Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlaha na půdě - prkna

Od: geox® odpovědí: 8 změna:

Tak se dostávám u zhotovované nové podlahy na půdě k finálnímu záklopu.

Jak tlustá prkna bych měl dát? - (bude to asi smrk) - měl jsem v plánu 2,5 cm, šířka 20cm.

Jaké rozměry šroubů by jste mi doporučovali aby to bylo trvanlivé a prkna se nekroutila apod.? (délka, síla - plánoval jsem dát na každém místě kontaktu s rastrem 2 šrouby na přichycení prkna).

Chtěl jsem prkna nechat projet protahovačkou - ale jak to bude hladké? Není vhodné ještě nějaké zbroušení?

Bude to sice jen podlaha na letní půdu, ale když už se s tím dělám chtěl jsem to mít pěkný a trošku slušně udržovatelný - hodí se na to nějaká povrchová úprava? (olej,mořidlo,lak,vosky?) - doporučili by jste na to něco? nebo se na to mám vykašlat...?

Díky za tipy Jirka

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Coulový prkna když protáhneš, stačí jednostranně, tak to bude stačit. Rozměr šroubů není vůbec důležitej, klidně stačí cokoliv mezi 4x40 až 5x60. Spíš bych použil užší prkna. Prkna se kroutí, ptotože v nich je nechaný střed, ten když se vyřízne, bývá většinou po starostech s kroucením.

Povrchová úprava asi na půdu není nutná, ale když to natřeš nějakým lakem, neublížíš tomu.

jendax

Místo šroubu použij hřebíky . Bude to rychlejší a lacinější.20cm široké prkno je hodně široké ,proto tam nabi 2 hřeby od kraje cca 3-4cm. Lakování je naprostá zbytečnost pokud tam nebudeš bydlet :)

jarous*

Jestli máš v dosahu Bauhaus, mrkni tam, maj tam žluté vruty s částečným závitem, na torx T15. Velké balení 500 ks za pár šupů až mě to překvapilo. Sám jsem jich před půl rokem šrouboval za víkend přes 1000. Je to i rychlejší a hlavně bez ran. Hřebíky bych už nikdy nechtěl. Navíc prkno lze, kdykoli v případě potřeby, demontovat.

No nevím, co jsem se díval na ceny šroubů v jakýchkoliv marketech, je to dost sebevražda.

jarous*

balení 500 ks vrutů, 4x50 mm, částečný závit, drážka torx T15. Cena myslím 159,-. Práce s nimi s akuvrtačkou i na vysokou rychlost lahoda. Bez bouchání, skoro bez námahy a torx se krásně šroubuje narozdíl od obyčejné křížové drážky. Když budu chtít prkna odšroubuju a mám přístup pod ně. Ale pokud chcete hřebíky, prosím. Já jsem dělal "technickou" zateplenou podlahu na půdě, s možností kontroly a přístupu k rozvodům VZT.

standam*

jarous

si pis, ze jo

od te doby co jsem si cuchnul temto vrutum, tak nic jineho nepouzivam, klidne si ten dvacetnik priplatim navic :)

zadne predvrtavani apod., vse potrebne pro pevne drzeni ma vrut na sobe a diky povrchu vydrzi baterie vyrazne dele, tim padem setri i akucku

vyhod je mnoho, zapory zadne

standam*
hodnocení

0x

qeox

drz se nekde kolem 15cm, 20cm uz je moc, prkna budes mit cerstve narezane, tak je natri (napr. Bochemit) a tesne vedle sebe (mezera se za par tydnu vytvori sama), urcite nedavej hreby, nejlepsi jsou vruty RAPID, obyc vruty nebo hrebiky ti po seschnuti vylezou

povrchova uprava je na tobe, spise bych to nechal jak je

casem pokud ta to cast bude obyvatelna staci na prkna polozit mirelon a 1xOSB 12 (prosroubovat), pak mas naprostou rovinnu

pocitej, ze hrany prken se muzou nadzvednout nebo tl. prkno nebude vsude stejne tj, 1", rozdil v mm

mrkni sem, cena vic nez prijemna

hrabanek-sroubky.cz/...

hodnocení

0x

jak je tu uvedeno, šroubky v baumaxu bal. 500 ks za pár korun, já jsem na prkna ještě zespod vyfrézoval 2 drážky asi 5mm hluboké maflem proti kroucení. Povrchovka aspoň nejakou tu chemii proti škůdcům, já jsem dával Deksan ale je to celkem jedno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]