Nejste přihlášen/a.
Může mi někdo poradit jak zapojit větrák na dvouvypínač?Větrák byl původně na zásuvku a my jsme se rozhodli ho dát na dvouvypínač.Měli jsme zde jednoho chytrého všeuměla a ten nám řekl, že tam není nulák,takže to přidělat nejde.Když jsem si rozmontovala jiný vypínač na světlo, tak jsem tam viděla jenom 2 dráty a žádný třetí. To samý, když jsme sundali původní vypínač, který chceme vyměnit za dvouvypínač. Od větráku nám vedou nyní zdí taky 2 dráty. Tak jak se to dělá?
Nesmějte se mě elektrikáři. Když byl větřák na zásuvku, asi vás omrzelo neustále strkat vidlici do zásuvky a pak vyndávat. Já bych větřák nechala na zásuvku s tím, že bych od větřáku měla novou šňůru a uprostřed přerušenou takovým stiskacím vypínačem.Ten přeruší fázi a je vymalováno. Něco jako je u lampiček na zeď. Větřák v zásuvce by byl pořád. A nebo jen krátkou šňůru s koncovým vypínačem. Takhle podobně jsou i větřáky na zabudování do stropu, odkud visí cancourek šňůty na potáhnutí.
jirka2 - díky i vám pěkné svátky
Není drát, jako drát...
Ve vypinači jsou dva dráty - fáze od jističe (živá) a fáze ke světlu (živá, pokud je vypinač zapnutý)...
V zásuvce jsou tři dráty (fáze, nula a zem) a nebo dva dráty (v případě sloučení nuly a země)...
Takže větrák, který potřebuje aspoň fázi a nulu, můžeš zapojit na zásuvku, ale ne na vypinač... Resp. - jde to i na fázi vypinače, ale potřebuješ ještě odjinud přivést nulu (aspoň)...
Neexistuje nejde, nedá se... jak říká jeden ze služebně starších rádců...
Popřemýšlejme: do vypínače jde ostrá fáze a přes vlákno žárovky dostáváme nulák, samozřejmě při rozepnutém vypínači. Co takto použít ventilátor na malé napětí, teda třeba ten na 12 V z PC, a napájet ho přes trafo nebo kondenzátor, nebo využít v sérii s vinutím ventilátoru odpor té žárovky? Teď se mi nechce počítat, nevím ani proud a odpor toho případného ventilátoru...
jen vím, že odpor žárovky 100 W je přibližně 70 Ω, u 60ti Watové je odpor okolo 890 Ω a u 40 W je odpor vlákna bratru 1350 Ω... takže porovnat odpory a proudy a udělat z vlákna žárovky část napěťového děliče... druhou část vytvoří vinutí ventilátoru...
takže jedna polovička vypínače by mohla spínat světlo, ventilátor by samozřejmě nemohl jít, a druhá polovička vypínače by při vypnuté první polovičce spínala ventilátor... byly by tam nějaké ztráty na vláknu, ale zase tak dlouho ventilátor nepoběží... aspoň by žárovka vyhřívala zřejmě záchod či koupelnu...
odborníci praktici, šlo by to?
doplněno 12.12.12 13:46:100 Watová žárovka zase nemá tak velký odpor, chtělo by vyzkoušet, či se nerozeběhne i ten ventilátor na 230 V... připojit ho na oba kontakty vypínače...vypnutého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.