Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz. Bydlím v paneláku, kde si necelá polovina lidí odkoupila obecní byty do vlastnictví a založili společenství vlastníků. Zbytek nájemníků, jako já, si byt nekoupil a dál jsme nájemci. Měnili jsme v koupelně vanu za box a při instalaci sprchového boxu se musela opravit i svislá odpadní kanalizace, která podle sdělení (kdysi) správy majetku, není součástí bytu, tudíž by její opravu měl hradit majitel domu, a to je to společenství...ti mi však odmítli tuto opravu proplatit. Poradte, kde má člověk zastání, kde se bránit a stěžovat si, když i podle protokolu od řemeslníka tato oprava byla nutná? A předseda výboru se byl podívat, že oprava proběhla.
to není zcela pravda, že společenství je vlastníkem. Je to tak, že část vlastní společenství a část vlastní stále město (obec).Vy jste nájemníkem v obecním a opravoval jste (nutně na základě poruchy) část potrubí společných pro celý dům.Podle mě by Vám měla být vyplacena celá částka z peněz z fondu oprav, který by měl u Vás dle zákona o vlastnictví bytů existovat a mělo by do nějpřispívat jak město z Vašeho nájemného, tak společníci ze společenství. To že se s Vámi nebaví je jen výsledkem toho, že tam máte NEKOMPETENTNÍ lidi,co daný zákon o vlastnictví bytů zřejmě neznají a neviděli. Na opravách společných částí domu, jež tyto jsou poměrně přesně definováni se podle tohoto zákona (pokud jsou to opravy vynucené stavem věci či konstrukce, tedy ne nějaké vymyšlené-neprovedené nebo nepotřebné) se podílejí (musejí) všichni spoluvlastníci (zde město a společenství vlastníků) právě povinnou tvorbou fondu oprav (z nějž jdou pak peníze). Tak to chápu já.
Mate pravdu ale jen částečně samořejmě ten dum má fond oprav ale vy jako najemnik obecneho bytu nemužete jednat s výborem
vlastníku(nejste majitel)Vy musite jednat pouze s majitelem bytu(u obecního-s obcí či spravcivskou firmou,drustevniho-drustvem atd.)A teprv majitel vyjednává s vyborem reaguji na miramira
Jistě jste zažádal vlastníka bytu tj. město o možnost vybourání vany a rozvodů a odpadů a náhradu za sprchový kout. Při zjištění vady svislé kanalizace jste určitě upozornil vlastníky domu na tuto skutečnost. Pokud jste toto neudělal, nemůžete nic chtít proplatit. Otázkou je také, zda je svislá kanalizace v havarijním stavu a bude se muset měnit celá nebo k poškození došlo při napojování nového odpadu.
No nepožádala jsem nikoho, byla to jen výměna, žádné bourání, jen výměna vaničky, kdy tam původně sprchový kout byl, zjišťovala jsem si, že není třeba povolení...komplikace nastaly až při průběhu instalace boxu, kdy ty na stávající trubky odpadu nebylo možné odpad boxu napojit, proto vznikly ty vícepráce. No asi se proplacení nedočkám.
Tušil jsem že to je v podstatě ještě jinak, než se to zpočátku zdálo.
Svislé odpadní potrubí v šachtě nebylo tedy poškozeno...ale prostě na něj nešel napojit nový Vámi koupený a požadovaný sprchový
box.
To ale přece není žádný důvod k tomu ,aby Vám vícenáklady někdo proplácel..
Byl to pouze pro Vás vícenáklad, vyvolaný Vašimi požadavky na osazení nového zařízení v koupelně.
Z jakého důvodu by Vám tuto investici měl kdo proplácet?
Z dotazu není zcela jasné, kdo je vlastníkem nemovitosti. Je zde několik variant. Obce většinou prodávají celé domy. Nájemci si zpravidla založí družstvo, kterému je dům prodán. Poté družstvo převádí jednotlivé byty družstevníkům, pouze však těm, kteří o převod požádali. Kdo o převod nepožádá, zůstává členem bytového družstva. Ze zákona vznikne společenství vlastníků jednotek, pokud je v domě nejméně pět jednotek, z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků. Může tedy nastat situace, kdy v jednom domě je SVJ i družstvo. Pak toto družstvo většinou plní povinnosti správce domu. Pokud je to váš případ, je nutné se na správce domu obrátit.
Někdy obce prodávají jednotlivé bytu. Pokud jsou splněny podmínky uvedené výše, vznikne SVJ. Neprodané byty zůstávají ve vlastnictví obce a jejich uživatelé jsou jejich nájemci. Pokud je to váš případ, je třeba se obrátit na obec, resp. firmu, která plní roli správce.
A že by vámi užívaný byt vlastnil některý jednotlivec, to se mi nezdá příliš pravděpodobné. Musíte vědět, komu platíte nájemné a na tento subjekt se se svým problémem obrátit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.