Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplacení 1/2 domu

Od: zabkag® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,jdu si opět pro radu,snad to napíšu srozumitelně.

Zdědila jsem polovinu domu po babičce druhou polovinu domu má moje sestřenice,která tam ale nebydlí,ale bydlí tam její matka.Dům byl celkem v dezolátním stavu,teta obývá jen jednu místnost a ta vypadá jako skladiště.Nechala jsem si udělat odhad domu a sestřenici jsen chtěla vyplatit,ale ona nechtěla Po domluvě jsme se pustily do opravy horního patra /oprava děravé střechy,nová okna,nové omítky a vybrušování trámů i podlahy/ němluvě o úplně nové elektrice,která tam nebyla.Většinu jsme si dělali sami,stálo nás to dost práce a spoustu peněz.Ted sestřenice přišla s tím,že chce vyplati tu její polovonu domu,že si nechá udělat nový odhad,ale samozřejmě opravami stoupla hodnota domu.Všechno mám nafocené,jak to tam vypadalo než jame se pustily do úklidu a oprav.Nikdo si nedovede přadstavit co jsme vyvezli opdadu/ 150 velkých černých pytlů/ a co spálily a zneškodnili.

Sestřenice nikdy nezatloukla ani hřebíček a kdyby jsme tam nejezdily,tak nevím v jakých podmínkách by její matka byla.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

repkin*
hodnocení

2x

Nejdřívě se s ní zkuste rozumně domluvit, pravděpodobně to však nepůjde a bude vyčůraná. Dejte to tedy k soudu (podáním žaloby přímo na Vašem místně příslušném soudu). Samozřejmě dokladujte Vaším prvním ohodnocením nemovitosti, dokladujte svědky, že se sestřenice o dům ani o matku nestará. Následně udělejte ústupek v tom, že i přes vykoupení druhé poloviny domu tam její matku necháte dožít (věcné břemeno), ale že následně zaniká sestřenčino právo na dědictví nemovitosti.

Otázka je jestli na to soud přistoupí, neboť v základní listině práv a svobod je zakotveno, že každý může vlastnit věc. Takže sestřenka na konci soudu, kdy soud řekne, že jí víc peněz dávat nemusíte, že si to rozmyslela a že to tedy prodávat nebude a o svou polovinu se starat také nebude, čímž Vám bohužel vzniknout časem další problémy.

Pokud by to mělo být správné, tak by si ona měla udělat odhad na svou neopravovanou polovinu domu a polovinu nákladů na opravy Vám zaplatit. Samozřejmě i tím by jste u případného soudu mohla argumentovat, že Vám na to nepřispěla a zase svědky.

zewa7*
hodnocení

2x

Domnívám se, že k jakémukoliv jednání je rozhodující aktuální odhad, přesně bazírování na vyrovnání vámi investované částky do úprav na domě by záležitost jedině prodlužovalo i když máte kompletní dokumentaci i účetnictví.Asi bych využila současného stanoviska vaší sestřenice a v rychlosti odkoupila tu její půlku domu.Myslím, že jiný postup by se vám spíše prodražil a nemůžete předpokládat další duševní pohnutí majitelky druhé půlky domu, doporučuji oželet dosavadní výdaje, ale je to jen můj názor...

hodnocení

děkuji za odpověd..Vím,že musí být aktuákní odhad,ale přece se musí přihlédnout k tomu,že mám i fotodokumentaci a 3 roky starý odhad z doby kdy se v domě nedalo bydlet?Oželet výdaje se mi moc nechce,bude to určite přez 100 000,-

zewa7*

Chápu, je to škoda obětovat takovou částku, ale spočítejte si náklady na právníka, soudy, vlastní nervy , čas a námahu, které budete muset vyvinout k úspěšnému konci.

lolaprasatkova
hodnocení

0x

Žabičko, máte odhad , dokumentaci atd. Nechte udělat odhad nový. U soudu snadno dokážete kdo platil. Pro mě je to jasné. Ať vám sestřenice zaplatí opravy, které jse tam dělali.

repkin*
hodnocení

0x

Vlastní čas a práci nepočítejte, to Vám nikdo nezaplatí, navíc jak jsem psal, soud jí řekne, že Vám cenu musí snížit a ona řekne, že to teda prodávat nebude a nikdo s tím už nehne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]