanim materialu se vetsinou odfoukne zbytek, pripadne na se napoji na ridky nastrik

takze dratak, nejlepe vysat a pak penetrace nebo namocena stetka

jinak pokud ti to dela firma, ktera ma takove vybaveni, nejedna se vetsinou o tzv. zufany, ale rozumne remeslniky

hodnocení

2x

Max omést koštětem a pocákat vodou ze zednické štětky.Malta bude držet i bez toho ale toto bude stačit.Zkoušel sem zahodit drážky po vodě a eletrice,tak jak po řemeslech zůstali-tj nevymést ,nevykropit a přesto to drželo jak přibité!

hop®
hodnocení

0x

Myslím, že ne, nejsem sice zastáncem zbytečných penetrací, ale určitě bych doporučil očištění zdí wapkou před nanášením jakéhokoli dalšího materiálu!

doplněno 09.06.12 22:01:

Myslím že ne - že to není v pořádku...

jirkab*
hodnocení

Děkuju. O wapce jsem jsem uvažoval, ale bojím se, abych si nepromáčel barák skrz na skrz... Koukal jsem, že wapky mají průtok 5-10 litrů za minutu. Nikdy jsem s tím nepracoval, kolik může firma stihnout prostříknout metrů čtverečních rovné zdi za minutu. Anebo si půjčit průmyslový vysavač a vyluxovat stěny?

hezrone*

Proboha! Wapkou?! Já nevim, jak moc rekonstruujete, ale wapkou stříkat zdi uvnitř baráku a navíc jen kvůli prachu na cihlách? Když se dělá nová omítka, vezme se zednická štětka, kýbl s vodou a namočenou štětkou tu stěnu normálně "nacákáte" Prach sleze. Víc neřešte, ani ten odrol, to ta nová omítka "pohltí"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]