Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cena za materiál - voda a odpady koupelna

Od: roca odpovědí: 25 změna:

Prosím o radu - řemeslník požaduje za materiál použitý při rekonstrukci vody a odpadů v koupelně s WC 6.585,- Kč. Tato má celkovou plochu 3,75 m2. Nové rozvody jsou v plastu, je zde připojení na pračku, bojler, umyvadlo, sprchový kout s vaničkou a WC, které zůstalo na svém místě a s odpadem se nic nedělalo. Nově vede odpad podlahou úhlopříčně přes koupelnu. Pokoušela jsem se vložit půdorys, ale asi dělám něco špatně, nějak mi to nejde. Možná mám zkreslené představy, ale zdá se mi ta částka nějak vysoká na to, že jde pouze o materiál, práce v tom není. Ceny ale neznám a vše co je potřeba nevím. Baterie jsem nakoupené již měla. Samozřejmě budu chtít položky od řemeslníka rozepsat, ale před tím bych ráda znala Váš názor a udělala si také představu, jak se ceny pohybují . Díky

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

endyfrog*
hodnocení

2x

Pokud je to jen za material tak se mne to zdá také dost kolik ještě bude počítat za práci? ale můžete porovnat ceníky materiálu který vám tam dá. topenilevne.cz/...

repkin*
hodnocení

2x

Myslím si, že je to také hodně, když jsem dělal koupelnu já, tak největšími položkami byly spoje, kterých je nejvíc a tak to dá velkou částku, dále kolínka a asi nejdražší položkou jsou rozteče pod baterie. Já mám tu výhodu, že 100m ode mne je velkosklad s tímto materiálem, takže když mi řekli, že za dva odpady z 2n.p. do sklepa chtějí 15.000,-Kč, tak jsem se rozhodl udělat si to sám, jednu mám hotovou celou, vyšla na 1.000,- (odpadové trubky) a druhou pouze jedno patro, ale mám k tomu ještě i dvoumetrovou trubku připravenou (350,-Kč). Nenakupovat v OBI apod. rozdíl na dvoumetrové trubce je 40,-Kč. Takže si nechce materiál rozepsat ještě před tím, než začne něco dělat a pak to sem napište, případně se ho zeptejte, kde materiál bere. Podle toho co píšete se mi to zdá jen za materiál hodně.

jendax

Metr pulcoulové plastove trubky stojí cca 20kč .T kus 6kč .Rohovy ventil k zachodu 65kč.Mosazny T kus asi 40kč.Ale chromovaný (pěkny ) stál 100kč.

Odpady nevím .To už si nepamatuji .Ale bylo to podobné:)

Když jsem chtěl prkénko na zachod ,tak mě nabízeli za 70kč ale i za 600kč(rozdíl jsem v nich neviděl)

repkin*

No a já vůl koupil to dražší, rozdíl je v tom, že to nedrží nahoře a kvrdlá se v těch dírkách jak je v nich připevněný, rána když spadne je velká, občas se bojím, že praskne mísa, zlatý plastový prkno za pár korun.

jabraka*

Když tak o tom mluvíš,repkine,zkus dát na ocelové čepy,na nichž se prkénko sklápí,gumové kroužky a pak spodní matice utáhni tak, aby se vše stáhlo na ty gumičky.a prkénko budeš sice ručně sundávat,ale určitě samo nespadne.

JABRAKA

roca
hodnocení

repkin prosím, prosím, jak píšeš ty rozteče pod baterie - kolik stojí asi jedna? Předpokládám, že tahle věc je asi potřeba pouze v případě, kdy je baterie nástěnná . Je to takové to, co je ve zdi , navazuje na vodovodní trubky a montuje se na to pak samotná nástěnná baterie? Já mám umyvadlovou stojánkovou takže tam asi ne. Mohlo by to asi být pod nástěnnou sprchovou (nikoliv podomítková)?. Snažila jsem se cenu toho co píšeš, nějak najít, ale asi to má nějaký přesný název, který neznám, protože jak zadám do vyhledávání "rozteče pod baterie", tak mi tam vždy vlezou vodovodní baterie a jejich rozteče. Baterie jsem koupené měla již předem a v ceně za materiál tedy nejsou, ani žádné další jiné zařizovací předměty , tudíž jím uváděná částka 6585,- Kč , kterou prý vydal pouze za materiál na vodu a odpady , nic z toho obsahovat již nemůže - pouze trubky voda odpad, sifony, asi lepidla, kolena ,rohaček atd. - právě nevím co všechno a chci se toho dopídit, aby mi nemohlo být ( v mnou vyžádaném položkovém rozpisu) napočítáno (když vidí ženskou, která nemá potuchy) i to, co tam není. Avizovala jsem předem, že chci vše pouze v ceně základní, tedy naprostý standart - žádné chromované sifony atd. Díky

repkin*

fv-plast.cz/...

topenilevne.cz/...

levnezbozi-vsehodruhu.cz/...

jmenuje se to nástěnka, nebo nástěný komplet, podle rozměru co koukám na internetu tak mezi 100-200,-Kč, u nás ve skladu to budou mít možná levnější, ale pokud nejste z Teplic, tak je to bezvýznamné, jedině najít velkosklad u Vás poblíž.

Když je šikovný instalatér, tak nejsou potřeba ani tyto nástěnky, ale já to s instalatérem (jinak šikovným) bohužel udělal špatně, takže jsem potřeboval "eS"íčka, to je takový většinou mosazný kus ve tvaru S, na každé straně závit, jednou se to dá do trubky do zdi a druhý do baterie a šteluje se tím výška a rozteč baterie, nemůžu teď najít obrázek a přesný název. Samozřejmě pokud máte baterii klasickou např. skrz díru v umyvadle, nebo i skrz vanu, tak postačí roháček pod umyvadlo či vanu a tam je to spíše estetická záležitost, zda je chcete mít v rovině či nikoliv a ty vrchní rozteče jsou zbytečně drahé.

Jinak samozřejmě sádra (kolem 50-100,-Kč/5kg, a vnitřní omítka jsem teť zrovna kupoval 40kg pytel, jednovrstvá, výrobce KVK za 119,-Kč), potom vyjma svařování trubek a zahození si může také k práci připočítat případné sekání (drážky pro trubky apod.), teoreticky by Vám tam mohl dát i vodoměr, který se pohybuje kolem 1.000-1.500,-Kč nový), ale to je spíš na Vás, jestli ho tam chcete, nebo potřebujete.

roca
hodnocení

repkin každopádně díky, ta jedna nástěnka tam určitě použita byla. Jinak ta částka přes 6.585,- Kč má být fakt jen za vodoinstalační materiál, který na to kupoval a byl prý tam použit. . Zdá se mi to hodně a proto se po tom takhle pídím. Práci jak za vodu a odpady (vč. i sekání do podlahy), a další práce s rekonstrukcí koupelny spojené, budu platit až po předání hotové koupelny, na základě smlouvy o dílo. To bude nejspíš asi další věc k řešení,. jak to tak vypadá, protože stále zdůrazňuje vícepráce a složitosti, které bude nad rámec smlouvy požadovat. Šlo tam o to, že sekal nový odpad do betonové podlahy koupelny - v délce 1,5 m. Koupelnu tento řemeslník "předělává" již čvrtý měsíc a nedaří se to zrychlit, aby bylo možno se do bytu konečně nastěhovat. Zdůvodňuje trvání slovy, "vždyť sama víte, že se vyskytly ve vašem bytě ty komplikace" a myslí tím ono sekání do podlahy, které sice určitě bylo asi náročné, ale určitě nebylo důvodem pro zdržení o takovou dobu. *plac*

repkin*

Nakopněte ho co nejrychleji to půjde, já odpad vedl podél místnosti a zazdil jsem ho do škatulky 10x5cm obložené dlaždičkama, takže se na to dají odkládat věci a sekání žádné, vymýšlí si práci, aby na Vás vydělal. Příště shánějte řemeslníky po známých, elektro mi dělá otec sestřina manžela, vodu jejich známý, sádrokartony člověk co dělal sestře sádrokartony, střechu bratrův a otcův známý, plyn mi dělá nyní již můj známý. Následně je to vše jen o dohodě. Dlažbu mi pokládal kolega z práce s jeho známým (sice kněčemu mám výhrady, ale ty by nevznikly, kdybych nad nima stál a kecal jim do toho). Rozvody vody a odpad jsou max. 2 dny práce, obklady a dlažba další 2dny, takže nejpozději do 10-14ti dnů musí být koupelna hotová.

A jsme zase u toho...

Jak jste měla stanovenou smluvní cenu? Na základě projettu a podloženého rozpočtu a výkazu výměr asi ne, že? Kdyby ano, zabráníte tím právě spoustě následných navyšování...dohadům...a rozčilování.

V klasickém rozpočtu se většinou materiál nevyčísluje zvlášť (alespoň u běžných položek), pokud ano, pak je montáž oceněna zvlášť právě s ohledem na použitý materiál a jeho množství. Pak nemůže docházet k dohadům jako u Vás..

repkin*

To byla asi ta chyba, holt si to tazatelka bude pamatovat pro příště.

roca
hodnocení

Ano, to dnes vím, byla to má chyba a vyhodit jsem ho měla dávno. Pokud ještě někdy v "dalším životě" budu cokoli takového dělat, už jedině pře někoho, koho znám, nebo ho ověřil někdo ze známých. To je opravdu velké poučení pro příště. Teď už tedy jen řeším důsledky mého nešťastného výběru řemeslníka . Ve smlouvě jsou uvedeny práce, které budou vykonány, cena za ně celkem , termín předání, ( a penalizace při nedodržení termínu, kterou zakomponoval do smlouvy až na moji žádost). Také - cituji "Veškeré změny a případný rozsah dalších prací bude řešen formou dodatku smlouvy". Jelikož žádný dodatek na případné vícepráce nebyl, mohla bych zaplatit pouze za práce řešené samotnou smlouvou . Snažím se ale jednat slušně (zatímco protistrana se mnou nejspíš vy...) Uvidím, co z něj nakonec ale vypadne. Vyhodit ho ve fázi, kdy už KONEČNĚ začal dělat dlažbu a obklady, je pozdě. Teď už to snad nemůže trvat moc dlouho. Veškeré obklady,dlažbu, sanitu, baterie, sprch. zástěnu a vaničku, sprchu, bojler atd. jsem měla sama již nakoupené předem, takže nic z toho on nekupoval. Všem rádcům děkuji za rady a postřehy.

roca
hodnocení

Ještě dodám, vodoměr nedával, pouze dělal přípravu u stoupaček ,na jeho montáž v budoucnu a také dával plastová revizní dvířka.. Zatím se voda v domě účtuje dle osob.

Pořád se nějak snažím dostat k té účtované částce, dle Vašich rad a posháněných cen, snažím se i nějak dopočítat množství použitých trubek a toho ostatního materiálu - v tom prostoru necelých 4 m2 - a pořád mi to vychází hodně méně než ta částka jím předložená . Asi někde instaloval "pozlacenou" trubku, jenom nevím kde a která to je.*nevi*

Chybama se člověk učí...Už jsem zde několikrát psal, že toto je přesně příklad, jak se to NEMÁ dělat.

Když už ale, tak u potrubí D20 a D25 je cena za 1m cca 230Kč, to je včetně všech tvarovek..materiálu a práce..(izolace je zvlášť a to cca 20-35Kč/m...). Metry snad odhadnete...a jen vynásobíte jednotkovou cenou..a máte zhruba částku co by to mělo stát včetně práce. Samozřejmě pokud to bude o 20% více, je to ještě reálné...

Pokud k Vám instalatér jel položit 4m potrubí přes půl ČR, pak cena bude ještě vyšší...to dá rozum.

Nicméně stejně se budete dohadovat...hádat, protože to zřejmě nemáte podloženo ničím...a to je ten PROBLÉM..

repkin*

Nedělá se to na m2 ale na délkové, ale to je jedno, chtějte po něm rozpočet za materiál, že se Vám cena nezdá, taky to chtějte vidět, jak to vypadá, nafoťte a dejte sem fotku, jak to teď vypadá.

doplněno 06.06.12 13:14:

Stůjte nad ním a říkejte mu, kam to jak chcete, jedině tak to bude na 100%a případné vady odhalíte hned, dokud to ještě nezaschne, sestře obkladač dal obklady obráceně, tak to potom skontrolovala a musel to předělat. Já vůl je taky nechal doma samotný a i když jsou dospělý a svéprávný tak to podle toho nevypadalo.

roca
hodnocení

Snažím se vše dopočítat - bude to asi boj. Samozřejmě žádám přesný rozpis co a za kolik tam tedy dával. Problém je hlavně v tom, že byt je v Praze a já bydlím mimo Prahu, takže jsem s důvěrou svěřila klíče od bytu, jezdím to zkontrolovat, většinou on tam zrovna není, ale stále tam být nemohu abych jej kontrolovala, když se objeví a něco dělá. Často nebere ani telefon, nejspíš jsem už moc otravná, komunikujeme po meilu, také často nereaguje, je to složité, sama jsem si to zavinila, teď už jen to dotahnout.

Jinak fotodokumentaci průběžně pořizuji, nevím, zda s mi podaří vložit obrázky, včera jsem chtěla vložit náčrt půdorysu koupelny, ale celý příspěvek se mi smazal a fotka nikde, tak to asi neumím. Zkusím.

roca
hodnocení

Půdorys koupelny s rozmístěním instalovaných předmětů a fotodokumentace odpadu v podlaze

Cena za materiál - voda a odpady koupelna
roca
hodnocení

Ještě odpad v podlaze a rozvod vody

roca
hodnocení

nejde mi to vložit, tak ještě jeden pokus

roca
hodnocení

poslední pokus vložit fotky, jinak to už vzdávám

Cena za materiál - voda a odpady koupelna #2
roca
hodnocení

řešení podél zdí je pěkné, ale zde již k řešení došlo tak jak je. Odpad je podlahou veden přes koupelnu napříč od sprcháče k umy vadlu a pračce. Ještě fotka instalace vody do sprcháče..

Cena za materiál - voda a odpady koupelna #3

roca
hodnocení

voda do sprcháče

Cena za materiál - voda a odpady koupelna #4

repkin*
hodnocení

0x

jak se dá řešit odpad bez sekání

Cena za materiál - voda a odpady koupelna #5
repkin*

můj půdorys, zelené je odpad, červený čtverec vlevo dole je stoupačka a červené obdelníčky jsou ty zakrytované odpady, celková délka je tak max. 50cm dohromady (oba), takže to ničemu nevadí.

Cena za materiál - voda a odpady koupelna #6

repkin*
hodnocení

0x

Ta podlaha je práce tak maximálně na den, na to stačí bourací kladivo a místo kam házet bordel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]