Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájecí trafo - spěchá!

Od: roca odpovědí: 8 změna:

Prosím o radu - v položkovém rozpisu za elektroinstalaci bytu mi účtují položku "NAPÁJECÍ TRAFO" v hodnotě 400,- Kč. Může te mi někdo vysvětlit, když je předěláno nově elektro v bytě, kde, na co a proč je použito napájecí trafo? Měl tam totiž původně být v chodbě SDK podhled s bodovým osvětlením, z čehož sešlo a je tam zcela běžné stropní osvětlení.(Tuto položku, kterou mi původně též účtovali ač se neuskutečnila, se mi podařilo již vymístit. S "trafem" si nevím rady, ale tak se nějak laicky domnívám, zda to napájecí trafo nemělo nějak souviset s těmi bodovkami, které se neuskutečnily. Prosím, zda by jste mi mohl někdo vysvětlit, zda při rekonstrukci elektra se musí použít někde nějaké trafo? Díky moc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když jsou bodovky třeba na 12V tak se tam skutečně dává transformátor.

doplněno 04.06.12 15:04:

Ale samozřejmě pokud se ty bodovky neuskutečnily a je tam normální světlo na 230V tak tam to trafo není potřeba.

roca
hodnocení

Právě to mne napadlo,jak zda tomu tak náhodou není. Takže běžně (tedy bez bodovek) určitě žádné trafo při rekonstrukci elektriky by v rozpisu materiálu nemělo co dělat?

petapeta*
hodnocení

2x

A není to napájecí trafo pro zvonek?

1jara*

Záleží co všechno se rekonstruovalo, trafo je potřeba na zvonek jak již bylo napsáno, nebo domovní telefón s dálkovým otvíráním dveří.

doplněno 04.06.12 15:22:

Tdroj domácího zabezpečení, k vybavení koupelny a sanitárních potřeb, jako například vyhřívání prkýnka.*smich*

buss
hodnocení

0x

A proč ten dotaz není položen tomu, komu jste dal za to své peníze? Víte zda tam vůůůbec to trafo je?

roca
hodnocení

No to je právě to, co já nevím. V tom mám právě problém, ani nevím, kde bych jej měla hledat, nebo jak by to trafo mělo být případně velké. Ráda bych se zeptala toho, kdo tam elektriku dělal, ale bohužel bydlím o 25 km jinde, než probíhala rekonstrukce elektriky v bytě. Naštěstí teď jsem tam nechala udělat revizi a je to v pořádku. Vlastně z revize jsem zjistila konkrétní typy použitých přístrojů a materiálů, takže to teď kontroluji a nestačím se divit. Je to celé takové složité, jde to všechno přes smlouvu o dílo s řemeslníkem, který tam dělá rekonstrukci koupelny. On sjednával jak elektrikáře, tak instalatéra a fakturuje to také on. Tam si myslím, že je ten "zakopaný pes". Jinak když přijdu do bytu, vidím novou rozvodnici, nové zásuvky a vypínače, ale kde by bylo schované to trafo? Samozřejmě tam je domovní telefon (bez vrátného).Jiný zvonek tam není. Mám pochybnosti na více místech a proto v tom "šťourám". Například tam použitý konkrétní typ plastové bytové rozvodnice RNG 1P14 DISTRITON 40587 mi účtuje 600,- Kč, ale já ji našla za běžnou cenu 380,- Kč. Prostě na každé položce jsou ceny různě navýšeny, oproti běžným, za které to lze koupit, jak jsem zjistila. Tak teď pátrám ještě po tom trafu, zda tam někde může či nemůže být. Celá diskuze s "mým řemeslníkem" je značně složitá a komplikovaná. Prostě jsem měla přímo nešťastnou ruku již při výběru, (tahne se to celé už hrozně dlouho) tak teď spíš už řeším to, jak na tom nakonec ještě "neprodělat kalhoty". Kde by to trafo mělo být ukryto?

ferda60*

Domovní telefon bude napájen z trafa, otázka jestli z Vašeho nebo společného v domě. Vaše může být v bytové rozvodnici, "ukryté" mezi jističi. Vypadá např. takhle (viditelná v rozvodnici je pouze vrchní část):

Napájecí trafo - spěchá!
roca
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi všem a zvláště ferda60, protože teď už alespoň vím, co mám hledat, jak to může vypadat a kde by to mohlo být. Raději bych to tam našla, než abych se v případě neexistence o další položku dohadovala. Ještě jednou dík! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]