Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava omítek ve stoletém domě bez lepidla

Od: kolonial* odpovědí: 5 změna:

Právě dokončuju poslední fázi rekosntrukce 100 let starého domu a potřebuju poradit. Hrubé omítky jsem ponechal původní - 6 cm písku a vápna. Ale vzhledem k tomu, že jsou všude šlici od elektriky, menší i větší praskliny vzniklé stářím i stavebními úpravami, musím je trošku popravit. Čím zaházet staré praskliny, čím vyplnit menší "prasklinky" a jakou zvolit finální úpravu. Jediné, co vím, že nechci lepidlo-perlinka-lepidlo vzhledem k neprospustnosti. Jaký je možný postup?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lepší je vždy vidět púřed tím, než člověk začne radit...Ale podle toho, co píšete bych osobně šlice zaházel normální jádrovou omítkou a stáhnul zároveň s tou původní. Menší praskliny většinou řeší akrylátoivý tmel (úplně nenápadné praskliny bych vůbec neřešil, schová je finální omítka), větší praskliny bych proškrábnul, pořádně zvlhčil a zaházel to tou jádrovou omítkou taky.

Já Vám řeknu jak to je - toto jsem před lety přesně dělal a bez újmy to funguje až do dnes. Ale na slepo se opravdu těžce radí.

kolonial*
hodnocení

Díky, tak nějak jsem to měl vymyšleno - jen ještě upřesnění. Po zapravení jádrovou omítkou (případně akryl tmelem) mám vše napenetrovat a následně nahodit fajnovou? A ještě jedna otázka - můžu místo jádrové omítky použít maltu na omítání? Už ji mám nakoupenu...

napenetrovat určitě, pokud máte s koupenou omítkou dobré zkušenosti, nevidím v tom asi problém. Dodržujte technologické postupy výrobce.

standam*
hodnocení

0x

sadrova omitka a sterka + perlina

jabraka*
hodnocení

0x

Penetruj jen staré omítky.Ale mám zkušenost,že akrylové penetrace nesnášejí alkálie.Použít lze spíše penetrační roztok

na bázi vinylacetátů,třeba slovilax.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]