Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestavba půdy na byt

Od: lara1981 odpovědí: 14 změna:

Dobrý dn,měla bych dotaz,chystáme se v domě v osobním vlastnictví zřídit z půdních prostor druhý byt,má otázka zní zco je třeba za povolení nebo stačí pouze ohláška?Rekonstrukce se bude týkat střešních oken,podlahy,koupelna,elektřina voda odpad a jiné.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavkazji*
hodnocení

1x

repkin*
hodnocení

0x

Střechu jako takovou předělávat nebudete (krovy)?

hodnocení

0x

Ohláška na stavebním úřadě, dle místních podmínek budou požadovat různé papíry a dokumenty?

Začněte tím, že se dojdete nezávazně zeptat na stavební odbor aby nastínili Vaše možnosti...

hodnocení

0x

Pokud nebudete zasahovat do konstrukce střechy, pak Vám stačí ohláška. Pokud ale budete chtít na hotový byt mít samostatný list vlastnictví, musíte přes stavební povolení.

lara1981
hodnocení

Budeme měnit střešní okna za větší+ přidávat jěště asi 3 další střwšní okna,a byt budeme mít společně s maminkou,jen každá jiném patře,nebude se jednat o nájemní byt.

Promiňte, ale i při zásahu do konstrukce střechy stačí ohláška. Jen je k tomu potřeba projekt a do ohlášky uvést firmu, která to bude provádět.

Před dvěma lety jsem takhle z půdy dělal podkroví a šla dolů celá střecha, protože v původní skladbě trámů nešla vestavba podkroví provést.

jabraka*
hodnocení

0x

Dotaz je trochu zmatený,na jedné straně je to dům v osobním vlastnictví a na druhé straně tvrdíš,že je nájemný..Tak jaké jsou vlastně majetkové vztahy?Je to dům rodinný,nebo bytový?

JABRAKA

lara1981
hodnocení

Nevím čemu není rozumět,já netvrdím,že je dům nájemní,napsala jsem,že se nebude jednat o nájemní byt a ano dům je v osobním vlastnictví.prostě mám dům ve kterém bydlíme a chceme z neobytné půdy udělat byt pro maminku se vším všudy,nechápu kde jste vzal(a) že se edná o nájemní dům.

chce to alespoň rámcový projektík od projektanta a ten podejte na stavební úřad. Bez projektu nestavte, bude to hrozné. Ohlášení postačí.

jabraka*

Omlouvám se,máte vlastní dům a v něm chcete dělat vnitřní úpravy?Pak nemusíte nic nahlašovat,jen pokud byste zásadně měnili honstrukci střechy.Maximálně nahlásíte opravu střechy a výměnu oken.Ale místní úřady mohou mít jiný názor,tak informace od nich neuškodí.

JABRAKA

hodnocení

0x

Radši se zeptejte předem na stavebním. Před 2 roky rozšiřoval můj zeť podkrovní byt o kus půdy. Musel mít stavební povolení. Tomu předcházelo vyjádření statika, hygienika, hasiče a dokonce mykologa *sok* (kontrola trámů kvůli dřevomorce). Dále potvrzení, kam bude vyvezen původní škvárový zásyp podlahy (nebezpečný odpad). Pokud by vznikla nová bytová jednotka (což v tomhle případě nevznikla), musel by zajistit parkovací místo. Rozšířený bat následně prošel kolaudací (předcházely revize plynu, kanalizace, vodovodu, elektřiny).

doplněno 08.06.12 19:47:

Samozřejmě projekt, vypracovaný odbornou firmou.

lara1981
hodnocení

Po tom co od vás čtu se mi ani do ničeho nechce,nevíte v jaké cenové relaci se takový projekt pohybuje?

Záleží na rozsahu a náročnosti projektu a případné domluvě s projektantem.

My jsme tuším platili 20 tisíc.

ale já Vás nechtěl odradit. Proto se zeptejte na místním stavebním úřadě, všude to může být jinak. Rozhodně záleží na rozsahu prací. V tomhle případě se jednalo o poměrně náročnou půdní vestavbu na činžovním domě z roku 1932 v Praze. Bylo například nutné vystužovat podlahové trámy a krovy, postavit 3 arkýře ve střeše. Z podprůměrné garsonky tak vznikl luxusní byt s malou terasou. Cena tomu odpovídala. Něco kolem 250 000,00 Kč

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]