Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupit dům s břemenem chůze a jízdy?

Od: hledacbaraku odpovědí: 4 změna:

Važení rádci, koupili byste si dům, u kterého je věcné břemeno chůze a jízdy? Pozemek je až k silnici, ale plot je vzdálen cca 5m od silnice (v místě není ani chodník). Nevím o podrobnostech, jen co jsem vyčetl ve výpisu z katastru. Vyplývá z toho nějaké riziko do budoucna nebo možné problémy? Myslíte že by bylo možné takovéto břemeno zrušit? Možná se bojím zbytečně, ale dům není zrovna nejlevnější a přijdu tak v podstatě o 100m2 pozemku. Nerad bych zjistil, že tam pak nemůžu ani nechat stát auto. Pokud máte s tímto zkušenosti, prosím o radu, díky.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

0x

Ideální bude zeptat se přímo na katastru, případně v realitce nebo u majitele, to břemeno by tam mělo být jasně definováno, např. silnice a chodník, na severozápadní straně pozemku, zasahující max. 10m do pozemku, nebo tak něco. Alespoň tak by to mělo hlavu a patu.

hodnocení

0x

teoreticky je možno zrušit břemeno, ale to nejde bez podrobností sdělit...

doplněno 07.06.12 19:56:

musíte jít na katastr, páč já mám napsáno jen:

Věcné břemeno (podle listiny)

zkrat*
hodnocení

0x

Právě ty podrobnosti si ale musíte zjistit. Věcné břemeno musí být založeno na základě nějakého dokumentu (obvykle smlouvy) a v něm musí být specifikován jeho rozsah - pokud by se právo chůze a jízdy týkalo jen toho neoploceného pásu pozemku (který vlastně nahrazuje neexistující chodník), můžete si na zbytku pozemku dělat co je vám libo. Na tom pruhu pak můžete dělat jen to, co nebrání tomu, proč bylo věcné břemeno zřízeno. Věcné břemeno pochopitelně lze zrušit:; buď smlouvou mezi vámi a tím, v jehož prospěch bylo věcné břemeno zřízeno, nebo rozhodnutím soudu. Pokud není věcné břemeno vázáno k pozemku, ale k fyzické osobě ( třeba doživotní bydlení v převáděné nemovitosti), pak může zaniknout i úmrtím jedné ze smluvních stran. Bez podrobností o věcném břemeni se dost těžko radí. Na katastru nemovitostí by ale měli mít uloženou i kopii toho dokumentu, na jehož základě věcné břemeno zapsali a za poplatek by vám to mohli i okopírovat.

stirecek*
hodnocení

0x

Pokud něco takového kupujete, tak si pečlivě prostudujte to věcné břemeno. Ono se totiž nemusí vztahovat jen na část pozemku, ale klidně na celý. Takže jasně definovat co, jak, kde, kolik, proč nebo nejlépe trvat na zrušení břemena. popřípadě, pokud se jedná jen o část pozemku, udělat výmaz a koupit jen to, co bude sloužit jen mně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]